Aleš Mušič, ki je tokrat dosegel dva gola, bo imel v ponedeljek priložnost, da prvič v svoji karieri kot kapetan dvigne pokal za naslov državnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič, ki je tokrat dosegel dva gola, bo imel v ponedeljek priložnost, da prvič v svoji karieri kot kapetan dvigne pokal za naslov državnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domen Vedlin, Anže Kuralt
Anže Kuralt je prispeval drugi jeseniški zadetek, a je moral po dveh pretepih predčasno končati tekmo. Vpisal je še podajo in tako dosegel "Gordie Howe" hat trick. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Hughes
John Hughes je bil velik dolžnik na prvih dveh tekmah finalne serije. Na tretji pa je Kanadčan dokazal, zakaj je bil izbran za MVP-ja Lige Ebel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tomi Hafner
Po izenačujočem zadetku kapetana Tomija Hafnerja so Jeseničani še bili v igri. V drugi tretjini pa so povsem popustili in igrala je le še domača ekipa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija še zmago od naslova

Zadnjič so bili Ljubljančani državni prvaki leta 2007. Tokrat so polfinalisti Lige Ebel prikazali pravi obraz. Na prvih dveh tekmah je bila njihova igra le bleda senca najboljših predstav v letošnji sezoni, tokrat pa so povsem nadigrali železarje. Blesteli so predvsem na začetku druge tretjine, ko so dosegli štiri zadetke zapored.

Aleš Mušič in Domen Vedlin sta se izkazala s po dvema goloma, John Hughes, ki je na prvih dveh tekmah igral pod pričakovanji, je kot podajalec sodeloval kar pri petih zadetkih. Pri Jesenicah je Anže Kuralt dosegel "Gordie Howe" hat trick, saj je prispeval zadetek, podajo in bil udeleženec pretepa, celo dvakrat.

Hiter odgovor železarjev na vodstvo zmajev
Po dinamičnem začetku so povedli domači hokejisti. Žiga Pance je v šesti minuti hitro zadrsal v napadalno tretjino gostov, si izmenjal dvojno podajo z Miho Verličem, nato pa plošček z desne strani poslal pred vrata, kamor je zadrsal Vedlin in premagal Michala Fikrta.

Še v isti minuti so Jeseničani izenačili. Takoj po vodilnem zadetku zmajev je Kuralt, ki je v zadnjem času v zelo dobri formi, sicer slabo zadel plošček, a ga je Matija Pintarič slabo odbil. Pridrsal je Tomi Hafner in plošček spravil v mrežo.

Po 2. golu hitro do povišanja vodstva
Nato so si varovanci Bojana Magazina priigrali prvo številčno prednost na ledu, a jim ni uspelo resneje ogroziti vrat Pintariča. V 12. minuti je akcijo zmajev začel najkoristnejši igralec Lige Ebel Hughes, ki je podal Verliču. Mariborčan v zelenem dresu je pred vrati našel Žigo Panceta, ki je ob pasivnem Luki Tošiču brez težav preigral Fikrta in povedel Olimpijo v vodstvo.

Takoj po drugem golu je znova padel zadetek, a tokrat je Ljubljančanom uspelo povišati prednost. Prerojeni Hughes je lepo podal Mušiču pred gol. Ta se je dobro znašel in zadel za 3:1. Zatem je Magazin posredoval s polminutnim odmorom.

Zelo nervozen zaključek prve tretjine
Ves čas so bili hokejisti na obeh straneh zelo nervozni. Tako si je Hughes prislužil kazen štirih minut, nato sta istočasno na klop morala Boštjan Goličič in Antti Pusa. Še pred koncem prve tretjine pa je sledil tudi prvi pretep. Po grobem prekršku Kuralta nad Žigo Pancetom se je z jeseniškim napadalcem spopadel Žigov mlajši brat Eric. Pretep so hitro prekinili sodniki, "zmagovalca" pa ni bilo. Železarji so ob koncu tretjine zadeli okvir vrat.

Po prvi tretjini so gostje ostali brez Žige Grahuta, ki se je lažje poškodoval na jutranjem treningu. Poskusil je igrati, a je zaradi prevelikih bolečin hitro končal tekmo. Že v drugi minuti nadaljevanja je Olimpija izkoristila številčno premoč. Hughes je pred vrati našel samega Vedlina. Branilec se je dobro znašel, preigral Fikrta in zadel za 4:1. Že v naslednji minuti je v Tivoliju odjeknila "petarda". Mušič je poskusil kar izza vrat. Zadel je Fikrta, plošček pa se je od češkega vratarja nesrečno odbil v mrežo.

27 minut, Fikrt pa že sedemkrat premagan
V 26. minuti so zmaji še povišali svojo prednost. Znova so kaznovali jeseniško izključitev. Po preigravanju Justina Taylorja se je pred vrati najbolje znašel Brock McBride in plošček spravil za Fikrtov hrbet. Tako kot pri vseh zadetkih je tudi tokrat ekspresno sledil nov zadetek. Igor Cvetek je brez težav preigral statično jeseniško obrambo, prvi strel je Fikrtu uspelo zaustaviti, a je Olimpijin branilec prišel do odbitega ploščka in povišal na 7:1.

Zmaji so držali vse niti igre brez težav v svojih rokah in bili še nekajkrat zelo nevarni. Pet minut pred koncem druge tretjine je po lepi podaji Mateja Hočevarja zadetek Žigi Pancetu preprečil okvir vrat. Do odmora so gostje znižali zaostanek. Po hitri akciji Jana Berčiča in Kuralta se je plošček od vratnice odbil v Pintariča ter nato v gol. Kuralt se je nato stepel še z McBridom. Oba hokejista sta z disciplinsko kaznijo igre končala srečanje.

Zadnja tretjina 1:1
V 44. minuti je Olimpija dosegla osmi zadetek. David Sefič je želel podati pred vrata, kjer se je odkrival Hočevar, a je plošček zadel Tošiča in se odbil v mrežo. Olimpija je še naprej močno pritiskala, nekaj priložnosti pa so si priigrali tudi železarji. Po podaji Jake Ankersta in strelu Marjana Manfrede pa je v 50. minuti odbito ploščico za hrbet Pintariča pospravil Branislav Bendik.

FINALE, tretja tekma
TILIA OLIMPIJA
- ACRONI JESENICE 1:1
8:3 (3:1, 4:1, 1:1)
2.500; Vedlin 6., 22., Ž. Pance 12., Mušič 12., 23., McBride 26., Cvetek 27., Sefič 44.; Hafner 6, Kuralt 37., Bendik 50.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage. Četrta tekma bo v ponedeljek na Jesenicah, morebitna peta pa v sredo v Ljubljani.

Tilia Olimpija še zmago od naslova