Ekipa SIJ-a Acronija Jesenic je povedla z 1:0 in 2:1, v drugi tretjini pa so gostje dosegli dva zadetka in odločilno tretjino začeli s prednostjo 2:3. Toda sledil je nov preobrat in Jeseničani so z veliko garanja zmagali in izid v zmagah izenačili na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Ekipa SIJ-a Acronija Jesenic je povedla z 1:0 in 2:1, v drugi tretjini pa so gostje dosegli dva zadetka in odločilno tretjino začeli s prednostjo 2:3. Toda sledil je nov preobrat in Jeseničani so z veliko garanja zmagali in izid v zmagah izenačili na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com

Viikila je (z igralcem več) ob natančni podaji Eetuja Ela ploščku spremenil smer in ga preusmeril v desni kot vrat Gianluce Vallinija. Skoraj polna dvorana Podmežakla (zbralo se je 2200 navijačev) je eksplodirala od navdušenja, zdaj je serija na tri zmage spet odprta, naslednja tekma bo v četrtek ob 20.30 v Asiagu. "V zadnji tretjini smo več drsali in se bolj borili, tako da smo zasluženo izenačili, v podaljšku pa je bila ključna naša prednost igralca več," je povedal Miha Brus. V strelih na gol je bilo 34:30.

Zupančič: Za zmago je bilo treba garati

Jesenice v prvi tretjini dvakrat v polno
Prvi plošček je vrgel skakalec Cene Prevc. Po uvodni tretjini so železarji vodili z 2:1. Zadela sta Nejc Brus in Luka Ulamec, podajalec pri obeh zadetkih je bil Jure Sotlar. Brus se je v 7. minuti izkazal z lepo samostojno akcijo, Ulamec pa je v 16. minuti sprožil natančen strel na prvo vratnico. Sredi uvodne tretjine je Asiago izenačil, ko je po sodniškem metu Giordano Finoro pridrsal pred jeseniška vrata in premagal Oscarja Froberga.

V predzadnji minuti je imela italijanska ekipa izjemno priložnost za novo izenačenje, vendar je Froberg imenitno ubranil poskus Joseja Antonia Magnabosca. Razmerje v strelih je bilo po 20 minutah 11:11. Jesenice so imele dvakrat prednost igralca več, vendar v obdobju številčne premoči niso zadele.

V Podmežakli je bilo odlično vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
V Podmežakli je bilo odlično vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com

Po odmoru hitro izenačenje
Po le 24 sekundah druge tretjine je Asiagu že uspelo izenačiti, potem ko je Lorenzo Casetti natančno sprožil skoraj z modre črte. V 34. minuti je bila jeseniška obramba spet na preizkušnji, ko je moral za dve minuti na klop Žiga Urukalo.

V 38. minuti je Asiago prvič povedel. Michele Marchetti je ustrelil od daleč, Froberg je bil pokrit in ni dobro videl ploščka, ki je končal v njegovi mreži. To je bil šesti zadetek Marchettija v letošnji končnici. Jesenice so nato takoj pritisnile, pred italijanskimi vrati je bilo vroče, toda Gianluca Vallini je strel Erica Panceta ubranil.

Ščap izsilil podaljšek ...
V zadnji tretjini (v strelih 17:11) so železarji garali in želeli na vsak način izenačiti. "Power playa" ob izključitvi Ginnetija v 50. minuti niso unovčili, Asiago je bil najbolj pod pritiskom ob strelu Erika Svetine. Napadalni pristop je sredi 53. minute le obrodil sadove. Luka Ščap (podajalca: Elo in Viikila) je natančno meril, veliko delo pa je opravil tudi Gašper Glavič, saj je vratarju zastiral pogled. To je bila prva točka Ščapa v letošnji končnici.

Asiago se je znova izkazal kot trd in neugoden tekmec. Foto: www.alesfevzer.com
Asiago se je znova izkazal kot trd in neugoden tekmec. Foto: www.alesfevzer.com

Navijači so se razživeli, vzdušje je bilo odlično. V 55. minuti so rdeči izpeljali protinapad, po podaji Sotlarja je streljal Svetina in zadel stičišče prečke in vratnice. Izid se do konca tretjine ni spremenil in moštvi sta morali v podaljšek, pri čemer so imeli gostitelji boljše karte, saj je bil deset sekund pred iztekom rednega dela izključen Stefano Giliati.

... Viikila pa odločil tekmo.
V podaljšku (do zlatega gola) so Jesenice vendarle storile to, kar ji prej štirikrat ni uspelo – izkoristile prednost igralca več. To je bila uigrana akcija, Elo je mojstrsko podal, Viikila (v 50. sekundi podaljška) dobro reagiral, vratar Vallini pa nekoliko zamudil in druga tekma finalne serije je bila odločena.

Zupančič pričakoval težko serijo
"Pričakoval sem težko tekmo. V finalu nikoli ni lahko. Asiago je dobra ekipa. V drugi tretjini so bili veliko boljši, stisnili so nas v obrambno tretjino. Naredili smo nekaj napak. V zadnji tretjini smo začeli drsati in uspeli smo izenačiti. Štirikrat smo imeli prednost igralca več, a nismo zadeli. Nekaj smo spremenili pred podaljškom, vstop v tretjino je bil boljši. Asiago ne bo ničesar spreminjal. Zdaj bo ključna renegeracija, saj si tekme sledijo na dva dneva," je povedal trener Nik Zupančič.


ALPSKA LIGA, finale,

Druga tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – ASIAGO (v zmagah 1:1)
4:3 (2:1, 0:2, 1:0) v podaljšku
2247; Brus 7., Ulamec 16., Ščap 53., Viikila 61.; Finoro 11., Casetti 21., Marchetti 38.

Tretja tekma, četrtek ob 20.30:
ASIAGO – SIJ ACRONI JESENICE


Prva tekma:
ASIAGO – SIJ ACRONI JESENICE
4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
1020; Salinitri 37., Casetti 38., Magnabosco 44., Ginnetti 60.; Jenko 30.