Kanadčani so bili proti Švedski izjemno učinkoviti. Foto: EPA
Kanadčani so bili proti Švedski izjemno učinkoviti. Foto: EPA
Čehi so bili absolutni favoriti dvoboja, a so Američani pripravili presenečenje in se bodo borili za medalje. Foto: EPA
Mikael Granlund
Mikael Granlund, ki je dosegel dva gola, je takole načel dansko mrežo. Foto: EPA
Vadim Šipačjov je bil junak ruske zmage nad Nemčijo. Foto: EPA
Kanada šestkrat zatresla švedsko mrežo
Finci brez težav, Američani presenetili Čehe

Hokejisti z javorjevimi listi na prsih, ki v Rusiji branijo naslov svetovnih prvakov, so na poraz proti Finski, zaradi katerega so v skupini zasedli drugo mesto, odgovorili z izjemno predstavo proti Švedski. Kar se je zdelo, da bo najbolj zanimiv dvoboj četrtfinale, je bil pravi sprehod Kanadčanov med štiri najboljše, kjer jih čakajo Američani. Prvič se je švedska mreža zatresla ob koncu prve tretjine, ko je Mark Scheifele iznajdljivo po strelu Ryana O'Reillyja ploščico preusmeril v gol.

V drugi tretjini so Kanadčani kljub izenačenemu razmerju v strelih (8:8) že strli odpor treh kron. Matt Dumba je v 27. minuti zadel z modre črte. Na začetku 33. minute je Dumba močno plošček poslal v ogrado, da se je odbil pred vrata, kjer ga je v mrežo pospravil Brad Marchand. Vsega 11 sekund kasneje sta hitro akcijo za 4:0 izpeljala Sam Reinhart in Max Domi. V zadnji tretjini so ob razmerju 5:3 na ledu Švedi poskusili brez vratarja, a tudi šesterici ni uspelo zatresti mreže. Med strelce sta se nato vpisala še Mark Stone in Derick Brassard.

Američani presenetili Čehe
ZDA so po kazenskih strelih (2:1) odpravili Češko, ki je v moskovski skupini zasedla prvo mesto. Klonila je le enkrat in še to po kazenskih strelih, ugnala pa tudi gostiteljico Rusijo. Na drugi strani so Američani doslej igrali zelo neprepričljivo in v svoji skupini s štirimi porazi zasedli četrto mesto, a v četrtfinalu so pokazali drug obraz. V prvi tretjini je bila Češka sicer precej boljša. O tem priča tudi razmerje strelov 13:2, zadetek za 1:0 pa je dosegel Tomaš Zohorna, ki je uspešno izvedel kazenski strel. Prekršek nad njim je napravil Patrick Maroon. Po dobri minuti igre v drugi tretjini je po hitri akciji v protinapadu s Frankom Vatranom izenačil Auston Matthews.

Američani so vzpostavili ravnotežje, čeprav so bili Čehi še naprej nevarnejši, a je bil Keith Kinkaid v vratih razpoložen. Do konca rednega dela se mreži nista več zatresli, nedotaknjeni pa sta ostali tudi v podaljšku. V desetminutnem dodatku so bile ZDA nekoliko nevarnejše, ko so imele tudi igralca več na ledu. Vsi trije češki strelci Lukaš Kašpar, Petr Koukal in Zohorna so slabo izvedli kazenske strele, podobno je bilo tudi v prvi seriji z Mattom Hendricksom, Matthews, ki je odločil, pa je v drugo med nogama presenetil Dominika Furcha, ki bi moral bolje posredovati.

Finska zmagala še osmič
Finci nadaljujejo z odličnimi predstavami in so vknjižili še osmo zmago, potem ko so s 5:1 odpravili Dansko. Vse so tudi slavili po rednem delu tekem. V prvi tretjini so hitro prevzeli pobudo, v tem delu igre sprožili 11 strelov, Danci pa le štiri. V 15. minuti je Finska kronala premoč, ko je Mikael Granlund kaznoval neodločnost v danski obrambi in plošček mojstrsko pospravil pod prečko. Kmalu po začetku druge tretjine so prednost povišali. Po strelu Jarna Koskirante in odbiti ploščici Sebastiana Dahma je nespretno posredoval Stefan Lassen in ploščica je pristala v danskih vratih.

Toda danska se je z zadetkom Larsa Ellerja ob igralcu več na ledu v 32. minuti vrnil v igro. A dobrih sedem minut kasneje je varno prednost dveh zadetkov Finski z natančnim in močnim strelom z razdalje zagotovil Patrik Laine, ki bo eden izmed glavnih zvezdnikov letošnjega nabora Lige NHL. V zadnji tretjini je, le štiri sekunde po tem, ko so Danci zaigrali brez vratarja, prazno mrežo zatresel Jussi Jokinen, piko na i pa je z drugim golom postavil Granlund.

Rusija med štiri prek Nemčije
Rusi, ki pred domačimi gledalci stopnjujejo formo, so s 4:1 premagali Nemčijo, ki se je prvič po letu 2000 prebila med osem. Zbornaja komanda je bila jasno absolutni favorit, a Nemci so celo dobili prvo tretjino, ko je v peti minuti zadel Patrick Reimer, Thomas Greiss pa je zaustavil vseh 13 strelov. V drugi tretjini so bili Rusi še konkretnejši, 16-krat so streljali na nemška vrata in tudi trikrat zatresli mrežo.

Režiser preobrata je bil Vadim Šipačjov, ki je po 40 sekundah druge tretjine izenačil na 1:1. Nato je podal Jevgeniju Dadonovu v 32. minuti ter tri minute kasneje še povišal na 3:1. Končni izid je postavil Aleksander Ovečkin, ki je dosegel prvi gol na prvenstvu. Rusijo v polfinalu čaka še neporažena Finska.

Četrtfinale:
Češka - ZDA
1:2 (1:0, 0:1, 0:0) - po kazenskih strelih
Zohorna 16.; Matthews 22.

FINSKA - Danska
5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Granlund 15., 59., Koskiranta 22., Laine 39., Jokinen 58.; Eller 32.

RUSIJA - Nemčija
4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Šipačjov 21., 35., Dadonov 28., Ovečkin 43.; Reimer 5.

KANADA - Švedska
6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Scheifele 19., Dumba 27., Marchand 33., Domi 33., Stone 52., Brassard 54.



Polfinale, Moskva, sobota ob 15.15:
FINSKA - RUSIJA

Ob 19.15:
KANADA - ZDA

Kanada šestkrat zatresla švedsko mrežo
Finci brez težav, Američani presenetili Čehe