James Sixsmith je sijajno izvedel oba kazenskega strela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
James Sixsmith je sijajno izvedel oba kazenskega strela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Johan Björk
Johan Björk je z natančnim strelom ukanil Jeana Philippa Lamoureuxa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Petr Šachl
Petr Šachl je dosegel tretji gol za Olimpijo, podal pa je pri prvem zadetku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Hebar
Andrej Hebar zapušča Tivoli in se seli v švedsko drugo ligo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Železarji so bili v skoraj povsem polni Podmežakli boljši v prvi tretjini, nato so gostje povedli že s 3:1, a so izbranci Heikkija Mälkiäja prišli do popolnega preobrata (4:3), Žiga Pance pa je izsilil podaljšek. V dodatnih petih minutah ni bilo zadetkov, Sixsmith pa je bil natančen v prvi in četrti seriji kazenskih strelov, za zmaje je zadel le Petr Šachl v tretji seriji. Razmerje v strelih na gol je bilo 34:36.

Björk izkoristil "power play"
V uvodnih minutah sta imela lepi priložnosti za Ljubljančane Jamie Fraser in John Hughes. Na drugi strani je zapretil Lukaš Hvila. Po napaki obrambe železarjev je Hughes prišel sam pred Fikrta, ki pa je odlično posredoval.

V 15. minuti so imeli Jeseničani dva igralca več, na kazenski klopi sta bila Fraser in Brad Cole. Ko se je že vrnil Fraser, je z modre črte sprožil Johan Björk, Lamoureux je bil pokrit in plošček je končal za njegovim hrbtom.
Trije goli zeleno-belih v šestih minutah
V drugi tretjini so se zmaji prebudili. V 25. minuti je bil izključen Klemen Pretnar, Petr Šachl je podal izza vrat, v gneči pred vrati pa je Anže Ropret izenačil. Štiri minute zatem je Boštjan Goličič spretno spravil plošček do Sergeja Smirnova, ki je s strelom pod prečko matiral Fikrta in dosegel prvi zadetek v Ligi Ebel. Zeleno-beli so se razigrali, David Sefič je med dvema obrambnima igralcema spravil plošček do Kena Ograjenška, ki je na drugi vratnici opazil popolnoma samega Šachla, Čeh pa je zatresel prazno mrežo.

Kuralt in Bergström hitro izenačila
Jeseničani so se ekspresno pobrali. Jure Dolinšek je dobil sodniški met, Anže Kuralt pa je s hitrim strelom iz zapestja znižal. V 37. minuti je Marcus Olsson podal do Patrika Bergströma, ki je z bekhendom spretno poslal plošček pod prečko.

Ž. Pance izsilil podaljšek
V 45. minuti je Marcus Olsson ostal dva metra pred golom in spravil plošček mimo Lamoureuxa v mrežo. Štiri minute zatem je Hughes lepo našel Žigo Panceta, kapetan gostov pa je z bekhend strelom pod prečko izid poravnal na 4:4. Hughes je bil v 55. minuti za las nenatančen. Za gostitelje bi lahko nevarno akcijo v 58. minuti bolje izpeljala Olsson in Jaka Ankerst.

Olimpija v podaljšku neučinkovita z igralcem več
V podaljšku je bil v 62. minuti izključen Olsson, ki je spotaknil Scotta Hothama. Domači so se ubranili ljubljanskih pritiskov ob igralcu več. Odločali so kazenski streli. Sixsmith je najprej spravil plošček med nogama Lamoureuxa v mrežo, Boštjan Goličič in Jamie Fraser sta streljala mimo vrat, v tretji seriji pa je Šachl izenačil, strela Ankersta in Hvile je ljubljanski vratar odbil. V četrti seriji je Sixsmith lepo zadel pod prečko, strel Erica Panceta pa je Fikrt obranil.

Tavželj: V ponedeljek bomo videli, ali je res, kar je bilo obljubljeno
"Mislim, da so navijači prišli na svoj račun. Obe strani sta odigrali dobro tekmo, na koncu se nam je poznalo, da smo utrujeni, predvsem v podaljšku. A smo zdržali in iskali drugo točko po kazenskih strelih. O drugih stvareh pa zdaj ne bi govoril, v ponedeljek bomo videli, ali je res, kar je bilo obljubljeno. Predsednika držimo za besedo, mi pa smo danes na ledu pokazali, da imamo karakter," je povedal Andrej Tavželj. Kapetan še vedno ni zadovoljen z izplačili vodstva kluba. Igralci Jesenic so v četrtek sporočili, da tekme, če jim klub ne poravna zaostalih finančnih obveznosti, morda ne bodo odigrali. Na dan dvoboja so se igralci in vodstvo kluba le dogovorili, a vse, kot kaže, še ni urejeno.

"Imeli smo več kot preveč priložnosti za zadetek. A točko smo dobili. Rezultat 3:1 nas je uspaval in smo popustili v obrambi, puščali smo tekmece same pred golom, v takšnem položaju pa ni težko zadevati. Lahko pa smo zadovoljni, da smo odnesli točko z Jesenic. Točka na gostovanju je pomembna in upam, da bomo tako tudi nadaljevali," ni bil preveč razočaran kapetan zmajev Žiga Pance.

V nedeljo v Tivoli prihaja KAC, Jeseničani pa bodo odšli v Zagreb.

Hebar se seli na Švedsko
Zeleno-beli v nadaljevanju sezone bodo več mogli računati na Andreja Hebarja. 27-letni Ljubljančan bo kariero nadaljeval pri švedskem drugoligašu Troji-Lyungby. V letošnji sezoni za klub, ki nastopa v tekmovanju Allsvenskan, igra tudi nekdanji branilec zmajev Žiga Pavlin.

13. krog:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA
** 5:4 (1:0, 2:3, 1:1)
4.000; Björk 16., Kuralt 33., Bergström 37., Olsson 45.; Ropret 25., Smirnov 29., Šachl 31., Ž. Pance 48.
** - po kazenskih strelih

LINZ - ORLI ZNOJMO
* 0:1 (0:0, 0:0, 0:0)
Jarušek 62.

SAPA FEHERVAR - SALZBURG
* 3:2 (0:0, 1:0, 2:1)
* - po podaljšku

GRADEC - MEDVEŠČAK
1:6 (0:0, 1:1, 0:5)

BELJAK - DUNAJ
4:2 (2:0, 0:2, 2:0)

KAC CELOVEC je bil prost.


Lestvica:
* LINZ 12 10 1 1 +13 21
KAC CELOVEC 11 9 1 1 +28 19
TILIA OLIMPIJA 12 8 2 2 +8 18
SAPA FEHERVAR 13 7 2 4 +2 16
SALZBURG 11 6 1 4 0 13
GRADEC 12 6 0 6 -4 12
ORLI ZNOJMO 11 5 2 4 -4 12
DUNAJ 12 4 3 5 -8 11
MEDVEŠČAK 12 4 2 6 -9 10
ACRONI JESENICE 12 3 2 7 -9 8
VSV BELJAK 12 3 0 9 -17 6
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih prinaša eno točko