Tilia Olimpija je odlično začela sezono v Ligi Ebel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija je odlično začela sezono v Ligi Ebel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija
Nekajkrat so zapele tudi pesti, a se je vselej končalo brez "krvi". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Acroni Jesenice
Železarji ne smejo biti pretirano razočarani, saj so po dveh gladkih porazih s Sapo in KAC-em do konca pretili Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philippe Lamoureux
Američan v vratih zmajev Jean Philippe Lamoureux je bil eden izmed junakov zmage domačih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Tavželj
Andrej Tavželj je dosegel najlepši zadetek na tekmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heikki Mälkiä
Jeseniški trener Heikki Mälkiä ni imel na voljo najmočnejše postave. Tudi pri Olimpiji je manjkal Andrej Hebar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ljubljančani so se tako s tekmo več od KAC-a povzpeli na vrh lestvice. Prvi "pravi" večni derbi sezone je postregel z atraktivnim hokejem in dramatičnim razpletom, ki je navdušil dobrih 3.000 gledalcev v Hali Tivoli.

Srečanje se je prelomilo med 45. in 47. minuto, ko sta za domače zapored zadela Aleš Mušič in Brad Cole (4:2). Na drugi strani je malo pozneje Andrej Tavželj z močnim strelom pod prečko znižal zaostanek, vendar nato železarjem kljub napadom ni uspelo izenačiti. Končno razmerje strelov je bilo 32:30 za domače.

Hočevar načel mrežo Fikrta
Prva priložnost na tekmi, ki so jo sicer odločneje začeli Jeseničani, se je ponudila domačim. Ob izključitvi Nejca Berliska je Žiga Pance v 5. minuti po samostojnem prodoru zadel vratnico. Malo pozneje se je v hitrem protinapadu pred Michalom Fikrtom znašel Tomi Mustonen, a je streljal mimo vrat. Zmaji so v 13. minuti le povedli. Ken Ograjenšek je izza vrat podal Mateju Hočevarju, ki je nato s polvisokim strelom za levo vratnico matiral Fikrta.

Lamoureux ustavljal Jeseničane
Na drugi strani je bilo v 17. minuti ob številčni prednosti Jeseničanov "vroče" pred domačimi vrati, vendar se je izkazal Jean Philippe Lamoureux, ki je ubranil poskusa Jamesa Sixsmitha in Jake Ankersta. Lamoureux je bil na pravem mestu tudi v zadnji minuti, ko je ustavil strel Anttija Puse.

Olsson in Hvila zrežirala preobrat
V 23. minuti je Fikrt ubranil "smrtno" priložnost Hughesu. Malo pozneje so "na rahlo" zapele tudi pesti, a ni bilo nič "resnejšega". Na klop sta morala Fraser in Pusa. Nato pa je sledil preobrat gostov. Najprej je ob številčni prednosti s strelom približno meter od golove črte zadel Marcus Olsson, nato pa je ob izključitvi Hothama mrežo Lamoureuxa zatresel še Hvila. Na drugi strani je imel ob izključitvi Magovca izjemno priložnost Ž. Pance, vendar mu je veselje preprečil izjemen Fikrtov refleks oziroma Čehova rokavica, v kateri je končal plošček.

E. Pance srečno izenačil
V 31. minuti je imela Olimpija 43 sekund na ledu dva igralca več, kar je naposled s kančkom sreče izkoristila. Ob igri 5:4 je namreč Fikrt odbil plošček naravnost v Erica Panceta, od katerega se je nato dobesedno skotalil za golovo črto. Prednost dveh igralcev več, in to dobro minuto, se je v 36. minuti ponudila tudi železarjem. Najlepšo priložnost je imel Ankerst, a je njegov poskus z neposredne bližine ustavil Lamoureaux. Lamoureaux se je izkazal tudi v 39. minuti, ko je dobil dvoboj "na štiri oči" s Hvilo, ki je popolnoma sam pridrsal pred njegova vrata. Razmerje strelov po 2. tretjini je bilo skorajda izenačeno: 23:22 za domače.

Tavžljev odgovor na zadetek Mušiča in Cola
Uvodne minute zadnje tretjine so pripadle zmajem, ki so v 45. minuti kronali premoč. Po obleganju Fikrtovih vrat se je plošček odbil do Mušiča, ki ga je nato z dobrega metra poslal v nebranjeni del mreže. Dve minuti pozneje je Fikrta s strelom med nogami matiral še Brad Cole, ki je izkoristil ogromno prostora v jeseniški tretjini. A zaostanek ni vzel poguma gostom, saj je Andrej Tavželj z izjemnim strelom pod prečko hitro znižal na 4:3. Podal mu je Olsson.

Olimpijina obramba vzdržala
Prebujeni Gorenjci so v 51. minuti prišli do prednosti dveh igralcev več, vendar je niso izkoristili. Sledila je odprta igra z obeh strani. Železarjem se je zadnja priložnost za izenačenje ponudila dve minuti pred koncem, ko je bil izključen Dervarič. Gostje so močno pritiskali, vendar je Olimpijina obramba vzdržala.

Wade Short šest tekem na hladnem
Član Gradca Rodi Wade Short je dobil šest tekem prepovedi nastopanja, potem ko je na četrtkovi tekmi s Tilio Olimpijo grobo naletel na Andreja Hebarja. Hebar je zaradi naleta s komolcem v glavo utrpel pretres možganov.

LIGA EBEL - 3. KROG

TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE
4:3 (1:0, 1:2, 2:1)
3.300; Hočevar 13., E. Pance 32., Mušič 45., Cole 47. ; Olsson 26., Hvila 28., Tavželj 48.

ORLI ZNOJMO - LINZ
7:5 (1:2, 3:1, 3:2)
MEDVEŠČAK - GRADEC
2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

DUNAJ - BELJAK
3:4 (2:0, 0:3, 1:1)

SALZBURG - SAPA FEHERVAR
5:2 (2:2, 2:0, 1:0)

KAC CELOVEC je prost.

Lestvica:                   *         
TILIA OLIMPIJA         3  3 0 0  +3  6
KAC CELOVEC            2  2 0 0  +7  4
LINZ                   3  2 0 1  +1  4
VSV BELJAK             3  2 0 1  +1  4
ORLI ZNOJMO            2  1 1 0  +1  3
DUNAJ                  3  1 0 2  -1  2
MEDVEŠČAK              3  1 0 2  -1  2
SALZBURG               2  1 0 1  -1  2
SAPA FEHERVAR          3  1 0 2  -2  2
GRADEC                 3  1 0 2   0  2
ACRONI JESENICE        3  0 0 3  -6  0
                                      
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih  
    strelih prinaša eno točko