Andy Chiodo in Hunter Bishop se veselita zmage nad Celovčani. Foto: www.alesfevzer.com
Andy Chiodo in Hunter Bishop se veselita zmage nad Celovčani. Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem
Fabian Dahlem zelo uživa v Ljubljani in upa, da bo dobil priložnost za delo na dolgi rok. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Mušič
Kapetan Aleš Mušič se je končno vpisal med strelce. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Sotlar
Jure Sotlar je v letošnji sezoni izjemno napredoval. Dosegel je tri gole in prispeval še sedem podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Derbi državnega prvenstva med Telemach Olimpijo in Sij Acroni Jesenicami bo sredi decembra na Trgu republike. Foto: BoBo
Tom Zanoški
Tom Zanoški je 8. januarja 2013 že igral na zimski klasiki v Ljubljani. Na stadionu za Bežigradom je zadel za KAC, 16. decembra pa bo v dresu Olimpije igral proti Celovčanom nasproti parlamenta. Foto: Aleš Fevžer

Ljubljančani so po reprezentančnem premoru zaigrali kot prerojeni, zbrali so sedem točk na zadnjih šestih tekmah, na uvodnih 16 srečanjih pa so zmagali le trikrat. Končno se je odprlo tudi ob prednosti igralca več, vse tri zadetke proti Celovčanom (3:2 po podaljšku) so zmaji dosegli ob "power playu". Še vedno je prav ta prvina hokejske igre najbolj problematična, 10 golov v 90 "power playih" ali desetodstotna uspešnost je seveda veliko premalo za uspeh v Ligi Ebel.
Dahlem zadovoljen s prvo in zadnjo tretjino
"V zadnji tretjini smo prikazali pravo energijo. Zelo sem zadovoljen z igro v zadnjih 20 minutah. V drugi tretjini smo popustili, izenačenje na 1:1 takoj na začetku nam je vzelo zalet, ki smo ga imeli v uvodni tretjini. Celovčani so ena izmed najboljših ekip v ligi. Nikakor ne bi smeli biti na mestu, ki ga trenutno zasedajo. Zelo dobro smo igrali večji del tekme, saj so nam manjkali kar trije nosilci igre. Poškodovani so bili Gal Koren, Rok Leber in Andrej Hebar. Mladi igralci so jih odlično nadomestili, prav ponosen sem na njih. V igri petih proti petim smo se zelo izboljšali, tekmeci zelo težko dosegajo zadetke. Končno se nam je odprlo v "power playu", to je ključno za našo samozavest," je bil navdušen trener Fabian Dahlem, ki stavi na delo na dolgi rok. Prepričan je, da lahko Olimpijo vrne na položaje, ki jih je pred leti že zasedala. Leta 2008 je bila v finalu Lige Ebel, še marca 2012 pa je igrala v polfinalu proti Linzu. Taki uspehi se trenutno zdijo svetlobna leta oddaljeni.
Ko so se vrstili porazi, ni spreminjal sistema
"Vseskozi sem poudarjal, da potrebujemo čas. Zavedam se, da lahko doživimo tudi hiter padec navzdol, a moštvo ima dober sistem dela in vsi verjamemo v uspeh. Ko ni bilo pravih izidov, nisem bil paničen. Odločil sem se, da ne bom korenito spreminjal stvari. Velikokrat smo ponavljali uigrane akcije in naš sistem počasi začenja delovati. Na zadnjih tekmah smo končno poželi sadove dela," je pojasnil nemški strateg, ki ima popolno zaupanje v klubu, tega pri številnih njegovih predhodnikih ni bilo čutiti.
Olimpija ima daleč najslabši obisk v ligi
Žal zelo zaskrbi pogled na tribune, a v petek se je zbralo 1000 gledalcev, kar je že precej bolje v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi tekmami. Povprečje na enajstih domačih tekmah v letošnji sezoni je 1055, kar Olimpijo uvršča na zadnje mesto. Predzadnji Bolzano ima v povprečju 1764 gledalcev na domačih tekmah, največ navijačev ima Dunaj, v dvorani Alberta Schultza se jih v povprečju zbere kar 4391.

"Mesto na lestvici v tem trenutku ni najbolj pomembna stvar. Zadnje ali predzadnje mesto v rednem delu je enako vredno. Veseli me, da smo končno navdušili gledalce, ki so le prišli v malce večjem številu. Navijači se bodo z boljšimi izidi vrnili, vsekakor pa si želimo večjo podporo s tribun. Zdaj nas čakajo tri tekme v gosteh, računam pa, da bomo imeli na Trgu republike še večjo podporo," je dodal 48-letni Nemec.
Februarja morajo biti v najboljši formi
V nedeljo se s 23. krogom začenja druga polovica rednega dela. Olimpija gostuje v Beljaku, ki ga je na domačem ledu premagala s 4:1. Izbranci Hannuja Järvenpääja so v vse boljši formi, blestita pa veterana Darren Haydar in Jason Krog, ki sta bila na začetku sezone pri Medveščaku odpuščena, v Beljaku pa sta razred zase.


"Beljak je zelo močna ekipa, ima nekatere odlične posameznike. Borijo se za šesto mesto, ki po koncu rednega dela pomeni preboj v končnico. Moja naloga je izboljšati igro našega moštva do februarja, ko je na sporedu drugi del Lige Ebel. Na desetih tekmah se lahko vse zgodi in možnosti za končnico vsekakor so. Naš cilj je stopnjevati formo proti februarju, ko moramo biti najboljši. Vse ostalo je utopija," je zaključil Dahlem.
Chiodo: V zadnjem mesecu smo zelo napredovali

Eden izmed najzaslužnejših za uspeh zeleno-belih na zadnjih tekmah je vratar Andy Chiodo, ki je obranil kar 92,35 odstotka strelov na vrata, kar ga uvršča na tretje mesto. Boljša sta le Matt Zaba (Dunaj) in Danny Sabourin (Gradec).
"Še vedno imajo tekmeci veliko strelov, vendar pa smo se v primerjavi z začetkom sezone precej izboljšali. Pomembno je, da fantje ne razmišljajo o porazih. To le povečuje stres. Tudi v vsakdanjem življenju ne smeš biti negativen. Treba je vzeti vsak dan za novo priložnost, vsaka tekma je nova priložnost za dokazovanje. Pomembno je, da vsi sk

upaj razmišljamo le o tem, kako bi se izboljšali. Zelo smo napredovali v zadnjem mesecu, zato smo tudi začeli zmagovati," je razlagal 31-letni Kanadčan.
Trend gre v pravo smer
"Že pred reprezentančnim premorom smo začeli igrati precej bolje. Premagali smo Gradec doma in tesno izgubili proti Dunaju z 1:2. Deset dni odmora nam je prišlo zelo prav, vsi igralci so se vrnili sveži, noge in glave delujejo precej bolje. Naš trend gre zdaj v pravo smer. Zmagali smo tudi na Dunaju pri eni izmed vodilnih ekip, trenerjev sistem vse bolj deluje," je pojasnil Chiodo.
"Naš cilj je, da ujamemo najboljšo formo februarja, ko se začenja drugi del. Tistih deset tekem bo odločilnih. Vsaka zmaga do takrat bo dobrodošla in bo odlično izhodišče za najbolj pomemben del sezone, ko lahko to sezono naredimo odlično," je nadaljeval sijajni čuvaj mreže, ki je v sezoni 2003/04 osem tekem stal tudi v vratih Pittsburgha.
"V zadnjih petih sezonah sem bil vedno član ekip, ki so se borile za naslov. V Celovcu smo ga predlani tudi osvojili. V Ljubljano sem prišel, da bi pomagal tej mladi ekipi. Zavedam se, da so tu cilji popolnoma drugačni. Ta ekipa se realno gledano ne more boriti za vrh Lige Ebel. Če bi se prebili v končnico, bi to pomenilo enako naslovu prvaka," je še dodal Chiodo, ki je lani igral za ekipo Tappara v elitni finski ligi in bil tudi na tekmi na prostem v Tampereju, čeprav ni branil.
Mušič prvič letos zatresel mrežo
Aleš Mušič je v 53. minuti izenačil na 2:2 in se končno veselil prvega zadetka v letošnji sezoni. Z bekhendom je mojstrsko premagal Pekko Tuokkolo. "Trije goli ob prednosti igralca več so za našo ekipo res nekaj posebnega. Upam, da se bo forma v "power playu" zdaj stopnjevala. Komaj čakamo zimsko klasiko pred parlamentom. Taki dogodki ti ostanejo v spominu vse življenje. Zaradi tekih tekem ima hokej še poseben čar. Prepričan sem, da bo motivacija še večja, saj bodo verjetno tribune polne. Na sporedu bo tudi tekma proti Jesenicam, to je vedno derbi. V Podmežakli je bilo težko zmagati, čeprav pri nas niso igrali vsi najboljši," je povedal kapetan zmajev.

Tudi derbi DP-ja proti Jesenicam na Trgu republike
V Tivoliju je bilo v letošnji sezoni odigranih enajst tekem, na naslednjo v tej dvorani pa bo treba še kar nekaj časa počakati, saj bo decembra v Ljubljani na sporedu zimska klasika na Trgu republike. Vodstvo kluba je pridobilo tudi dovoljenje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Na montažnih tribunah si bo tekme lahko ogledalo okoli 4000 gledalcev. V nedeljo, 14. decembra, bo na sporedu tekma proti Sapi Fehervar. Dva dni kasneje prihaja še KAC. Vsekakor bo na sporedu tudi derbi državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami, termin še ni potrjen (17. ali 18. decembra). Vodstvo kluba bi si želelo čim več tekem organizirati na prostem (konec decembra sta na sporedu še domači tekmi proti Dornbirnu in Bolzanu), vse podrobnosti pa bodo znane v torek na novinarski konferenci.
Vodstvo kluba na čelu s predsednikom Markom Popovičem načrtno dela, zimska klasika pa je navdušila tudi avstrijske novinarje. "Avstrijski klubi spektaklov ne prirejajo prav pogosto, v Ljubljani pa imate vedno zanimive ideje. Tekme na prostem so vedno magnet za gledalce, derbi med KAC-em in Beljakom 3. januarja na stadionu Wörthersee v Celovcu je že skoraj razprodan," je poudaril novinarski kolega s celovškega radia, ki je navdušen tudi nad mladimi igralci Olimpije, precej bolj zaskrbljen pa nad prihodnostjo avstrijske reprezentance, saj v vodilnih klubih Lige Ebel igrajo večinoma tujci.