Anže Kopitar je na 14 tekmah končnice dosegel 15 točk (6 golov in 9 podaj). Foto: Reuters
Anže Kopitar je na 14 tekmah končnice dosegel 15 točk (6 golov in 9 podaj). Foto: Reuters
Dustin Penner
Dustin Penner je dosegel tretji zadetek v letošnji končnici. Foto: Reuters
Marc-Antoine Pouliot
Marc-Antoine Pouliot je v 27. minuti dosegel svoj prvi in zadnji gol v letošnji končnici. Foto: Reuters
Kopitar v finalu Lige NHL!

Odločitev je padla v 18. minuti podaljška. Domače igralce in gledalce so najprej razjezili sodniki, ki po nekoliko ostrejšem naletu Dustina Browna niso izključili kapetana Los Angelesa. Le nekaj sekund kasneje pa je odbitek v mrežo spravil Dustin Penner.

Penner je bil prvak že z Anaheimom
"To je brez dvoma največji gol v moji karieri," je bil presrečen Penner, ki je že v svoji prvi sezoni v Ligi NHL kot član Anaheima (2007) osvojil Stanleyjev pokal. "Upam, da bom v finalu zabil še kakšen gol. Verjamem, da bomo zdaj na svojo stran dobili še bistveno več navijačev. To je dobro za hokej v našem mestu," je še povedal Penner.

Na dnu novice si lahko ogledate vrhunce tekme Phoenix - Los Angeles.

Kopitar zadel ob igri z igralcem manj
Svoj pečat je spet pustil najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar, ki je v prvi tretjini ob igri z igralcem manj izenačil na 1:1. Los Angeles je v letošnji končnici zabil kar pet golov z igralcem manj, vseh preostalih 15 ekip pa je v celotni končnici skupaj doseglo le šest golov ob tej igralski situaciji!

Ob koncu rednega dela niso tvegali
V drugi tretjini je LA igral izjemno (razmeje v strelih 20:10), a je bil izid tudi po tej tretjini poravnan (3:3). Zadnjo tretjino je zaznamovala bolj previdna igra, v kateri nobena ekipa ni želela pretirano tvegati.

Anže Kopitar je prvi slovenski hokejist, ki bo zaigral v finalu Lige NHL. V najbolj popularnih severnoameriških ligah se lahko z naslovom prvaka že pohvalijo košarkarji Rašo Nesterović (2005), Beno Udrih (2005 in 2007) in Saša Vujačić (2009 in 2010).

Prvi v končnico s samimi gostujočimi zmagami
Kralji so se tako ekspresno uvrstili v finale, saj so za to potrebovali le 14 tekem, dve seriji (Vancouver in Phoenix) so dobili s 4:1, vmes pa so St. Louisom pometli s 4:0. Pri tem so dobili vseh osem tekem v gosteh, kar je nov rekord končnic Lige NHL. Še nobena ekipa se v veliki finale ni uvrstila brez poraza v gosteh!

Sutter še drugič izločil vse zmagovalce divizij
Los Angeles je šele druga ekipa v zgodovini Lige NHL, ki je na poti do finala izločil vse tri zmagovalce divizij. To je pred osmimi leti uspelo le še Calgaryu, ki je nato izgubil finale proti Tampi Bay. Zanimivo - takrat je bil trener presenečenja končnice ravno Darryl Sutter.

Vodstvo Lige NHL je že objavilo termine velikega finala. Ne glede na zmagovalca na vzhodu, je jasno, da ima prednost domačega ledu predstavnik vzhoda (NY Rangers ali New Jersey), ki bo gostil 1., 2., 5. in 7. tekmo.
Termini so sicer: 31. 5., 3. 6., 5. 6., 7. 6., 10. 6., 12. 6. in 14. 6. - vse ob 2.00 po srednjeevropskem času.

Liga NHL, končnica, konferenčni finale
Zahod, peta tekma:
Phoenix (3) - LOS ANGELES (8) - 1:4
3:4 (1:1, 2:2, 0:0)
Pyatt 5., Pouliot 27., Yandle 37.; Kopitar 12., Doughty 32., Richards 34., Penner 78.
Obrambe: Smith 47; Quick 38.
Vzhod, peta tekma, sreda:
NY RANGERS (1) - NEW JERSEY (6) - 2:2
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Phoenix - Los Angeles

Kopitar v finalu Lige NHL!