Jeseničani so opravili polovico dela. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani so opravili polovico dela. Foto: www.alesfevzer.com

Hokejska zveza Slovenije je v tej sezoni tekmovanje v državnem prvenstvu zastavila nekoliko drugače kot v preteklosti. V rednem delu so igrale ekipe Triglav Kranj, Slavija Junior, Maribor in LedX Celje. Najboljši dve – Celjani in Kranjčani – sta se uvrstili v končnico, kamor sta že bili uvrščeni ekipi, ki tekmujeta v mednarodnih tekmovanjih (liga IceHL in Alpska liga), SŽ Olimpija in SIJ Acroni Jesenice. Nastala sta polfinalna para SŽ Olimpija - Triglav Kranj in SIJ Acroni Jesenice - HK LedX Celje.

Pomembna novost v sezoni 2022/23 so tudi termini finalnih tekem. Te tokrat ne bodo na sporedu tradicionalno ob koncu sezone oziroma po koncu mednarodnih lig, temveč so na HZS-ju tokrat za temin odločilnih tekem določili sredino januarja. Prva finalna tekma zmagovalcev polfinala bo tako 10. januarja, druga 13., morebitna tretja pa 15.

Jeseničani so proti Celju večino dela opravili v drugi tretjini, ko so dosegli tri gole, v prvem in zadnjem delu pa so bili Celjani dokaj enakovredni. Prvi gol za domače je dosegel Žan Jezovšek v šesti minuti, vse dvome o zmagovalcu pa so železarji razpršili v nadaljevanju. Med 25. in 30. minuto so zadeli trikrat, najprej Andrej Galuškin, potem še David Planko in Gašper Glavič, zadnji celo z igralcem nanj na ledu.

A domačim ni uspelo ohraniti mreže nedotaknjene, Urbana Avsenika je pred koncem druge tretjine premagal Jure Sotlar. V zadnji tretjini ni bilo več zadetkov, gostje so imeli še dve priložnosti z igralcem več, a se izid ni spremenil.

DRŽAVNO PRVENSTVO
POLFINALE

Prvi tekmi:
SIJ ACRONI JESENICE - LEDX CELJE
4:1 (1:0, 3:1, 0:0)
Ponedeljek:
SŽ OLIMPIJA - TRIGLAV KRANJ

Drugi tekmi, torek, 29. novembra:
TRIGLAV KRANJ - SŽ OLIMPIJA
LEDX CELJE - SIJ ACRONI JESENICE

Morebitni 3. tekmi, torek, 6. decembra:
SŽ OLIMPIJA - TRIGLAV KRANJ
Sreda, 21. decembra:
SIJ ACRONI JESENICE - LEDX CELJE

Igrajo na dve zmagi. Finalna serija na dve zmagi se bo začela v torek, 10. januarja.