Anže Kopitar še ne ve, kdaj se bodo začele priprave na novo sezono. Foto: AP
Anže Kopitar še ne ve, kdaj se bodo začele priprave na novo sezono. Foto: AP

Kralji so zelo slabo začeli sezono, šele marca so ujeli pravi ritem in nanizali sedem zmag zapored pred dolgim premorom zaradi pandemije novega koronavirusa. Odigrali so 70 tekem, dobili so jih le 29 in tako predčasno končali sezono, čeprav bo v razširjeni končnici igralo kar 12 ekip iz vsake konference.

"Letošnja sezona se je res nenavadno končala. Nihče ne pričakoval, da bo virus zaustavil tekmovanje. V Sloveniji sem že skoraj en mesec in stanje je precej boljše kot v ZDA. Znova smo začeli našo akademijo in zelo sem vesel zaradi odziva. Veliko fantov je znova prišlo, sploh glede na trenutni življenjski položaj," je pogovor za TV Slovenija začel Kopitar.

Rad se spomni zadnjega niza zmag, ki vliva samozavest pred prihodnjo sezono: "Izid ekipe seveda ni bil dober v tej sezoni. Igral sem po sistemu toplo-hladno. Zadnje tekme pred prekinitvijo smo igrali dobro in ujeli smo se kot ekipa. Stvari so se začele odvijati v pravo smer. Ko se bo začela nova sezona, bomo morali to stopnjevati."

Kopitar na Bledu na aktivnem počitku

McLellan pravi trener za Kingse
V tej sezoni je bil trener Todd McLellan, ki je zelo priznan hokejski strokovnjak. Med letoma 2008 in 2015 je vodil San Jose, nato pa tri leta Edmonton.

"Trenerja smo zamenjali lansko sezono. Todd je zelo dober trener in odločitev je bila prava. Igralci se morajo razviti, okostje je sestavljeno," je prepričan Kopitar.

Telesna pripraljenost morda še boljša kot pred desetimi leti
24. avgusta bo dopolnil 33 let in zdaj je že veteran. Z bogatimi izkušnjami je postal vodja garderobe: "Vodja ekipe mora v garderobi pomagati preostalim igralcem. Na lep način jim skušam dopovedati, včasih pa je treba tudi kakšno palico zlomiti, da se mladi igralci zbudijo. Ni prave formule, saj je vsak igralec drugačen."

"Najmlajši igralci nas morda res gledajo z velikimi očmi. 14 sezon je res veliko, počutim pa se zelo mladega in z vsakim mladim igralcem se zelo dobro povežem. Počutim se dobro. Telesna pripraljenost je morda še boljša kot pred desetimi leti. Pred menoj je še kar nekaj dobrega hokeja."

V končnici 24 moštev
Sezona v Ligi NHL se bo nadaljevala s končnico, v kateri bo 24 ekip. Po predlogu za nadaljevanje sezone bodo v prvem krogu končnice prosti po štirje najboljši iz vsake konference pred prekinitvijo lige, torej Boston, Tampa Bay, Washington in Philadelphia z Vzhoda ter St. Louis, Colorado, Vegas in Dallas z Zahoda. Igrali pa bodo turnir vsak z vsakim, na katerem bi določili nosilce za končnico v Vzhodni in Zahodni konferenci.

Preostalih 16 klubov bo v prvem krogu igralo dvoboje na tri zmage. Pari bi bili Pittsburgh – Montreal, Carolina – New York Rangers, New York Islanders – Florida in Toronto – Columbus na Vzhodu ter Edmonton – Chicago, Nashville – Arizona, Vancouver – Minnesota in Calgary – Winnipeg na Zahodu. Los Angeles z Anžetom Kopitarjem se v končnico ni uvrstil, saj je bil ob prekinitvi predzadnji na Zahodu.

Lažje je preživljati karanteno v Sloveniji kot v ZDA
"Mi imamo že poletni odmor. Za druge ekipe nimam pravih informacij. Na začetku avgusta naj bi začeli končnico, a to se lahko spremeni že naslednji dan. Morda sploh ne bodo igrali končnice. Poletje v Sloveniji ne bo več dolgo, saj bo treba nazaj v Los Angeles, kjer bo šla starejša hči v prvi razred osnovne šole. Nihče še ne ve, kdaj se bo začela nova sezona. Trenutno uživamo vsi skupaj v Sloveniji," je razlagal Kopitar.

Razmere v ZDA so precej bolj kritične. "Primerjati je zelo težko, saj v ZDA živi ogromno ljudi. Težje je izvajati karanteno, ena hiša je zraven druge. V Sloveniji je veliko zelenja, lahko si na sprehodih v naravi. Lažje je preživljati karanteno v Sloveniji kot v ZDA, kjer vzdušje ni najboljše. Protesti si sledijo. Niso bili vsi mirni. V Sloveniji je vse bolj sproščeno in nabral si bom energijo za naprej. Ostajam aktiven, a to niso intenzivne priprave, prej aktivni počitek."

Kopitar na Bledu uči mlade generacije in se počuti zelo mladostno