Matjaž Kopitar bo skušal rise popeljati do obstanka med elito. Slovenija si je z uvrstitvijo na olimpijske igre močno dvignila samozavest. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Kopitar bo skušal rise popeljati do obstanka med elito. Slovenija si je z uvrstitvijo na olimpijske igre močno dvignila samozavest. Foto: Aleš Fevžer
Jan Urbas
191 cm visoki napadalec Jan Urbas je hokej začel igrati na Cerkniškem jezeru, nato pa prek Olimpije odšel na Švedsko, kjer je v zadnji sezoni igral za Växjo Lakers v elitni ligi. Po koncu sezone klub s 24-letnim Notranjcem ni podaljšal pogodbe. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
"Risi" začeli misijo Švedska 2013

Risi, ki bodo igrali v Stockholmu, so se v Mariboru zbrali v nepopolni postavi, saj nekateri ključni hokejisti še igrajo za svoje klube v končnicah posameznih prvenstev. Selektor Matjaž Kopitar je imel na prvem treningu 21 igralcev. Slovenija se bo v Mariboru oziroma v ledni dvorani Tabor pripravljala tri tedne. V tem obdobju bo odigrala tudi šest tekem, prvi dve z Italijo že prihajajoči konec tedna, v petek (5. aprila) in soboto (6. aprila).

"Za zdaj imamo tukaj zelo mlado ekipo, kar pa ni nič slabega. Zadnji, ki so se nam priključili, so bili nosilci igre na decembrskem SP-ju do 20 let, zato je to za njih nekakšna nagrada, za nas pa priložnost, da vidimo, kaj so sposobni narediti na najvišji ravni," je dejal Kopitar in dodal, da bodo prvi teden posvetili pripravam na tekmi z Italijo, čeprav rezultat zagotovo ne bo v prvem planu.

Rodman in Sabolič poškodovana
Kopitar še vedno računa na Marcela Rodmana, ki je v nemškem prvenstvu utrpel poškodbo dimeljske mišice. Po pogovorih z zdravniki naj bi moral izkušeni reprezentant počivati tri tedne, potem pa bi lahko začel s polno obremenitvijo. "Nikoli ne moreš biti prepričan, da se bo to res zgodilo, a vsi upamo, da se bo," je dejal Kopitar, ki je omenil tudi poškodbo reber Roberta Saboliča, o kateri pa bo več znano v četrtek.

Urbas na Švedskem še dodatno motiviran
Za napadalca Jana Urbasa bo svetovno prvenstvo na Švedskem še prav poseben izziv, saj si je v tej državi še do nedavnega služil kruh: "Za nami je izjemno zahteven del priprav v Kranju, ki pa je seveda, kot je poudaril selektor, osnova za vse. Vadimo zares kakovostno, iz dneva v dan nas je vse več in zagnanost pri delu je na res visoki ravni. Drugače tudi ne more biti, če želimo doseči želeni cilj, da bomo tudi naslednje leto igrali med najboljšimi v Belorusiji. Zavedamo se, da nas po predstavah na Danskem zdaj vsi gledajo drugače. Zato nas po mojem mnenju čakajo izjemno zahtevne tekme in upam, da jim bomo kos. Ritem bo izjemen, zato bo tudi priprava, predvsem telesna izjemno pomembna. Vsekakor upam in si želim, da bo z nami tudi Marcel Rodman, saj dobro vemo, kaj pomeni njegova prisotnost že v garderobi, kaj šele na ledu. Tudi sam upam, da se nas bodo poškodbe ognile, saj se morebitna odsotnost vsakega lahko precej pozna."

Dvakrat z Italijo in Kazahstanom, trikrat z Avstrijo
Poleg uvodnih tekem z Italijo se bo Slovenija v Mariboru pomerila še dvakrat s Kazahstanom (9. in 10. aprila) in Avstrijo (19. in 20. aprila), zadnja tekma pred odhodom v Stockholm pa jih čaka 26. aprila, ko se bodo na Dunaju še enkrat udarili z Avstrijci. Selektor Kopitar bi si želel še ene tekme tik pred prvenstvom, a je verjetnost zanjo precej majhna.

"Risi" začeli misijo Švedska 2013