Anže Kopitar ima za seboj že deset sezon igranja v Ligi NHL, vse je odigral v dresu Kraljev, zdaj pa ga je doletela čast, da bo nosil kapetansko črko C moštva iz Los Angelesa. Foto: Reuters
Anže Kopitar ima za seboj že deset sezon igranja v Ligi NHL, vse je odigral v dresu Kraljev, zdaj pa ga je doletela čast, da bo nosil kapetansko črko C moštva iz Los Angelesa. Foto: Reuters
Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
AK11 bo v sredo v Las Vegasu favorit, da osvoji nagrado selke za najboljšega napadalca, ki se odlikuje v obrambnih nalogah. Nominiran je tretje leto zapored, sočasno pa je nominiran tudi za nagrado Lady Byng za igralca, ki izkazuje najbolj športno in kavalirsko vedenje. Foto: Reuters

Če bi rekel, da med pogajanji ni bilo nič narobe, bi se vsekakor zlagal. Nekako sem vedno mislil, da se bo vse uredilo, kot se je, je pa prišel tudi kakšen slab dan, ko sem pomislil na najslabše.

O dolgotrajnih pogajanjih o novi pogodbi
Anže Kopitar in Jonathan Quick
Vloge pomočnikov kapetana še niso razdeljene, a bržkone ne bo presenečenja. Vratarjem se črke uradno ne podeljujejo, tako da Jonathan Quick odpade, zato pa se pričakuje A na dresih Drewa Doughtyja in Jeffa Carterja. Foto: Reuters

V četrtek je bil Anže Kopitar imenovan kot 14. kapetan ekipe Los Angeles Kings. Hrušičan je kapetanski znak prevzel od Dustina Browna, ki ga je na dresu nosil od leta 2008 in postal kapetan z najdaljšim stažem, celo daljšim od najboljšega hokejista vseh časov Wayna Gretzkyja.

"Gre za izredno čast, a hkrati tudi za veliko odgovornost," je začel za lastno spletno stran odziv AK11. Kopitar je bil že dalj časa prva izbira za kapetansko črko C, potem ko so ga odvzeli Brownu.

Ni se obremenjeval z izbiro, a se veseli vloge
"Iz svojega elementa zagotovo ne bom šel. Vem, kaj me je pripeljalo do sem. Našim funkcionarjem in trenerjem je nekaj moralo biti všeč. Nisem se obremenjeval s kakršnim koli vodstvom. Treba je biti svoj igralec, svoj karakter in tako bo tudi naprej,"
je poudaril Kopitar. "Breme bo zagotovo malo večje. Vsi vemo, da je kapetanska vloga izredna čast, a z njo pride tudi velika odgovornost. Tega se zelo veselim in upam, da bo šlo vse kar se da gladko."

Moj pravi značaj in barve so že videli
Ob prihodu domov se je razvedelo, da Dustin Brown ni več kapetan in da je sam favorit za prevzem C-ja. Pred 14 dnevi je Kopitar o tem dejal: "Tudi če dobim oznako C na dres, se ne bom spremenil. Moj pravi značaj in barve se bodo videle, če se bodo odločili zame, vedo, kaj dobijo. Ne bom igral klovna v garderobi, ne bom se drl in zmerjal. Ker to nisem jaz. Je pa hudo, tudi zame, Dustin nas je pripeljal z ničle na vrh, bil je kapetan osem let, zelo dober kapetan. Zato je težko videti, ko nekomu vzamejo kapetansko črko."

Hrušičan je bil v zadnji sezoni najučinkovitejši igralec, na 81 tekmah rednega dela je zbral 74 točk, to pa mu je uspelo deveto sezono po vrsti. V končnici je na petih tekmah zbral štiri točke. Januarja letos je z ekipo iz Los Angelesa podpisal novo, osemletno pogodbo, v povprečju je vredna kar 10 milijonov dolarjev bruto na sezono, s čimer je tretji najbolje plačani hokejist v Ligi NHL.

Milijoni zahtevajo odgovornost in elitno igro
"A vesta, kolikšni so davki?"
se je ob vrnitvi domov pošalil Kopitar, ki pa se je strinjal z oceno, da v Severni Ameriki visoka plača pomeni predvsem to, koliko te cenijo in spoštujejo. Predvsem pa z visokim čekom (davki poberejo polovico, saj je Kalifornija med najbolj obdavčenimi zveznimi državami v ZDA) pridejo pritiski in res najvišja pričakovanja.

"Zavedam se, da bom moral dati vsaj toliko zadetkov (27 v pretekli sezoni) ali pa še kakšnega več … Vem, da pritisk bo, a ne bom bežal od odgovornosti, saj to ni v mojem značaju. Treba se je spopasti z izzivom. Bomo videli, iz kakšnega testa sem. Ali sem dovolj trmast ali ne. Zase sicer vem, da sem zelo trmast," verjame Kopitar, da bo ostal vrhunski center, ki pokriva vsak meter ledu od obrambne do napadalne tretjine.

Bo tretjič AK11 le osvojil selke?
Ravno zato je že tretje leto nominiran za prestižno nagrado selke, ki naj bi jo letos vendarle osvojil. Kopitarju bi priznanje za napadalca z najboljšimi obrambnimi dosežki veliko pomenilo, a odločno poudarja, da bi vsak v NHL-u takšno nagrado takoj zamenjal za zmagovalni pokal.

"Nagrado selke bi bilo lepo dobiti, ker sem že tretjič nominiran. A kot sem že večkrat dejal, hokejisti igramo samo za eno nagrado, za pokal. Ko sem bil pred dvema letoma v Vegasu na podelitvi in nisem zmagal, sem videl, da bi veliko ljudi v dvorani svoje individualne nagrade zamenjalo za tisto, ki smo jo dobili mi. Veliko bi mi pomenilo, če bi jo dobil, a mi igramo za Stanleyjev pokal."

Cilj je zmagovati zdaj in še enkrat osvojiti sveti gral
To je glavni vzrok, da je prišlo do kapetanske menjave. Igra Dustina Browna je v zadnjih dveh sezonah drastično padla, moštvo pa je dokončno prevzel triumvirat vratar Jonathan Quick, branilec Drew Doughty in center Anže Kopitar. Kings so v zadnjih dveh sezonah kljub statusu velesile dobili eno samo tekmo v končnici, predsednik in generalni menedžer Dean Lombardi pa se dobro zaveda, da je priložnost za nov naslov tu, saj se bo šampionsko okno počasi vseeno zaprlo.

Če bi rekel, da med pogajanji ni bilo nič narobe, bi se vsekakor zlagal. Nekako sem vedno mislil, da se bo vse uredilo, kot se je, je pa prišel tudi kakšen slab dan, ko sem pomislil na najslabše.

O dolgotrajnih pogajanjih o novi pogodbi