Banda je zanimiva knjiga za številne hokejske navdušence v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Banda je zanimiva knjiga za številne hokejske navdušence v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Esad Babačić
Esad Babačić je pred tremi leti izdal knjigo Trdobojec, ki govori o izjemni karieri Dejana Zavca. Tokrat je pisal o hokeju, ki ga prav tako zelo rad spremlja. Foto: MMC RTV SLO
Rudi in Gorazd Hiti
Rudi in Gorazd Hiti sta bila zlata naveza v sedemdesetih letih. Na tribunah je odmevalo: "Rudi Hiti, Gorazd Hiti, gol, gol, gol!" Foto: Osebni arhiv Rudija Hitija
Ivo Jan
Ivo Jan je že vajen, da ga ne marajo - ne gori ne doli. Na Jesenicah je Ljubljančan, v Ljubljani pa Jeseničan. Foto: Aleš Fevžer
Esad Babačić in Rudi Hiti predstavljata knjigo Banda

"Banda je beseda za hokejsko ogrado, banda je prispodoba prijateljstva med hokejisti in tudi prispodoba za prijateljstvo med igralci, ki sega od otroštva do konca življenja. Bande so se menjale in se še bodo, hokejisti pa bodo ostali zvesti eni in edini Bandi," je poudaril nesojeni pek in viličarist, desetar iz Outsiderja, pevec novovalovske skupine Via Ofenziva in predvsem človek, ki je vedno navijal za šibkejše.

Cena knjige je 24,90 evra, ima 180 strani. Kupite jo lahko v vseh knjigarnah Mladinske knjige od naslednjega tedna naprej. Mogoča so tudi naročila na spletni strani: http://www.knjigabanda.si


Razingerju je bilo nemogoče odvzeti plošček
Še bolj se mu je ta naslov zdel primeren po pogovoru z Andrejem Razingerjem, ki velja za "kralja bande". Vsi njegovi nasprotniki so priznali, da mu je bilo skoraj nemogoče odvzeti plošček ob ogradi. "Medtem ko je pak pri Andreju Razingerju, poslušajmo glasbo iz našega studia," je bil legendarni stavek radijskega komentatorja v Podmežakli. Razinger je po koncu kariere odšel v železarno, kjer še vedno dela. Babačić je pogovor z njim zapisal v pristnem gorenjskem jeziku, ki da knjigi še dodatno težo.

"Dare Prusnik in Andrej Razinger najbolj simbolizirata bando. Hokejisti so ujeti v bando na vse možne načine. Tudi ko gredo na menjavo, se nato znova vrnejo," je dodal Babačić, ki je v knjigi pisal o rdečih in zelenih legendah. Prusnik je bil ljubljenec navijačev v Tivoliju, najbolj pa je bil ponosen na tekme v reprezentančnem dresu: "Ko sem se na plavo linijo postavil in je bila himna, je zraka zmanjkalo v dvorani, toliko sem ga zajel, ker sem bil tako ponosen!"
Spomini na nepozabne večne derbije v devetdesetih letih
"Ko se govori o večnem derbiju, je vse prevečkrat poudarjano sovraštvo med kluboma, a dejstvo je, da so fantje, ki so odigrali številne derbije med seboj, prijatelji še danes, ko so že zdavnaj končali kariere. Najbolj žal jim je, da ni več derbija," je dejal Esad, ki v knjigi piše tudi o znamenitih sedmih tekmah finalnih serij državnega prvenstva. V letih 1992, 1993 in 1994 so vedno Jeseničani dobili odločilno srečanje v polnem Tivoliju (3:6, 6:7 po kazenskih strelih in 2:3).
Nik Zupančič je bil član zmajev v vseh teh sezonah, ko so okusili grenkobo drugega mesta. V tistih letih se je veliko govorilo, da sta se ekipi zmenili, da bo odločala sedma tekma, ker naj bi z izjemnim obiskom napolnili klubski blagajni. Pomočnik selektorja Matjaža Kopitarja je zatrdil, da niti slučajno tekme niso bile dogovorjene, saj bi bilo nesmiselno, da potem vedno zmagajo železarji. Leta 1993 je Igor Beribak v Tivoliju na sedmi tekmi pri kazenskih strelih zadel vratnico, leto zatem pa je Olimpija zapravila vodstvo s 3:1 v zmagah, peto in sedmo tekmo je izgubila doma. Šele leta 1995 so navijači zeleno-belih dočakali veliki trenutek.
Kako je Ivo Jan ostal pred Podmežaklo?
"Najbolj žalostno je, da je veliko vprašanje, kdaj sploh bo nov pravi derbi. Zelo težko bo ponoviti tisto pravo vzdušje, nove generacije težko razumejo pomen teh tekem," je razlagal Babačić, ki si je v letošnji sezoni ogledal tudi nekaj tekem Lige Ebel v Tivoliju, kjer je trener njegov prijatelj Ivo Jan.
38-letni nekdanji izjemni napadalec v pogovoru z novinarji deluje zelo zadržano, vsako besedo večkrat premisli in noče blesteti z udarnimi izjavami. Babačić je iz Jana izvlekel zanimive zgodbe iz obdobja v Gradcu. Še bolj osupljivo je bilo obnašanje takratnega vodstva Jesenic, ki ga na službenem vhodu ni spustilo na večni derbi v Podmežaklo, ker je bil brez vstopnice za tekmo. "Zeleni Ivo" je bil nato še bolj motiviran in velikokrat je bil nerešljiva uganka za železarje na večnih derbijih.
V spomin Viktorju Tišlerju - Vikiju
Posebno poglavje je Babačić posvetil Viktorju Tišlerju - Vikiju, ki je umrl 19. septembra po hudi bolezni. "Zame je bil Viki neverjetno karizmatičen, že med ustvarjanjem dokumentarnega filma Jesenice - Detroit sem razmišljal o tem, da bi morali posneti film tudi o njem. Pogovor z njim sem opravil, ko je bila prenove Podmežakle v sklepni fazi, in si je ogledal dvorano, kjer je doživel nepozabne trenutke," je poudaril Babačić. Tišler je z Jesenicami osvojil 12 naslovov državnega prvaka, napad Viktor Tišler-Franc Smolej-Albin Felc pa je zagotovo eden najboljših jeseniških napadov vseh časov.
V načrtu ima nadaljevanje hokejske zgodbe
Seveda je opravil pogovor tudi z najboljšim slovenskim hokejistom Anžetom Kopitarjem in z njegovim očetom Matjažem, ki bo tudi selektor slovenske reprezentance na olimpijskih igrah v Sočiju. "Anže Kopitar ni v knjigi le zaradi tega, ker je osvojil Stanleyjev pokal in se dokazal v Ligi NHL, ampak je v najinem pogovoru pojasnil, kaj je sloga med soigralci, kaj je prava banda. On je to briljantno definiral," je asa Los Angeles Kingsov pohvalil Babačić.
Babačić se je pogovarjal z 20 sogovorniki, vsak izmed njih je povedal svojo zgodbo. "Mustafa Bešić, Peter Rožič; Miha Rebolj, David in Marcel Rodman, Tomaž Razingar, Robert Kristan, "Nestl" Aljančič, Rudi Hiti in mnogi drugi so povedali marsikaj zanimivega. Seveda je nemogoče zajeti vse hokejiste, ki bi si zaslužili mesto v knjigi, zato sem napisal, da se zgodba nadaljuje. Že zdaj imam v mislih mnogo novih sogovornikov," je pogovor za MMC sklenil Babačić, ki upa, da bo slovenski hokej znova doživel boljše čase: "Upam, da bo dobri bandi uspelo premagati slabo bando".

Esad Babačić in Rudi Hiti predstavljata knjigo Banda