Žan Us je odlično branil v finalni seriji državnega prvenstva in bo dobil priložnost tudi na pripravljalnem turnirju Premagajmo covid. V vratih bodo še Krošelj, Pintarič in Gračnar. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Žan Us je odlično branil v finalni seriji državnega prvenstva in bo dobil priložnost tudi na pripravljalnem turnirju Premagajmo covid. V vratih bodo še Krošelj, Pintarič in Gračnar. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Us je bil eden od junakov finala državnega hokejskega prvenstva, v katerem so Jesenice s 3:2 v zmagah ugnale Olimpijo. Po poznem koncu klubske sezone je Us misli hitro preusmeril k reprezentanci. Od danes do petka Slovence v Tivoliju čaka turnir Premagajmo covid. Tekmeci bodo Avstrija (danes ob 16.30), Francija, Romunija, Poljska in Ukrajina. Selektor Matjaž Kopitar bo preveril, kako se manj izpostavljeni igralci znajdejo v vlogi nosilcev igre.

Zakaj med izbranci ni Žige Panceta? Kopitar: "Če bo zdrav in če bo igral tako, kot zna, računam nanj."

Kopitar bo v Ljubljani preizkusil manj izkušene

Večine napadalcev, ki so bili v zadnjih letih nosilci igre, tokrat ne bo zraven. "Ne bo se veliko spremenilo. Igra bo ostala ista. Mogoče bo malo več bremena na tem napadu, v katerem sva s Kuraltom malo starejša od napadalcev. A to je le plus, saj imaš še več igralnega časa kot prej," je povedal Ken Ograjenšek in se ozrl k tekmo s severnimi sosedi:

"Vemo, da imajo Avstrijci trenutno boljšo in izkušenejšo ekipo, a mi imamo veliko energije, borbenosti. Tudi taktično smo se že uigrali."

Debitanta sta Jaka Sodja in Bine Mašič, ki je bil na seznamu še pred golom v podaljšku pete tekme finala v Tivoliju. Kopitar: "Na mojem spisku je bil še pred zadnjim golom. Gotovo je talent. Igralec, ki bo še bistveno napredoval. Zaslužil si je vpoklic, prav je, da vidimo, koliko je sposoben v tem trenutku že odigrati na najvišji ravni."

Reprezentanca za turnir v Tivoliju

V slovenski reprezentanci so vratarji Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Luka Gračnar in Žan Us, branilci Matic Podlipnik, Klemen Pretnar, Žiga Pavlin, Jurij Repe, Kristjan Čepon, Aljoša Crnovič, Nejc Stojan, Bine Mašič, Aleksandar Magovac in Miha Štebih ter napadalci Luka Kalan, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Gregor Koblar, Rok Kapel, Aljaž Predan, Luka Maver, Nik Simšič, Tadej Čimžar, Žiga Pešut, Žan Jezovšek, Blaž Tomaževič, Jaka Šturm in Jaka Sodja.

1. krog, danes:
Ob 16.30: SLOVENIJA - AVSTRIJA
Ob 20.00: ROMUNIJA - FRANCIJA
Ob 22.45: POLJSKA - UKRAJINA

2. krog, ponedeljek, 17. maja:
Ob 13.00: AVSTRIJA - POLJSKA
Ob 16.30: UKRAJINA - ROMUNIJA
Ob 20.00: FRANCIJA - SLOVENIJA

3 . krog, torek, 18. maja:
Ob 13.00: AVSTRIJA - UKRAJINA
Ob 16.30: FRANCIJA - POLJSKA
Ob 20.00: ROMUNIJA - SLOVENIJA

4. krog, četrtek, 20. maja:
Ob 13.00: UKRAJINA - FRANCIJA
Ob 16.30: AVSTRIJA - ROMUNIJA
Ob 20.00: SLOVENIJA - POLJSKA

5. krog, petek, 21. maja:
Ob 13.00: FRANCIJA - AVSTRIJA
Ob 16.30: POLJSKA - ROMUNIJA
Ob 20.00: UKRAJINA - SLOVENIJA