Fabian Dahlem se je lani poleti zavedal, da ga čaka težka sezona, a je vseeno presenečen nad slabo organizacijo kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem se je lani poleti zavedal, da ga čaka težka sezona, a je vseeno presenečen nad slabo organizacijo kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Sotlar in Nathan Lawson
Vratar Dornbirna Nathan Lawson je z odličnimi obrambami spravljal v obup napadalce Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem
Dahlem bi želel delati na dolgi rok, a v prihodnosti se bo moralo veliko stvari v klubu izboljšati. Foto: www.alesfevzer.com

Po tekmah so trenerji vedno zelo napeti, tokrat pa je bil Dahlem zares blizu vrelišča. Mislili smo izpeljati kratek pogovor za MMC o trenutnem stanju pri Telemachu Olimpiji, Nemec pa se je razgovoril in razglabljal o številnih težavah.

Večkrat se je ugriznil v jezik
"Vsega ne smem povedati, večina stvari, ki smo jih doživeli v letošnji sezoni, ni za v javnost. Vedel sem, da prihajam v okolje, ki seveda ni tako urejeno, kot je v Nemčiji, a vseeno sem pričakoval, da bodo stvari bolje organizirane," se je med dolgim pogovorom večkrat ugriznil v jezik.

Znova težave z opremo
"Vsaka čast igralcem, da igrajo tako zavzeto in borbeno na vsaki tekmi, saj v drugih klubih nimajo takih težav. V Innsbrucku ob koncu tekme nismo imeli več palic za branilce," je še dodal 49-letni strokovnjak, ki je v hokeju skoraj vse življenje. Vratar je bil v Rosenheimu, Krefeldu, Ratingenu, Essnu, Neuwiedu, Sonthofnu in Ingolstadtu.

Zeleno-beli so v 6. krogu drugega dela Lige Ebel prikazali zelo dobro igro, imeli so precej več strelov (51:32) in priložnosti za zadetek, a so znova zapustili ledeno ploskev sklonjenih glav (1:2) in nimajo več možnosti za končnico. V petek zvečer se v Tivoliju obeta boj za 11. mesto proti Innsbrucku, obe ekipi nimata več možnosti za preboj v končnico.

Na zadnjih dveh srečanjih proti Dornbirnu ste bili celo boljši tekmec, a obakrat ste ostali praznih rok. Kaj vam manjka v ključnih trenutkih?
Odigrali smo zelo dobro tekmo, streli na vrata 51:32 govorijo o naši premoči, igralcem zares ne morem ničesar očitati. Preprosto nimamo sreče pred vrati, nekaj igralcev nam manjka. Do konca Lige Ebel so še štiri tekme, hočemo osvojiti čim več točk, vsekakor bomo igrali zelo zavzeto do konca.

Že pred tekmo smo vedeli, da nimamo več realnih možnosti za preboj v končnico. Od začetka tekme smo bili boljši tekmec, a nikakor nismo uspeli zadeti. Zares je žalostno, da se igralci ne nagradijo za prikazano z zadetki. To je res nov grenak poraz. Sploh ne morem razumeti, kako dva glavna sodnika nista videla toliko očitnih prekrškov. Zares sta slabo opravila delo.

V torek potujete v Celovec, kjer se KAC krčevito bori za končnico, ne kaže pa mu najbolje. V petek sledi tekma z Innsbruckom v Tivoliju, ki bo verjetno odločala o 11. mestu.
Tudi v Celovcu želimo zmagati, čeprav bo seveda zelo težko. Želimo dokazati, da smo zelo blizu ekipam, ki bodo igrale v končnici. Vsekakor si želimo končati pred Innsbruckom.

3. marca se konča Liga Ebel, nato pa vas čaka še državno prvenstvo. V polfinalu se boste srečali s Celjem, v finalu pa zelo verjetno z Jeseničani, ki igrajo vse bolje. V Ligi INL so končali na tretjem mestu po drugem delu. Obetajo se napete tekme. Kako boste motivirali igralce za končnico državnega prvenstva, ki je bila v Ljubljani v zadnjih letih popolnoma postranskega pomena?
Zelo dobro se zavedam, da moramo osvojiti naslov državnega prvaka. Z Jeseničani smo imeli težave že na pripravljalni tekmi pred začetkom Lige Ebel, tudi na Trgu republike smo zmagali le z 2:1. Ko bomo naslednji teden končali nastope v Ligi Ebel, bodo fantje imeli krajši odmor, potem pa se bomo resno pripravili na te tekme. Naša ekipa ima pravi karakter, fantje si želijo uspeha. Končnica Lige Ebel je bila za nas prevelik zalogaj, zato bo naslov državnega prvaka nov cilj in mladi igralci se bodo želeli dokazati. Sezono želimo končati na zmagovit način.

Nemci ste znani po sijajni organizaciji športnih tekmovanj. Prišli ste v klub, ki pa ima na organizacijskem in finančnem področju v zadnjih letih številne težave. Ste pričakovali tako težko sezono?
V organizacijskem smislu imam kar veliko izkušenj, saj sem v Nemčiji veliko sodeloval tudi z menedžerji. Treba je priznati, da ure v Sloveniji tečejo drugače, kot smo vajeni v Nemčiji. Absolutno se morajo stvari pri Olimpiji izboljšati. Treba bo narediti kakšen korak naprej. V tem finančnem okviru se ne da iztisniti več, naredili smo maksimum. Predvsem se je treba držati dogovorov in sklenjenih pogodb. Veliko sem izvedel v svoji prvi sezoni v Ligi Ebel. V Znojmu so mi povedali, da imajo v letošnji sezoni na razpolago okoli milijon evrov. Trenutno so na odličnem tretjem mestu. Če bi pri nas lahko imeli približno tak proračun, bi bilo veliko stvari mogočih. Pokrili bi lahko vse stroške igralskega kadra in opreme in predvsem držali bi se sklenjenih dogovorov. To je bistvo vsega skupaj.

Verjetno ste razmišljali že o načrtih za prihodnost. Si želite ostati v Tivoliju?
To si vsekakor lahko predstavljam, vendar se morajo pogoji za delo popolnoma spremeniti. Pred sezono sem dejal, da bo vsaka naša zmaga čudež na ledu. Zdaj lahko mirno rečem, da smo bili vrhunski čarovniki. Uspelo nam je motivirati igralce v najtežjih mogočih razmerah. S temi igralci, ki imajo neverjeten karakter, so mogoče velike stvari. Slovenija je tudi v Evropski uniji in tu obstajajo pravila, ki se jih je treba držati. S poštenim delom je veliko mogoče.
Treba je gledati pozitivno, veliko igralcev se je razvilo v letošnji sezoni. V rednem delu sezone smo zbrali 34 točk, lani jih je Olimpija le 21.