Slavko Kanalec je v sporočilu zapisal številne zanimive podrobnosti, ki mučijo železarje. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Kanalec je v sporočilu zapisal številne zanimive podrobnosti, ki mučijo železarje. Foto: MMC RTV SLO
Navijači obljubljajo, da bodo v ponedeljek na 445. večnem derbiju do vrha napolnili Podmežaklo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jeseničani so na zadnjem mestu lestvice Lige Ebel, a posebej v domači dvorani so sposobni presenetiti vse ekipe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Poudaril je, da se vsa zgodba začne že ob zaključku sezone 2007/08, ko so za izplačilo zaostalih plač igralcem najeli 340.000 evrov kreditov. Položaj se je še zaostril v sezoni 2008/09, ko so bile plače nekaterih domačih hokejistov astronomske. Kanalec je pojasnil še težave z nevrjetnimi vstoami, ki so bilie porabljene za nakup opreme, zapisal je tudi, da ga moti obnašanje amaterskih novinarjev.

Njegov zapis objavljamo v celoti.


Po težavah z rednimi izplačili plač igralcem, je upravo prijetno presenetila pobuda navijačev, ki so začeli zbirati sredstva za igralce. S tem je bilo jasno pokazano, da širši javnosti ni vseeno, kaj se bo dogajalo s hokejem na Jesenicah. Obenem pa se bo tudi pokazalo, kako težko je danes zbrati potrebna sredstva, ko je sponzorjev vedno manj in se gospodarska situacija zaostruje.

Pri vsem tem pa ne gre samo za zaostrovanje gospodarske situacije, pač pa se je ponovno potrebno spomniti, kaj je ta klub pripeljalo v tako nezavidljiv položaj. Vsa zgodba se začne že ob zaključku sezone 2007/08, ko so za izplačilo zaostalih plač igralcem najeli 340.000 evrov kreditov. Te kredite servisiramo in vračamo še danes.

Upamo, da bo marsikatero nečednost iz tistih časov razkrila tudi policijska preiskava, ki trenutno poteka. Dejstvo je, da je denar od sponzorjev tekel v Švico, od koder so plačevali nekatere igralce, ki so imeli račune odprte v Avstriji. Zakaj so to počeli nam ni potrebno ugibati. Velika tema v tistem času pa je bila tudi delitev provizij od sponzorskega denarja. Zaradi tega vprašanja so se žrebci v temnih očalih tudi sporekli in razšli. Marsikatero sponzorstvo pa so si razdelili med sabo oz. ga delno vrnili direktorju podjetja, ki je sponzoriral klub. Gre za znano gorenjsko lesno predelovalno podjetje.

Velik udarec je sledil v sezoni 2008/09 ko je bila sestavljena zmagovita ekipa za neto 1.283.426 evrov oz. povprečno neto plačo na igralca 37.748 evrov. Povprečne vrednosti nas ne smejo zavesti, kajti kar nekaj domačih zvezdnikov je imelo pogodbe v vrednosti med 80.000 in 90.000 evrov neto. Od 34 pogodb jih je le 8 podpisal takratni predsednik Dimitrij Piciga, vse ostale pogodbe so bile podpisane s strani nepooblaščenih oseb. Dejstvo pa je, da so se pogodbe izvajale, ker je bilo v navedeni sezoni izplačanih 597.489 evrov neto za plače igralcem. Glede na vse navedeno smo vložili tožbo proti znanemu finančno svetovalnemu podjetju. Sodišče je razsodilo v prid HK Acroni Jesenice in nam prisodilo 443.000 evrov in pripadajoče obresti. Na žalost je šlo navedeno podjetje v vmesnem času v stečaj. Prijavljeno je bilo za 895.794 evrov terjatev, ugotovljena stečajna masa na dan 30. 9. 2011 pa znaša 6.046 evrov.

Če bi v HK Acroni Jesenice prisojeni znesek lahko izterjali, bi lahko poplačali večino dolgov do igralcev iz sezone 2008/09. Večina igralcev, ki so igrali v HK Acroni Jesenice med navedeno sezono, klub toži za neizplačani del plač. Praviloma sodbe dobivajo in z izvršbami blokirajo delovanje kluba. Do tega imajo vso pravico, vprašanje pa je ali ni takšno početje moralno sporno zaradi najmanj treh razlogov. Imeli so nenormalno visoke pogodbe, približno polovica zneskov je bila izplačanih in zaradi tega niso bili socialni problem, in nenazadnje jim je to okolje omogočilo njihov razvoj. Vendar v poslu ni sentimentalnosti, žalosti nas edino to, da pravi krivci za navedene zaplete nikoli ne bodo odgovarjali in se nam sladko smejijo. Zelo pa bo žalostno, če bodo nekdanji sinovi Pomežakle zablokirali in ubili klub.

Zanimiv je tudi podatek, da je bilo v navedeni sezoni porabljene opreme v vrednosti 220.000 evrov. Zadnjih nekaj sezon se ta poraba giblje okoli 110.000 evrov. Vse dobavnice in fakture so bile podpisane. Kam je šlo za eno celo sezono opreme pa ne ve nihče.

Na Jesenicah nobena novica o hokeju ne more ostati skrita. Informacije curljajo iz kluba in če jih zmanjka jih gredo iskat v pisarno, včasih tudi nasilno. Tako smo imeli v preteklih letih nekaj vlomov. Nekateri so pobrali denar, drugi pa informacije. Kar nekaj amaterskih novinarjev piše za "nogometne" časopise in si na osnovi jeseniške nesreče služi denar. Ne gre za željo po objektivnem informiranju, kajti nihče od teh "novinarjev" me še nikoli ni nič vprašal ali preveril kakšen podatek, ker se jim vedno mudi prodajati članek ali novico kot vroče žemljice.

Poleg vsega tudi opažamo, da imajo na Jesenicah nekateri posamezniki zelo razvit čut za stave na športne izide, še posebej na hokejske. Gre za zelo spolzko področje in zanimivo je opazovati posameznike, ki se že dopoldan pred tekmo zelo zanimajo za spiske domače in gostujoče ekipe ter nato hitijo vplačevat stave. Zelo malokrat se zmotijo.

Vsega navedenega nisem našteval ker bi rad nanizal izgovore za težko finančno stanje kluba, pač pa sem hotel nazorno prikazati le del akterjev, ki imajo direktno ali indirektno korist od tega trofejnega kluba. Za sedaj ostaja edina trdna stalnica v tem klubu Acroni d. o. o., ki je v preteklih desetih letih vložil v delovanje tega kluba 3.119.200 evrov in včasih se zazdi, da je hokej na Jesenicah projekt podjetja Acroni ne pa lokalne skupnosti, ki je za ohranitev tega športa na Jesenicah storila premalo. S tem nikakor ne mislimo sedanjega Župana, ki je eden ključnih dejavnikov urejanja trenutnih razmer in sanacije hokeja na Jesenicah.

V preteklosti je bilo preveč tistih, ki so v hokeju videli zgolj in samo svojo finančno korist. Še sreča, da imamo redke posameznike, ki s svojim požrtvovalnim delom ohranjajo hokej pri življenju. Enkratna akcija navijačev ni primer tega. Hokejisti so profesionalci in živijo od zasluženih plač, ki jim jih uprava bolj ali manj redno izplačuje. Ne morejo pa živeti od miloščine, ker je to poniževalno za poklicnega športnika. Hokej se na Jesenicah igra in ohranja med drugim tudi zaradi publike predvsem pa zaradi mladih igralcev. Publika in navijači pa bodo največ naredili za športnike, če bodo prihajali v halo Podmežakla, kupili vstopnico in navijali. Tako se bo nabralo tistih prepotrebnih 20 % proračuna, ki ga želimo zbrati tudi iz naslova prodanih kart.

Zaradi vsega navedenega se Uprava HK Acroni Jesenice in igralci zahvaljujemo za zbrani denar in avtorje akcije naprošamo, da zbrana sredstva namenijo za kak drug hokejsko humanitarni namen.

Vsi za šampione rdeče

Predsednik HK Acroni Jesenice
Slavko Kanalec