Travis Brigley je dosegel že 13 zadetkov in prispeval 9 podaj, v Ljubljano pa je prišel sredi oktobra. Foto: Marko Kovič
Travis Brigley je dosegel že 13 zadetkov in prispeval 9 podaj, v Ljubljano pa je prišel sredi oktobra. Foto: Marko Kovič
Aleš Sila
Aleš Sila je bil izbran za najboljšega mladega igralca Lige Ebel v mesecu novembru. Prejel je 20.533 glasov, Markus Pirmann (KAC) pa tri manj. Foto: Iztok Novak
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj je dobil vse štiri tekme na klopi Tilie Olimpije. Igralci si želijo, da bi čim dlje ostal v dvojni vlogi. Foto: Iztok Novak
Travis Brigley - junak tekme proti Linzu

32-letni Kanadčan je odločil srečanje v 44. minuti, ko je mojstrsko izvedel kazenski strel in z bekhend strelom ukanil Alexa Westlunda. Brigley je odigral le 16 tekem, a je že drugi strelec zmajev (13 golov in 9 podaj). Zeleno-beli so le še točko oddaljeni od končnice, prvič v letu 2009 pa jim je uspela serija štirih zaporednih zmag. Črna krila so proti Ljubljančanom dobila devet srečanj zapored, po grenkem porazu na zadnji medsebojni tekmi v Linzu pa je odšel trener Dany Gelinas. Vzdušje v garderobi je sijajno, tudi v tem zelo napornem tednu (Salzburg in Gradec v gosteh, Dunaj doma) pa vsi pričakujejo nove točke.

Vse se je spremenilo odkar je prišel začasni trener Matjaž Sekelj, nanizali ste štiri zmage zapored. Kakšni so razlogi za tak vzpon forme?
Igramo z veliko samozavesti. Tiste male stvari, ki so potrebne za zmage, delamo pravilno. Igramo moštveno in se ob tem še zabavamo.

Premagali ste Linz, ki je ena izmed najboljših ekip v Ligi Ebel. Črna krila ste ugnali prvič po letu in pol. Kako bi ocenili to tekmo, v zadnji tretjini ste se zares borili in si prigarali dve pomembni točki.
40 minut smo igrali res odlično, prevladovali smo na ledu, dobili smo vse dvoboje ob ogradi. Blestel je naš vratar Aleš Sila. Začeti moramo verjeti, da lahko zmagamo vsako tekmo in to miselnost moramo imeti v naši garderobi.

Na zadnjih tekmah smo videli sposobnosti te ekipe, ki pa je še vedno na devetem mestu. Kaj se je dogajalo na prejšnjih tekmah?
Preteklost nas ne zanima, zdaj gledamo naprej. Spremenjena ekipa smo, najprej bomo uživali ob zmagi nad Linzem, potem pa bomo misli usmerili k torkovi tekmi.

S svojimi igrami v dresu Tilie Olimpije ste lahko zadovoljni. Ste drugi najboljši strelec moštva, blesteli pa ste tudi na večnem derbiju na Jesenicah. Zmaga na slovenskem derbiju je vedno nekaj posebnega.
Za nas je vsaka zmaga posebna. Plačani smo za to, da zmagujemo na hokejskih tekmah, tekmujemo in se borimo. Tudi navijači znajo to ceniti. Trenutno nam uspevajo vse malenkosti, ki so potrebne za zmage.

Igrate v drugem napadu, kjer je trenutno poškodovan Matt Higgins. Ga zelo pogrešate?
Igrati moraš z vsemi igralci, o sestavi napadov odloča trener. Medsebojno si je treba pomagati, to je bistvo hokeja. Treba je odigrati tekmo z razpoložljivimi igralci in izkoristiti vse svoje priložnosti.

Kako ste se razumeli z nekdanjim trenerjem Danyjem Gelinasom? Nekateri igralci se očitno niso ujeli z njim, po njegovem odhodu se je vse spremenilo.
Spremembe so ob določenem času potrebne. Mislim, da Dany ni bil problematičen, potrebovali smo nekoga, ki nas bo bolj usmeril. Gelinas je vložil veliko truda, treba je dodati, da ima tudi on svoje zasluge. Tak je ta posel, nekdo drug pride na trenersko mesto in stvari stečejo.

Igrali ste tudi 55 tekem v Ligi NHL za Calgary in Colorado (trije goli in šest podaj). Kakšni so vaši spomini na najboljšo ligo na svetu?
Veliko spominov imam na to najboljšo ligo na svetu. Svojim otrokom bom lahko razlagal, kako je bilo igrati v Ligi NHL. To bi jim lahko pomagalo, če se bodo odločili za hokejsko kariero.

Kje so glavne razlike med Ligo NHL in med najboljšimi ligami v Evropi?
To je težko razložiti, to je popolnoma drugačen svet. Ko igraš z najboljšimi igralci na svetu, je to popolnoma neka druga stopnja.

Ste načrtovali, da boste ostali dlje časa v Ligi NHL? Sledila je selitev v Evropo.
Ni bilo več pravega dela. To je podobno, kot pri trenerjih. Če stvari ne gredo v pravo smer, si je treba poiskati delo nekje drugje. Našel sem lep dom v Ljubljani, kjer zelo uživam. Treba se je znajti v določenem položaju.

Igrali ste tudi v Nemčiji (Augsburg in Hamburg), ki velja za eno močnejših lig v Evropi. Kako bi primerjali Ligo DEL in Ligo Ebel?
Obe ligi sta zelo močni. Nemški, avstrijski in slovenski igralci so vsi zelo dobri. Odloča predvsem to, kdo ima boljše trenerje, boljši sistem.

Tilia Olimpija je v naletu, v torek pa vas čaka gostovanje v Salzburgu. Spored ne bo lahek, saj v petek gostujete pri vodilnem Gradcu, v nedeljo pa v Tivoli prihaja Dunaj. Se lahko ta serija zmag nadaljuje tudi v tem tednu?
Zakaj pa ne. Moramo verjeti, da lahko premagamo vsakogar, saj smo ugnali močni Linz. Vemo, da je naša ekipa zelo močna, igralci so odlični, le povezati se moramo v celoto. Stvari so se sestavile in igramo dobro. Osredotočali se bomo na vsako tekmo posebej.

Travis Brigley - junak tekme proti Linzu