Finec Tommi Hannus je odločil tretjo tekmo finala. Foto: MMC RTV SLO
Finec Tommi Hannus je odločil tretjo tekmo finala. Foto: MMC RTV SLO
Matija Pintarič
Matija Pintarič je v finalni seriji v odlični formi. Na drugi tekmi je zbral 39, na tretji pa 34 obramb. Foto: Iztok Novak
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je pripeljal rojaka Hannusa v Tivoli in zadel v polno. Vodstvo kluba si želi oba zadržati tudi v prihodnji sezoni za Ligo Ebel. Foto: MMC RTV SLO
Intervju: Hannus junak tretje tekme finala

29-letni Finec je v 62. minuti mojstrsko počakal, da jeseniški vratar Dov Grumet-Morris pade na tla, potem pa ga je matiral in Ljubljančanom zagotovil izjemno pomembno zmago (3:2 po podaljšku). Junija 1998 so ga na naboru Lige NHL v sedmem krogu izbrali Los Angeles Kingsi (190. izbor), a v najmočnejši ligi na svetu nikoli ni zaigral. “Boris”, kot ga kličejo soigralci, je vso kariero preigral v finski ligi, v lanski sezoni je za TPS Turku na 55 tekmah dosegel sedem golov in osem podaj, letos ga je pestila poškodba ahilove tetive in prvič je odšel v tujino.

V Tivoliju so ga sprejeli odprtih rok in v finalu državnega prvenstva je pokazal svoje odlike. Zadel je na vseh treh tekmah. V tretjem napadu se je odlično ujel z Mattom Higginsom in Alešem Mušičem. Na naslednjih tekmah finala tega napada ne bo več na ledu, saj si je Higgins obnovil poškodbo kolena, zaradi katere je moral decembra počivati dva meseca. Oteklina je bila velika, slikanje za zdaj še ni mogoče.


Dosegli ste odločilni zadetek na tretji tekmi finala. Vsi si zapomnijo junake večnih derbijev. Najbrž to tudi vam pomeni veliko.
Seveda, lepo je, če dosežeš tak gol. To je moja nova ekipa, vse je novo zame, zelo sem srečen. Na koncu na takih tekmah ni pomembno, kdo doseže zadetek, šteje le zmaga.

Tekma v Tivoliju je bil res posebna. Prvih 40 minut ste bili precej boljši tekmec (streli na vrata 34:13), pripravili ste si izjemne priložnosti, a vratar Jeseničanov Dov Grumet-Morris je bil sijajen. V zadnji tretjini se je vse spremenilo.
Hokej je taka igra. Ko nismo zadeli, je bilo vse težje. Dobro so igrali v obrambi, v zadnji tretjini pa so bili v zaostanku, zato so morali zaigrati napadalno, mi pa smo skušali zadržati minimalno prednost do konca srečanja. Potek zadnje tretjine je bil kar nekako pričakovan.

Kako bi ocenili dozdajšnji potek finalne serije? Prvo tekmo ste malce nesrečno izgubili, na drugi tekmi ste bili precej boljši tekmec, v Tivoliju pa smo videli pravo dramo.
Ne moremo še biti zadovoljni z doseženim. Dobili smo dve tekmi, za naslov pa potrebujemo štiri zmage. Vedno je lažje igrati, če imaš prednost. Na prvi tekmi nobena ekipa ni igrala dobro, obrambi ste bili slabi, vsi so mislili le na doseganje zadetkov. Na drugem srečanju smo si res zaslužili zmago. V Ljubljani je bila najboljša tekma v tej seriji, kvaliteta hokeja se je dvignila, oni so skušali igrati zelo trdo, mi pa smo se odzvali. Obe ekipi ste prikazali dobro igro.

Olimpiji ste se pridružili konec januarja. Hitro ste se zapisali v srca navijačev, odločilne zadetke na večnih derbijih je v zadnjem obdobju dosegal Frank Banham. Očitno ste v pravi formi, čeprav ste imeli težko sezono.
Ta sezona je bila res težka zame. Junija sem si poškodoval ahilovo tetivo, okreval sem kar pol leta. Decembra sem šele zaigral na prvi tekmi, tudi treniral nisem veliko. Pred prihodom v Ljubljano sem odigral le deset tekem. Zelo pomembno je, da sem zdaj veliko na ledu. Ekipi lahko veliko pomagam.

Sta se s trenerjem Hannujem Järvenpääjem poznala že prej?
On je bil prej v vlogi pomočnika trenerja, poznal sem ga, a nikoli se nisva pogovarjala, tudi videla v živo se nisva. Spoznala sva se ob mojem prihodu sem.

Bili ste izbrani na naboru igralcev Lige NHL, a vso kariero ste igrali na Finskem.
Izbrali so me v Los Angelesu, a nato je sledila serija poškodb, predvsem sem imel težave s koleni. Pozabiti sem moral na Ligo NHL, nato sem igral na Finskem, zdaj pa je zelo dobro, da sem spoznal še kakšno drugo ligo.

Letos niste imeli priložnosti zaigrati v Ligi Ebel, kjer je Olimpija že drugo leto zapored osvojila zadnje mesto. Boste ostali v klubu tudi naslednjo sezono?
Ko sem prišel v Ljubljano sem mislil, da bom igral v Ligi Ebel, a so mi povedali, da to ne bo možno, ker je klub že zapolnil kvoto registracij novih igralcev med sezono. Mesto mi je všeč, soigralci so prijazni, dobro se počutim. Najprej moramo končati državno prvenstvo, potem pa bomo videli naprej.

V ponedeljek vas čaka nova izjemno pomembna tekma. V primeru nove zmage v Tivoliju bi vodili že s 3:1 v zmagah, kar pa je ogromna prednost.
Mi se ne obremenjujemo preveč s trenutnim izidom v zmagah. Vsaka tekma je poglavje zase. Oni bodo prišli še bolj motivirani, zaigrali bodo trdo. Navijači so bili odlični. Upam, da bodo v ponedeljek napolnili dvorano in bili naš šesti igralec. V primeru nove zmage bi imeli res velike možnosti za naslov.

Pred začetkom finala so vsi poznavalci hokeja in večina novinarjev, ki pokrivajo ta šport, dejali, da Olimpija ne bo dobila niti tekme. Zdaj ste zmagali že dvakrat, tudi naslednja tekma pa je v vaši dvorani. Kaj ste fantje pričakovali pred začetkom finalne serije?
Mi smo se samo smejali, ko smo slišali za te napovedi. Imeli smo veliko samozavest, prepričani smo bili, da jih lahko premagamo. Imamo dobro ekipo s štirimi napadi.

Intervju: Hannus junak tretje tekme finala