Michael Shumacher se v bolnišnici v Grenoblu bojuje za življenje, potem ko se je v nedeljo hudo poškodoval med smučanjem. Foto: EPA
Michael Shumacher se v bolnišnici v Grenoblu bojuje za življenje, potem ko se je v nedeljo hudo poškodoval med smučanjem. Foto: EPA
Novinarska konferenca v CHU Grenoble, kjer zdravijo Michaela Schumacherja
Vsi svetovni mediji pozorno spremljajo dogajanje v Grenoblu, kjer so zdravniki medije in javnost prosili za potrpežljivost z zdravniškim osebjem in upoštevanje zasebnosti družine ponesrečenca. Foto: EPA
CHU Grenoble
CHU Grenoble je osrednja bolnišnica francoskih Alp, kjer poškodbe, kot je Schumacherjeva, ni redkost. "Vedno smučajte s čeladami," ob nesreči pozivajo francoski zdravniki. Foto: EPA
Schumacherjeva huda nesreča osupnila svet
Schumi se bori za življenje

"Zagotovo je položaj zelo kritičen. Nesreča se je zgodila z veliko silo. Ne moremo napovedati prihodnosti Michaela Schumacherja. Je v umetni komi, kjer z zdravljenjem skušamo zmanjšati pritisk v možganih," so zdravniki na kratko povzeli trenutni položaj Michaela Schumacherja.

Brez čelade ne bi preživel padca
"Michael Schumacher se bojuje za življenje. Čelada je zagotovo pomagala. Brez nje ga zdajle ne bi bilo tu,"
je zdravniška ugotovitev ekipe, ki je operirala in zdravi hudo poškodovanega 44-letnega Nemca, legendo formule ena in ikono svetovnega športa.

Številne medije so nagovorili trije zdravniki Jean-Francois Payen, vodja anestezije, Emmanuel Gay, vodja nevrokirurgije, in nevrokirurg Stephane Chabardes. V imenu vodstva bolnišnice CHU Grenoble je govoril pomočnik direktorja Marc Penaud.

Iz bolnišnice v Grenoblu so popoldne sporočili, da danes ne bodo več obveščali javnosti o njegovem zdravstvenem stanju. O morebitnih spremembah bodo javnost spet obvestili v torek.


Prvi postanek le redni postopek

Sreča v nesreči za Michaela Schumacherja je, da so v univerzitetnem kliničnem centru v Grenoblu dodobra vajeni tovrstnih hudih poškodb glave, saj je to osrednja bolnišnica francoskih Alp, ki so meka za zimskošportne navdušence. Po klicu na pomoč sta bila pri ponesrečenem Schumacherju že v nekaj minutah dva reševalca, v četrt ure pa ga je helikopter že dvignil s smučišča v Meribelu, do koder so ga prepeljali v bolnišnico v Moutiersu.

Operiran takoj po prihodu v Grenoble
"Oskrba v Moutiersu je bil le kratek postanek, skladen z običajnim postopkom pri tovrstnih poškodbah, in ni vplival na stanje pacienta. Prišlo je do zelo močnega udarca desnega dela glave ob veliki hitrosti. Pacient je bil ob zdravniški oskrbi zmeden in ni odgovarjal na vprašanja. Takoj po prihodu v Grenoble je bil operiran. Samo enkrat, vse od takrat izvajamo zdravljenje,"
je profesor Payen obrazložil postopek sprejema in napotitev na operacijo v Grenoble. Iz spoštovanja do Schumacherjeve družine zdravniki niso želeli razkriti podrobnosti posega in dogodkov po njem.

Nesreča zunaj urejenih prog v Meribelu
44-letna ikona motošporta je v smrtni nevarnosti, potem ko si je v nedeljo pri padcu med smučanjem v Meribelu pri padcu hudo poškodoval glavo. V nesreči med smučanjem zunaj urejenih prog, ko je z glavo s čelado trčil ob skalo, si je Schumacher poškodoval lobanjo, zaradi česar je dobil možganske krvavitve, potreben je bil nujen nevrokirurški poseg. Ponoči so zdravniki v Grenoblu morali izvesti še drugo operacijo, so v ponedeljek zjutraj sporočili francoski mediji, kar pa je nato zdravniški konzilij na novinarski konferenci zanikal. Prva poročila o nesreči sicer niso bila alarmantna, a proti večeru so iz Francije prišle skrb vzbujajoče novice o operaciji glave, zaradi česar zdaj Nemčija, formula ena in ves športni svet zadržujejo dih.

Družina in prijatelji zbrani v Grenoblu
Ob kritično poškodovanem "Schumiju" je zbrana tako njegova ožja družina z ženo Corinno in obema otrokoma kot tudi njegovi dolgoletni prijatelji iz sveta formule ena. Tako sta v Grenoble prišla predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Jean Todt in tudi Ross Brawn, sedanji direktor moštva Mercedes, z obema pa je Michael Schumcher osvojil večino naslovov svetovnega prvaka v formuli ena.

Takoj po nesreči in po informacijah o resnosti poškodbe so se na družbenem omrežju Twitter oglasili številni zvezdniki, predvsem iz sveta športa, in Schumacherju zaželeli čimprejšnje okrevanje. Brazilec Felipe Massa, Schumacherjev dolgoletni moštveni kolega pri Ferrariju, je zapisal: "Prosim Boga, da te čuva, moj brat. Čim prej ozdravi." Štirikratni svetovni prvak v formuli ena, Nemec Sebastian Vettel, pa je napisal: "To je tvoj najpomembnejši grand prix v življenju. Zmagal boš."

Športna legenda formule ena
V elitnem bencinskem športu velja Kerpenčan za najuspešnejšega voznika vseh časov, s čimer je v zadnjih 25 letih postal tudi eden najbolj prepoznavnih športnikov na svetu. Michael Schumacher, ki bo 3. januarja praznoval 45. rojstni dan, se je po vrnitvi v formulo ena leta 2010 drugič in dokončno upokojil oktobra lani.

Michael Schumacher je osvojil sedem naslovov svetovnega prvaka, prva dva v letih 1994 in 1995 z Benettonom, nato pa pet zaporednih po letu 2000 s Ferrarijem. Skupno je v 19-letni karieri zmagal kar 91-krat, v karieri pa je dirkah formule ena na 303 dirkah kar 155-krat stal na zmagovalnih stopničkah.

Schumacherjeva huda nesreča osupnila svet
Schumi se bori za življenje