Marc Crawford ni skrival navdušenja nad edinim Slovencem v Ligi NHL, Anžetom Kopitarjem. Edina pripomba je bila, da bil lahko Anže sprožil kakšen strel več na vrata nasprotnika. Foto: RTV SLO
Marc Crawford ni skrival navdušenja nad edinim Slovencem v Ligi NHL, Anžetom Kopitarjem. Edina pripomba je bila, da bil lahko Anže sprožil kakšen strel več na vrata nasprotnika. Foto: RTV SLO
Anže Kopitar
Tako kot glavni trener Kraljev so nad Anžetom navdušeni tudi navijači. O tem smo se prepričali tudi na lastne oči in ušesa. Ob pojavi njegove slike na ekranu je namreč v dvorani završalo ime Anžeta Kopitarja. Foto: RTV SLO
Marc Crawford
Marc Crawford je zelo avtoritativen trener. Spoštujejo ga novinarji, še bolj pa igralci. Anže je dejal, da ko Crawford povzdigne glas, v slačilnici vlada mrtva tišina. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Staples Center
Veličasten pogled z novinarskega mesta v eni najslavnejših dvoran na svetu Staples Center v Los Angelesu. Na vrhu kraljujejo novinarji, ki so vsi po vrsti pohvalili številko 11 v dresu Kraljev - Anžeta Kopitarja. Foto: RTV SLO/Grega Prebil

Nekdanji odlični hokejist, pozneje pa trener Vancouvra in Colorada, s katerim je leta 1996 osvojil Stanleyjev pokal, je znan po trdem delu, zato so ga pred sezono tudi pripeljali v Los Angeles.

S 45-letnim trenerjem smo se v Los Angelesu pogovarjali po tekmi s San Josejem, ki so jo Kralji na domačem ledu izgubili s 7:3. Kljub visokemu porazu domačih Crawford ob številnih novinarjih, fotografih in kamerah ni bil videti preveč nezadovoljen, saj so Kralji dobro igrali, šepalo je le v obrambi. Čeprav si je utrgal le nekaj minut časa za številne domače hokejske poročevalce, pa je ob pripombi, da prihajam iz Slovenije in da bi se rad pogovoril o našem hokejskem asu, vzel čas za kratek pogovor.

Kaj lahko poveste o Anžetu Kopitarju? Kot kaže, je naredil na vas dober vtis, saj mu kljub njegovi mladosti zelo zaupate.
Anže je super fant. Je zelo nadarjen hokejist, mlad, motiviran, zagnan, delaven in hkrati inteligenten. Zelo dobro opravlja vse naloge, ki mu jih dam, zato mu tudi zaupam. Zna igrati tako v obrambi kot v napadu. V letošnji sezoni je naš najboljši igralec!

Koliko točk pričakujete, da bo Kopitar zbral do konca sezone? Trenutno je drugi med novinci in hkrati prvi po doseženih točkah med Kralji.
Število točk, ki jih bo Anže dosegel, ni pomembno, veliko pomembnejši je njegov napredek. Je še zelo mlad, nima toliko izkušenj v članski konkurenci, predvsem pa ni vajen tako napornega ritma tekem, kot ga zdaj spoznava v Ligi NHL. Prav zaradi svoje mladosti se mora še zelo veliko za naučiti, to spoznava vsak dan sproti tako na treningih kot tudi tekmah. Pri tem mu pomagajo starejši, izkušeni igralci. Pokazal je, da je iz pravega testa, zato mu tudi zaupam; na ledu preživi skoraj največ časa izmed vseh igralcev, igra v prvi peterki, izvaja bulije. Z napredkom in dobro igro bo tudi golov in podaj toliko več, seveda pa teh tudi že zdaj ne manjka.

Bo Kopitar kljub svoji mladosti ostal v moštvu Kraljev do konca sezone?
Vsekakor! Anžeta ne nameravamo pošiljati nikamor drugam. Moštvo ga potrebuje, gledalci ga obožujejo. S svojimi predstavami si je zaslužil mesto v prvem napadu. Ne vidim prav nikakršne možnosti, da bi ga poslali na kaljenje v drug klub. Največ se bo naučil med najboljšimi profesionalci, kjer je tudi njegovo mesto.

Sami ste že osvojili Stanleyjev pokal, Kralji pa še ne. Menite, da je lahko prav Kopitar v prihodnosti igralec, ki bi lahko Kralje popeljal do prvega naslova v Ligi NHL?
Od Anžeta ne pričakujem, da bo vodja ekipe, saj je še premlad. Zanj bi bilo preveliko breme, da bi najtežje odločitve slonele na njegovih plečih. Njegove naloge soizpolnjevanje nalog, ki mu jih zastavim, učenje in maksimalna angažiranost proti vsakemu nasprotniku.

Grega Prebil