Nik Simšič in Marcel Mahkovec sta bila udarna naveza zmajev na uvodni finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Simšič in Marcel Mahkovec sta bila udarna naveza zmajev na uvodni finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Več kot 3000 gledalcev se je zbralo v petek zvečer v Tivoliju. Še nikoli v letošnji sezoni se ni zgodilo, da bi priljubljena pesem Mala terasa tako odmevala na Celovški 25. Derbi ima poseben čar, obe navijaški skupini sta se izkazali. V rednem delu Lige IceHL nikoli ni tako glasno, gostujoče ekipe nimajo podpore s tribun (razen Beljaka in KAC-a).

Zmaji so upravičili vlogo velikega favorita v finalni seriji in z zmago z 9:3 tudi prikazali učinkovitost pred vrati. Tudi tuji igralci so bili zagrizeni. Vratar Lukaš Horak je zbral 35 obramb.

Sorodna novica Olimpija s štirimi goli Simšiča udarno začela finalno serijo

Kazalo je na ponovitev poloma Jesenic iz leta 1996
Jeseničani so pogoreli na celi črti, a sposobni so precej več. Imajo izkušene igralce, ki so odigrali številne tekme v Ligi IceHL in v Podmežakli se bodo zagotovo prikazali v popolnoma drugačni luči.

Po pol ure je Olimpija vodila že s 6:0 in kazalo je na zgodovinski polom, ki se je zgodil pred 28 leti na Jesenicah. Železarji so na četrti finalni tekmi 8. marca 1996 na domačem ledu pred 5000 gledalci izgubili kar z 0:9 in tri zadetke prejeli, ko so imeli prednost igralca več.

Štiri podaje Mahkovca za štiri gole Simšiča
Nik Simšič, ki je v Ligi IceHL na 51 tekmah dosegel devet golov in prispeval še 14 podaj, se je prebudil v ključnem delu sezone. Že v kvalifikacijskih tekmah proti Pustertalu je dvignil raven igre, v petek pa sta bila z Marcelom Mahkovcem neustavljiva. Najboljši mladi igralec Lige IceHL v februarju je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej in tokrat je bil podajalec pri vseh štirih zadetkih Nika Simšiča.

"Pričakujem, da nas bodo Jeseničani poskušali spraviti s tira. Že na prvi tekmi so imeli nekatere umazane poteze. Mi smo boljša ekipa, večino tekmo smo imeli plošček na palici," je poudaril Simšič.

Osem dni po velikem razočaranju v Brunicu se je vse uskladilo
Zmaji so se pobrali po grenkem porazu v 75. minuti odločilne tekme kvalifikacij Lige IceHL v Brunicu prejšnji četrtek. V avtobusu na poti nazaj v Ljubljano je bila tišina, razočaranje je bilo ogromno. Končnica je bila velik cilj, izmuznila se je, in vprašanje je, kdaj bo znova tako lepa priložnost. Dunaj in Gradec gradita močni ekipi za naslednjo sezono.

Na derbiju se je tudi iskrilo. Žan Us je nekdanjega soigralca Miho Zajca udaril z rokavico v obraz. Foto: www.alesfevzer.com
Na derbiju se je tudi iskrilo. Žan Us je nekdanjega soigralca Miho Zajca udaril z rokavico v obraz. Foto: www.alesfevzer.com

"Mi smo igrali na zelo visoki ravni proti Pustertalu. Malo nam je zmanjkalo. Težko opišem razočaranje po porazu v podaljšku odločilne tekme. Smo v pravem ritmu tekem in tokrat smo bili zelo učinkoviti," je razlagal Simšič, ki je bil vedno na pravem mestu: "Končno je prišla tekma, ko je vse steklo. Plošček se mi je odbijal na palico. Zelo lahko je igrati tekme v Tivoliju, ko se nabere toliko navijačev."

Med tujci izstopal Predan s hat-trickom
Aljaž Predan je bil najboljši tujec pri Olimpiji, zabil je hat-trick. 23-letnik se je kalil na akademiji Salzburga, vzel je avstrijsko državljanstvo in vrnil slovenskega, zato tudi nima pravice igrati za slovensko izbrano vrsto, ki bi ga zelo potrebovala na svetovnem prvenstvu divizije I konec aprila v Bolzanu.

"Horak nas je rešil na začetku tekme. Že večkrat je bil izjemen v Ligi IceHL. Ko nam je steklo v napadu, nas ni bilo več mogoče ustaviti. Pri prvem zadetku sem za vrati opazil, da stoji Us precej pred golom. Ciljal sem ga v hrbet in uspelo mi je. Prvič sem igral na derbiju. Vzdušje je bilo nepozabno. Derbi je nekaj posebnega, takih tekem ne igraš vsak dan in res lepo bi bilo dvigniti pokal pred polno dvorano," je bil navdušen Predan.

Poudaril je, da bo že druga tekma finala verjetno popolnoma drugačna. "V nedeljo pričakujem težko tekmo. Jesenice imajo dobro ekipo. V Alpski ligi so imeli precej smole. Mi moramo dokazati, da smo boljša ekipa še trikrat v tem finalu."

Sorodna novica Rivalstvo med Olimpijo in Jesenicami: veliki preobrati, incidenti in nepozabne sedme tekme

Pavlin po porazih na derbiju dobi številne klice in sporočila
Žiga Pavlin je z odliko opravil vlogo kapetana. V garderobi so vsi tuji hokejisti razumeli sporočilo, da si Olimpija še enega poraza na derbiju ne sme privoščiti.

"Treba je bilo spremeniti vstop v derbi. Imeli smo veliko več energije. Že po prvih dveh tretjinah smo si zagotovili veliko prednost. Pričakujem precej težjo tekmo v nedeljo. Takoj po porazu proti Jesenicam konec januarja v Tivoliju sem v garderobi vsem povedal, da si tega ne smemo več dovoliti. Za slovenske igralce je to čustvena tekma. Po porazih dobim številne klice in sporočila. Stopili smo skupaj pred finalno serijo."

Zmajem se je uspelo dvigniti po najgrenkejšem porazu sezone. "Po porazu v Brunicu sem bil dva dni popolnoma prazen. Trener nam je dal štiri dni popolnega počitka, in to nam je prišlo zelo prav," je dodal Pavlin.

Karhula ni bil zgovoren po visoki zmagi
Trener Olimpije Antti Karhula ni bil posebej zgovoren. Finec je imel resen obraz, odgovarjal je zelo na kratko. "Po težkem porazu v Brunicu se ni bilo lahko pobrati. Vsi smo potrebovali nekaj dni. Naredili smo načrt za finalno serijo državnega prvenstva, ki se ga mislimo držati do konca."

Olimpija na uvodni tekmi finala do vrha napolnila mrežo Jesenic

Gaber Glavič: Ta tekma ni bila realna slika
Železarji so bili zelo razočarani po predstavi v Tivoliju. Trener Gaber Glavič je že dvakrat v letošnji sezoni pripravil odlično taktiko proti Olimpiji. Po temeljiti analizi napak bodo Jeseničani precej nevarnejši v nedeljo na domačem ledu.

Žan Us je že večkrat blestel proti Olimpiji, tokrat pa je prejel šest golov v pol ure in v zadnji tretjini je nato branil 21-letni Ian Sotlar. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je že večkrat blestel proti Olimpiji, tokrat pa je prejel šest golov v pol ure in v zadnji tretjini je nato branil 21-letni Ian Sotlar. Foto: www.alesfevzer.com

"Bili smo prepočasni, naredili smo preveč prekrškov. Ko dobimo gol, nimamo odgovora. Vse se nam je sesulo. To se nam dogaja že vso sezono. Na nobeni tekmi nam ni uspel preobrat, ko smo zaostajali z 0:2 ali 0:3. Nismo bili pravi. Tudi ravnotežja nam ni uspelo držati," je pojasnil trener Glavič.

"Poraz z 0:1 ali 3:9 je isti. Moramo imeti kratek spomin. Prepričan sem, da bo že v nedeljo vse drugače. Ta tekma ni bila realna slika. Vse bomo naredili, da bomo prikazali igro, ki nas je krasila na obeh derbijih z Olimpijo v rednem delu sezone," je odločno napovedal nekdanji odlični vratar.

Gašper Glavič: Vso tekmo smo bili na petah
Kapetan Gašper Glavič je dodal: "Če je pristop pravi, se lahko merimo z vsako ekipo. Tokrat smo prišli na tekmo nepripravljeni, in izid je to tudi pokazal. Prvo tretjino smo bili v podrejenem položaju, a smo imeli dve veliki priložnosti za vodstvo. Olimpija je zadela iz polpriložnosti. 50 minut nismo bili pravi. Vso tekmo smo bili na petah. Pred vrati smo bili premehki."

Decembra je bilo zelo napeto v Podmežakli
Popravni izpit bodo imeli Jeseničani v nedeljo ob 17.00 v Podmežakli. 5. decembra so se na domačem ledu popolnoma enakovredno kosali z Olimpijo, izgubili so s 3:4 in imeli tudi precej smole.