Frank Banham je že tretjič odločil večni derbi v Tivoliju. Foto: Iztok Novak
Frank Banham je že tretjič odločil večni derbi v Tivoliju. Foto: Iztok Novak
Remi Royer in Frank Banham
Remi Royer in Frank Banham sta bila soigralca v Salzburgu, zdaj pa bosta združila moči še v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Frank Banham
"Frankie" je tudi letos ključni igralec zeleno-belih. Foto: MMC RTV SLO
Junak večnega derbija Frank Banham za MMC
Zmaji dobili prvi derbi

Banham jo je Jeseničanom zagodel že novembra in decembra lani, v nedeljo pa je z dvema zadetkoma zeleno-belim priigral pomembni točki (4:1). Boris Tortunov ga ne bo hitro pozabil.

34-letni Kanadčan je bil že v lanski sezoni najboljši strelec Tilie Olimpije (30 golov in 29 podaj). Na prvi tekmi sezone v dvorani Tivoli pa je znova dokazal svoje odlike. Najprej je v 21. minuti zadel za 2:0, potem pa je le dve minuti zatem z izjemnim prodorom po levi strani prišel za vrata železarjev in mojstrsko ukanil še vratarja Tortunova, ki je imel zelo slab večer in je nato kar hitro odkorakal v slačilnico. "Frankie" je prepričan, da bodo letos zmaji precej bolje začeli sezono v Ligi Ebel in se tudi uvrstili v končnico. Po tekmi se je pogovarjal tudi z nekdanjim soigralcem pri Salzburgu Remijem Royerjem. 31-letni branilec je na preizkušnji v Tivoliju, prvič pa bo zaigral v petek v Zagrebu.


Prvi večni derbi se je razpletel po vaših željah. Izkazali ste se z dvema zadetkoma. Kako ste videli srečanje?
To je bila odlična tekma. Obe ekipi sta igrali dobro, Jeseničani se niso predali, borili so se do konca. Vsi smo prispevali svoj delež k zmagi, vratar Norm Maracle nas je nekajkrat rešil.

Sijajno ste začeli prvo in drugo tretjino, ko ste tudi dosegli vse zadetke. Vam je trener dal kakšna posebna navodila?
Imeli smo vodstvo, a zavedali smo se, da ne smemo popustiti. Hitro smo dosegli tri zadetke, in to nam je precej olajšalo delo, pritiska ni bilo več. Ko igramo sproščeno, je vse lažje.

Že v lanski sezoni ste odločili dve tekmi proti Jesenicam. Tudi tokrat ste bili junak z dvema goloma. Ste še posebej motivirani za derbije?

Vzdušje je vedno odlično, za take tekme se ni potrebno prav nič motivirati. Navijači vselej poskrbijo za posebno vzdušje. Sem starejši igralec in vedno se veselim teh tekem.

V petek ste začeli Ligo Ebel s porazom v Beljaku, igra vam nikakor ni stekla. Kako si razlagate tak dvi
g forme v dveh dneh?
Tokrat smo zadeli. V Beljaku smo imeli priložnosti na začetku tekme, vendar nismo izkoristili prednosti igralca več. Proti Jesenicam nam je uspelo, ko je takoj zadel Kevin Mitchell. Če bi v Beljaku povedli, bi bilo vse drugače, tekma bi se razvijala drugače. To se je videlo na derbiju, po hitrem zadetku smo tudi nadaljevali zelo dobro.

Lani ste zelo slabo začeli sezono. V prvih desetih krogih ste nizali poraze in si nabrali velik zaostanek. To je bilo tudi odločilno, da se niste uvrstili v končnico. Štart bo letos še posebej pomemben. Je ekipa letos bolje pripravljena?
Vsekakor. Na papirju je morda videti, da nimamo dobre ekipe, vendar ohranili smo skoraj isto ekipo. Vsi skupaj smo fizično in psihično precej bolje pripravljeni. To je pomembneje od tistega, kar imaš na papirju. Imamo veliko mladih igralcev, ki so vse boljši in delajo zelo trdo. Tekme si sledijo zelo hitro, zato sta pomembna tudi tretji in četrti napad. Zelo nam lahko pomagajo letos in pripomorejo k uspehu.

Na pripravljalnih tekmah vam igra ni stekla, izgubili ste pet tekem. Še posebej je bil grenek poraz z Jeseničani na Bledu z 1:7. Tokrat ste želeli dokazati navijačem, da je to ekipa, ki lahko pride v končnico.
Imamo lepe možnosti za uvrstitev v končnico. Usoda je popolnoma v naših rokah. Mislim, da bo to uspešno leto. Zelo pomembno je, da dobro štartamo, saj smo si lani nabrali velik zaostanek in nato lovili priključek vso sezono. Vse do zadnjih krogov smo še bili v igri, a nam ni uspelo. Zdaj vsi vemo, da si takega štarta ne smemo privoščiti. Dobre igre na začetku olajšajo delo januarja, ko se delijo vstopnice za končnico.

V petek vas čaka tekma v Zagrebu proti Medveščaku, ki je v petek ugnal Jesenice, nato pa je premagal še Linz. Vzdušje v njihovi dvorani je bilo odlično, čaka vas težka naloga. Sledita pa dve tekmi v Tivoliju proti KAC-u in Salzburgu.
Vsekakor ne bo lahko. Veselim se že tekme v petek, v Zagrebu še nikoli nisem igral. Vedno je zanimivo igrati pred veliko gledalci. Upam, da bomo v Zagrebu ponovili predstavo s te tekme. S tako igro lahko premagamo tudi KAC in Salzburg.

Junak večnega derbija Frank Banham za MMC
Zmaji dobili prvi derbi