Formula 1 po mnenju generalnega direktorja Renaulta izgublja navdušence. Foto: Reuters
Formula 1 po mnenju generalnega direktorja Renaulta izgublja navdušence. Foto: Reuters
Flavio Briatore
Flavio Briatore je že leta 1994 dejal, da so lastniki moštev preveč osredotočeni na tehnološko stran formule 1. Foto: EPA

je vedno poln idej za izboljšavo sveta formule 1, je spregovoril o finančnih ureditvah in dolžini dirk.

"Prišel je čas, da se zmanjšajo stroški v formuli 1, to nima več smisla. Znova moramo zgraditi sistem v tem športu in na drugačen način gledati v prihodnost. Mislim, da je mogoče narediti enak ali pa celo boljši spektakel s 70 % manj denarja, kot se ga porabi zdaj," je za španski časopis Marca dejal Briatore, ki se boji, da bi gospodarska kriza huje udarila na dirkalni svet.

Manj tehnologije za več zanimivosti
Italijanski poslovnež je, tako kot še mnogi, mnenja, da formula postaja čedalje bolj dolgočasna in boji se, da bo zaradi tega izgubila ogromno število privržencev. "Gledalci želijo gledati zanimive dirke. Mogoče se moramo vzdržati vseh teh tehnologij, saj dirke postajajo predvidljive. Zanimivo je le, ko na stezo pride varnostni avto, ali pa če dežuje, saj takrat zares vidimo prave boje med vozniki."

Dirke so predolge
Verjetno pa je najbolj zanimiv predlog enega izmed lastnikov angleškega nogometnega kluba Queens Park Rangers ta, da bi bili na sporedu dve skrajšani dirki dnevno. "Še vedno ne razumem, zakaj ne vpeljemo več zanimivosti v vsako izmed velikih nagrad. Dirka, ki traja uro in pol, je predolga in je večinoma po 30, 40 minutah odločena. Morda bi morali narediti eno, ki bi trajala 45 minut, in drugo enourno, na kateri bi vozniki štartali v obratnem vrstnem redu, kot so prvo končali. Navdušenci formule 1 želijo videti prehitevanja. Če bi dali hitre voznike na zadnja mesta, bi ti začeli počasnejše brez dvoma prehitevati."

Štart prestaviti na poznejšo uro
Tu pa Briatore, ki je deloval tudi pri nekdanji ekipi Benetton, še ni končal. Moti ga tudi ura začetka dirk. "Velika napaka je, da je štart na sporedu ob 14.00 ali pa ob 15.30. Bolj logično bi bilo, da se tekme začnejo kasneje, ob šestih, sedmih. Formula 1 potrebuje reformo, da bi imelo mnenje ekip večjo težo, saj se te zdaj počutijo zapostavljene."

A. B.