Anže Kopitar na Bledu vodi hokejsko akademijo. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Kopitar na Bledu vodi hokejsko akademijo. Foto: www.alesfevzer.com
Kopitar: Prejšnja sezona se ne sme ponoviti

"Priprave na novo sezono so že v teku. Potekajo suhi treningi, večinoma na blejskem stadionu in na fitnesu, ob popoldnevih pa se v sklopu akademije pridružim mladim hokejistom na ledu. To je tudi zame dobro, da se noge znova navadijo drsalk in da ne bo preveč hudo, ko bom začel treninge na ledu," je na novinarski konferenci na Bledu povedal Kopitar.

160 mladih hokejistov na hokejski akademiji
Hokejske akademije se v dveh terminih skupaj udeležuje okoli 160 mladih hokejistov. Veliko jih prihaja iz Avstrije, nekateri pa tudi iz Hrvaške in Severne Amerike, prijavil se je tudi en Rus. "Veliko udeležencev iz Slovenije in tudi iz drugih držav predstavlja veliko pohvalo našemu delu," je prepričan Kopitar.

Med udeleženci, katerih polovica je povratnikov iz preteklih let, so letos tudi tri hokejistke. Kopitar pa je zlasti med najmlajšimi opazil nekaj perspektivnih hokejistov. Starostni razpon udeležencev se giblje od sedem do 55 let, saj poleg mladih sodelujejo tudi nekateri amaterji, ki so željni hokeja ali pa bi se radi izboljšali za nočno hokejsko ligo. "Vsi so zelo zagnani in se zelo angažirajo," jih je pohvalil Kopitar.

V drugi termin so organizatorji povabili tudi perspektivne slovenske hokejiste, stare do 20 let, in jim tako ponudili uro na ledu z različnimi trenerji. "Tako lahko tudi oni začnejo svoje priprave na novo sezono, se privadijo ledu in pridobijo kakšno novo izkušnjo," je pojasnil Kopitar in dodal, da z udeleženci akademije dela 21 trenerjev.

Medtem ko Kopitar poletje preživlja v Sloveniji, pa predvsem prek družbenih omrežij spremlja tudi dogajanje glede prestopov v NHL-u. Kot je povedal kapetan moštva Los Angeles Kings, ki nastopa v elitnem severnoameriškem prvenstvu, se njihova ekipa ni kaj dosti spremenila. "V igri smo bili za nekaj igralcev, vendar se žal ni izšlo," je pojasnil.

Kljub temu meni, da imajo kakovostno ekipo, ki se lahko kosa z najboljšimi. Ni skrivnost, da lanska sezona, ko se ekipa ni uvrstila v končnico Lige NHL, ni bila dobra in da bo letos treba delati boljše, se zaveda. "V novo sezono gremo lahko optimistično, potem pa bomo videli, ali nam morda kaj manjka in lahko poskusimo v prestopnem roku zapolniti še kakšno luknjo," je dejal Kopitar, ki upa, da se jim letos uspe uvrstiti v končnico in še dlje.

Potrebovali so nov glas v garderobi
O novem trenerju Johnu Stevensu je Kopitar povedal, da ga že poznajo, še nekaj časa pa bo trajalo, da spoznajo njegove pomočnike. "Z nekdanjim trenerjem Sutterjem nas bosta vedno vezali dve zmagi. Je pa res, da smo potrebovali neko svežino oziroma nov glas v garderobi, saj triki, ki so delovali nekaj let, prejšnje leto že niso bili več tako učinkoviti. To je bila rdeča luč, ki jo je vodstvo zaznalo, in ukrepalo," je pojasnil menjavo trenerja.

Kopitar razume delodajalce
Povedal je tudi, da hokejistov NHL-a zaradi koledarja lige ne bodo spustili na olimpijske igre, kar je škoda. "Zelo rad bi šel, a če ne morem, pač ne morem. Imam grenek priokus, a v to politiko se nerad vmešavam. Odločitev je padla. Razumem tudi naše delodajalce, ker nimajo nič od tega, hkrati pa to za igralce predstavlja tveganje za poškodbe," je pojasnil Kopitar, ki pa je še vedno prepričan, da bi se nekako vendarle morali uskladiti, da bi hokejisti Lige NHL lahko zaigrali tudi na olimpijskem spektaklu.
Najboljši slovenski hokejist se 3. septembra vrača v Los Angeles.

Kopitar: Prejšnja sezona se ne sme ponoviti