Z Anžetom se je zgodovinskega uspeha veselila vsa Slovenija. Foto: Reuters
Z Anžetom se je zgodovinskega uspeha veselila vsa Slovenija. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Ožja družina Anžeta Kopitarja - mama Mateja, oče Matjaž in brat Gašper je Anžetu vseskozi stala ob strani. Na fotografiji družina Kopitar s člani glasbene zasedbe Čuki. Foto: Skupina Čuki
Portret Anžeta Kopitarja
Stanleyjev pokal v rokah Kopitarja
Ameriški dopisnik Edvard Žitnik o uspehu Kopitarja

Anžetova stara starša, ki živita na Hrušici, že ves dan prejemata čestitke. "Občutki so res krasni in najbrž sem danes najsrečnejša babica na svetu, pa ne le zaradi tega, ker je Anže dobil Stanleyjev pokal, ki si ga je res zaslužil. Anže si je že kot otrok postavljal izjemno visoke cilje, zame takrat previsoke. Stopil je na pot, ki je bila čedalje bolj strma, ne vedno posuta z rožicami in s številnimi ovirami. Anže jih je premagal in dosegel želen cilj," je Katnikova ponosna na svojega vnuka.

Anže poklical kmalu po tekmi
Tudi zato, ker je Anže po uspehih ostal skromen in prizemljen. Najbolj sta bila vesela klica kmalu po končani tekmi, v katerem jima je Anže povedal, da ju ima zelo rad. Večkrat sta ga že obiskala tudi v ZDA, tokrat pa sta ostala doma, medtem ko ga starši spremljajo v ZDA.

Napetost popustila pri 4:0
Dedek Alojz Katnik je v živo gledal vse tekme (502), kolikor jih je Anže odigral v šestih letih v NHL-u. "Danes smo vsi pričakovali zmago, ampak napetost ni popustila do rezultata 4:0, potem smo si že malo oddahnili," je dejal in spomnil, da je imela ekipa Kraljev v prejšnjih dveh tekmah veliko smole, tudi Anže je rahlo poškodovan. "Hotel je narediti veliko več, pa ni šlo. Je tudi utrujen, saj vsako tekmo igra več kot 20 minut in kar nekaj časa bo trajalo, da si bo spet opomogel," je ocenil.

Datum Anžetovega povratka v domovino še ni znan
Kdaj se bo Anže vrnil v Slovenijo, Katnikova še ne vesta. "Veselim se tudi trenutka, ko bo prinesel Stanleyjev pokal," je poudaril Katnik in pojasnil, da je prvotno nameraval odrezati steber, na katerem beleži Anžetove dosežke in nanj postaviti pokal, vendar mora biti steber pripravljen še na drugi pokal, za katerega upa, da bo prav tako kmalu. Anžetova ekipa naj bi se namreč v prestopnem roku okrepila še z nekaterimi dobrimi igralci in bi bila lahko prihodnje leto znova blizu vrha.

Jeseniški župan obljubil sprejem za Anžeta in "Staneta"
Hrušičani zaradi prevelikega števila obiskovalcev na prejšnjih tekmah in s tem povezanih varnostnih zapletov tokrat niso organizirali skupinskega ogleda na "Placu". Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger je pojasnil, da se Športno-kulturno društvo Hrušica ni obrnilo nanj po pomoč. "V primeru, da bi se vodstvo Športno-kulturnega društva pravočasno obrnilo name, bi vsekakor pomagal pri iskanju in tudi dodelitvi primernega, nadomestnega prostora za to prireditev v korist širše javnosti," je zatrdil Mencinger in obljubil, da bo občina pripravila sprejem, ko se bo Kopitar konec julija ali v začetku avgusta s prestižnim pokalom vrnil iz ZDA.

Portret Anžeta Kopitarja
Stanleyjev pokal v rokah Kopitarja
Ameriški dopisnik Edvard Žitnik o uspehu Kopitarja