Ivo Jan še pred prvim krogom Alpske lige zapušča Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com
Ivo Jan še pred prvim krogom Alpske lige zapušča Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com

Športni direktor Jože Kovač, ki je bil zelo jezen zaradi razveljavljenega zadetka Marka Čepona, bo s sodelavci v naslednjih dneh poiskal novega glavnega trenerja.

Ljubljančani so v letu 2020 še brez zmage na večnih derbijih. Po porazih v Alpski ligi februarja in marca so prejšnjo soboto izgubili na Poletni ligi na Bledu z 1:2, najbolj grenek pa je bil vsekakor petkov poraz, saj je bila to tekma za lovoriko – nekakšen finale pred finalom. Zmaji so zapravili številne priložnosti in po rednem delu in podaljšku sta mreži mirovali.

"Do kazenskih strelov sploh ne bi smelo priti. Večji del tekme smo bili boljši tekmec. Na koncu šteje le to, da nismo zadeli niti enkrat v petih kazenskih strelih, Jeseničani pa so dosegli en gol. Ni se mi zdelo, da je Pance oviral vratarja. Vseeno to ni izgovor. Jeseničani so igrali bunker, mi pa nismo našli poti do mreže. Realizacija trenutno šepa. Naš cilj je bila seveda tudi pokalna lovorika, a se nam ni izšlo," je po porazu povedal Jan.

45-letni strateg je v bogati karieri večino časa igral za Olimpijo in z njo osvojil šest naslovov državnega prvaka. Po končani igralski karieri je stopil v trenerske čevlje in nabiral izkušnje v Olimpiji (državni naslov v sezoni 2013/2014), Gradcu, Eispiraten Crimmitschau in Vipitenu. Bil je tudi selektor slovenske hokejske reprezentance. Lani je deloval kot vodja mladinskega pogona SŽ-ja Olimpije. Glavni trener zmajev je postal 21. aprila, a že uvod v sezono ni potekal po pričakovanjih.

Tadeju Čimžarju in soigralcem tudi iz ugodnih položajev ni uspelo premagati Žana Usa. Foto: www.alesfevzer.com
Tadeju Čimžarju in soigralcem tudi iz ugodnih položajev ni uspelo premagati Žana Usa. Foto: www.alesfevzer.com

Čimžar: Zadetek Čepona je bil regularen
Izjemno priložnost za zmago Olimpije je imel Tadej Čimžar, ki je minuto pred koncem podaljška zgrešil vrata iz idealnega položaja. V igri treh proti trem ga je lepo zaposlil Aleksandar Magovac.

"Ponovila se je tekma s Poletne lige. Težave imamo z realizacijo. Zadetek Čepona je bil regularen. Veliko stvari imamo nedorečenih v Sloveniji. Sodniki si niso mogli ogledati posnetka, čeprav to sploh ne bi bilo potrebno. Takoj se je videlo, da je bil zadetek dosežen na pravilen način. Naredili so napako," je prepričan Čimžar, ki je letos prvič oblekel zeleno-beli dres.

"Vložek je bil na derbijih velik. V podaljšku je bil led slab, plošček je šel malce mimo vrat. Vsekakor si bom še nekajkrat ogledal ta posnetek. Jeseničani se lahko zahvalijo vratarju, ki jih je rešil. Brez njega bi bilo popolnoma drugače," je dodal Čimžar, ki je zelo pogrešal navijače v Tivoliju.

Ni vse v denarju ...
Iz garderobe Jesenic je odmevala pesem "Nije u šoldima sve" (ni vse v denarju) avtorja Mladena Grdovića. Jeseničani so jo glasno prepevali ...

Veliko veselje železarjev v Tivoli. Zmaga na derbiju je vedno sladka. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje železarjev v Tivoli. Zmaga na derbiju je vedno sladka. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic: Za nas je bila to sedma tekma končnice
Trener Mitja Šivic je bil navdušen po drugi zaporedni zmagi v tednu dni: "To je bil finale pred finalom. Za nas je bila to sedma tekma končnice. Fantom sem dejal, da naj igrajo s srcem in naj bodo sproščeni. Na derbijih je treba uživati v vseh vzponih in padcih, ki jih taka tekma ponuja. Zelo kompaktno smo stali na ledu. Imamo pravi značaj, blokirali smo ogromno strelov. Do prihoda na led smo res garali, in zdaj se to obrestuje. Vratar Us je pravi profesionalec in ima velik delež pri našem uspehu."

Že septembra uničili načrte Olimpije
"Po medijih se je marsikaj pisalo. Zelo smo veseli, ker smo jim že septembra uničili njihove načrte. Šli so po tri lovorike, eno so že izgubili," je še dodal Šivic.

Us pred štirimi leti in pol že spravljal zmaje v obup
Junak derbija je bil znova Žan Us, ki je v preteklih dveh sezonah branil za Olimpijo. Zbral je 38 obramb in tudi pri kazenskih strelih je bil nepremagljiv. Ta tekma je bila zelo podobna tretji tekmi finala državnega prvenstva leta 2016. Us je 4. aprila 2016 zbral 46 obramb in tekma se je po 65 minutah prav tako končala brez zadetkov. V osmi seriji kazenskih strelov je zmago železarjem zagotovil Miha Brus.

"Zelo smo zadovoljni, saj Olimpija ni lahek tekmec. Z izjemnim bojem smo dokazali, da jih lahko premagamo. Kazenski streli so loterija, tu odloča tudi sreča. Zelo smo zaodovoljni z uvodom v novo sezono," je bil nasmejan Us.

Jeseničani še drugič v tednu dni ugnali Olimpijo.