Justin Taylor je z lepim zadetkom postavil piko na i. Foto: BoBo
Justin Taylor je z lepim zadetkom postavil piko na i. Foto: BoBo
John Hughes in Krisztian Palkovics
John Hughes je bil mož odločitve na prvi tekmi v Tivoliju, tokrat pa se je med strelce vpisal dvakrat. Foto: BoBo
Petr Šachl
Petr Šachl je v drugi tretjini zaradi poškodbe končal tekmo. Foto: BoBo
Jamie Fraser
Jamie Fraser si je poškodoval rebra. Foto: BoBo
Olimpija izenačila na 2:2

Sapa je sicer povedla, a je zmajem s požrtvovalno igro na krilih polnega Tivoliju uspelo preobrniti izid srečanja. Dva gola je dosegel John Hughes, končni izid pa je z mojstrskim zadetkom postavil Justin Taylor. Med tekmo so morali kar trije ljubljanski hokejisti z ledene ploskve zaradi poškodb v garderobo. Najhuje jo je odnesel Jamie Fraser, ki je odšel v klinični center na slikanje reber. Petr Šachl ima težave s kolenom, poškodba Scotta Hothama pa še ni dokončno sanirana.

Dober začetek Olimpije, Sapa pa povedla
Olimpija je začela zelo napadalno in si priigrala nekaj zrelih priložnosti, a je v gostujočih vratih znova odlično delo opravljal Adam Munro. Najlepše priložnosti so imeli Boštjan Goličič, Erik Pance in Fraser. V prvi tretjini je na led stopil tudi povratnik po poškodbi Hotham, a je branilec igral le nekaj trenutkov.

Pritisk zmajev je nekoliko pojenjal in Madžari so postajali proti koncu tretjine vse nevarnejši. V 16. minuti sta bila v razmiku 18 sekund izključena Aleš Mušič in Brock McBride. Po slabi minuti in pol sta Balazs Ladanyi in Derek Ryan izigrala trojico ljubljanskih hokejistov ter našla samega Erica Johanssona, ki je povedel goste v vodstvo. Pred koncem tretjine se je ponudila velika priložnost Hughesu, a se je znova izkazal Munro.

V 25. minuti dva gola Olimpije
Za Olimpijo se je druga tretjina začela slabo, saj je nerodno z nasprotnikom trčil Fraser, ki je po poškodbi hrbta moral v garderobo, nato pa celo v klinični center na slikanje. Poškodba je prebudila zmaje, ki so minuto pozneje dvakrat zadeli. Ob igralcu več na ledu je Mušič ob ogradi v boju s Csabom Kovacsem priboril plošček, ga poslal Justinu Taylorju, ki je lepo podal prek vrata, kjer se je Hughes odlično znašel in matiral Munroja.

20 sekund pozneje je Ryan nepravilno posredoval pred svojimi vrati. Veliko zaslug za novo izključitev madžarskih prvakov je imel tudi Domen Vedlin. Osem sekund so potrebovali domači igralci, da so izkoristili premoč na ledu. Mušič je dobil sodniški met, nato je Damjan Dervarič podal Hughesu, ta pa samemu Bradu Colu, ki je z izjemno natančnim strelom popeljal Olimpijo v vodstvo.

V garderobo še Šachl in Hotham
V slabih dveh minutah so gostje izenačili. Jean Philippe Lamoureux je strel Istvana Sofrona ubranil, do odbite ploščice je prišel Ladislav Sikorcin, ki se je dobro znašel in poravnal na 2:2. Fraserju sta se v garderobi nato pridružila še Šachl in Hotham. Oba sta tudi pred začetkom zadnjega dela ostala v slačilnici. Še pred koncem tretjine so si igralci Sape privoščili napako, saj jih je bilo naenkrat preveč na ledu. Novo številčno prednost je izkoristil Dervarič. Erik Pance je priboril ploščico in jo spravil do Goličiča. 22-letni napadalec je izza vrat podal Dervariču, ki je s strelom iz zapestja lepo zadel. Sledile so tri zelo nevarne priložnosti gostov.

V uvodu zadnjega dela je Vedlin naredil veliko napako, a je Lamoureux dobil dvoboj z dvema nasprotnima hokejistoma. Ljubljanski branilec se je odkupil v 43. minuti, ko je po podaji Goličiča močno ustrelil, a je bil Munro na mestu. Odbito ploščico je z beckhend udarcem v mrežo pospravil McBride. V 50. minuti je Sapa znižala na 4:3. Arpad Mihaly je ustrelil z desne, palico pa je podstavil Chad Klassen in ploščica je končala v mreži. Sapa je imela igralca več na ledu, saj je bil izključen Vedlin.

Mojstrska gola Hughesa in Taylorja za konec
Po nekaj več kot dveh minutah sodniki niso dosodili očitne izključitve Sape. Dervarič je nato priboril plošček v svoji tretjini, Cole pa je z dolgo in natančno podajo v ogenj poslal Hughesa. Kanadčan je z diagonalnim mojstrskim strelom premagal Munorja in izbil z mreže tudi plastenko vratarja Sape. Ob novi številčni prednosti so Madžari znova znižali izid. Kljub zlomljeni madžarski palici pred vrati Lamoureuxa sodniki niso prekinili igre. Cole je izgubil plošček, Ladanyi pa je zadel za 5:4.

Dvome o zmagovalcu je razblinil Taylor. Napadalec zmajev je ukradel ploščico na modri črti in sam zadrsal proti Munroju. Najprej je ploščico poslal v levo, nato pa z mojstrskim preigravanjem premagal vratarja Sape.

ČETRTFINALE, četrte tekme
TILIA OLIMPIJA - SAPA FEHERVAR 2:2
6:4 (0:1, 3:1, 3:2)
4.500; Hughes 25., 53., Cole 25., Dervarič 34., McBride 43., Taylor 58.; Johansson 18., Sikorcin 27., Klassen 50., Ladanyi 56.

DUNAJ - LINZ 1:3
1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Ferland 40.; Keller 36., Baumgartner 49., Hisey 59.

ORLI ZNOJMO - MEDVEŠČAK 0:4
4:5 (0:2, 0:1, 4:2)
Seda 48., Havlik 49., 60., Boruta 58.; Siddall 5., Kinasewich 14., Naglich 28., Day 56., Pokulok 56.

KAC CELOVEC - SALZBURG 2:2
4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Holzer 14., Lammers 29., 60., Geier 43.; Abid 19., Earl 56.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na 4 zmage

Pete tekme bodo v torek. Če bo potrebno, bodo šeste tekme v četrtek, sedme pa v nedeljo, 4. marca.

Olimpija izenačila na 2:2