Mikko Koivu je poskrbel za razočaranje 14.000 gledalcev v moskovski dvorani Hodinka. Foto: EPA
Mikko Koivu je poskrbel za razočaranje 14.000 gledalcev v moskovski dvorani Hodinka. Foto: EPA
Sean Bergenheim in Andrej Markov
Prva tretjina je bila izjemno groba. Sean Bergenheim si je s tole potezo zaslužil izključitev, Andrej Markov pa je po naletu v slačilnici preživel več kot pol ure. Foto: Reuters
Nepričakovan hokejski finale

"Zbornajo komando" je v šesti minuti podaljška pokopal Mikko Koivu, ki se je pred vrati Aleksandra Eremenka odlično znašel po podaji Tuomoja Ruutuja. Tako so se končale ruske sanje o prvem naslovu po letu 1993, prav tako pa želja, da bi kot prva ekipa po letu 1986
slavili pred svojimi navijači. Finska je bila po lanskih olimpijskih igrah v Torinu (4:0) za Rusijo znova usodna v polfinalu. V finalu SP-ja bo igrala prvič po letu 2001, zlato pa je edinkrat do zdaj osvojila pred 12 leti na Švedskem.

Jevgenij Malkin je v 9. minuti sicer mojstrsko popeljal Ruse v vodstvo, ko je bil zaradi grobega prekrška do konca tekme izključen finski branilec Sean Bergenheim, vendar so Finci z igralcem manj (izključen je bil prav Koivu) hitro izenačili prek Jukke Hentunena, potem ko je v napadu izgubil plošček Aleksander Ovečkin. Do konca rednega dela se nato mreži nista več zatresli.

Ekipi sta se srečali že v predtekmovanju, kjer je '"rdeči stroj" slavil s 5:4. Zbornaja komanda tokrat ni mogla računati na prvega strelca turnirja Alekseja Morozova, ki si je poškodoval koleno. Njegova odsotnost se je zelo poznala. Finski vratar Kari Lehtonen je zbral 29 obramb.

Švedi ne bodo branili naslova
Drugo finalno vstopnico si je proti Švedski priigrala Kanada, ki je po prvi tretjini vodila s 3:0, na koncu pa slavila s 4:1. Hokejisti z javorjevimi listi na prsih bodo naskakovali prvi naslov po treh letih in 24. v zgodovini. Skandinavci so lani pobrali obe največji kroni (olimpijsko zlato in naslov svetovnega prvaka), tokrat pa jim ostaja le boj za bron. V Rusijo so pripotovali z enim samim igralcem iz Lige NHL (Alexander Steen iz Toronta).

Kanada in Finska se bosta v finalu srečali prvič po letu 1994, ko so bili v Italiji Severnoameričani boljši po kazenskih strelih s 4:3.

SP v hokeju na ledu, polfinale

Rusija - FINSKA 1:2 (1:1, 0:0, 0:0) - po podaljšku
Malkin 9.; Hentunen 13., Koivu 66.

KANADA - Švedska 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)
Cammaleri 12., Toews 13., Staal 19., Nash 36.; Davidsson 27.

Za tretje mesto, nedelja ob 14.15:
RUSIJA - ŠVEDSKA

Finale, ob 18.15:
FINSKA - KANADA

C. R.

Nepričakovan hokejski finale