Vzdušje v polni zagrebški Areni je navdušilo igralce, trenerje in novinarje. Foto: Matic Klanšek Velej
Vzdušje v polni zagrebški Areni je navdušilo igralce, trenerje in novinarje. Foto: Matic Klanšek Velej
Robert Kristan
Robert Kristan je proti Olimpiji vedno v vrhunski formi. Tokrat si je privoščil eno veliko napako, a to ni vplivalo na končni izid. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eric Pance
Eric Pance je dosegel zadetek, ki ga bo težko še kdaj ponoviti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je vse misli že usmeril k petkovi tekmi proti KAC-u. Zmaga zmajem prinaša četrto mesto in eno točko za drugi del tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igralci Medveščaka so še tretjič v letošnji sezoni premagali Olimpijo. Ekipi se bosta dvakrat pomerili tudi v drugem delu Lige Ebel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ryan Kinasewich
Ryan Kinasewich je bil junak srečanja. Dosegel je dva zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andy Sertich
Andy Sertich je v 54. minuti presenetil Jeana Philippa Lamoureuxa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Že pogled na igralsko zasedbo pred tekmo je dal jasno vedeti, da so Zagrebčani veliki favoriti. Ljubljančani so nastopili brez poškodovanih Aleša Mušiča, Brocka McBrida, Justina Taylorja in Anžeta Ropreta. Hannu Järvenpää je komaj sestavil tri napade, peterke so bile popolnoma premešane in nemogoče je bilo pričakovati ugoden izid. "Medvedi" se borijo s Salzburgom za drugo mesto, ki prinaša tri točke v drugi del Lige Ebel. Na peti tekmi v Areni so prikazali najboljšo igro in zasluženo zmagali s 5:2.

Vsi komentarji tega gola so d
obrodošli
Razmerje v strelih na gol je bilo 35:21 v korist gostiteljev. Robert Kristan je v 49. minuti prejel najbolj nenavaden zadetek v karieri, ko ga je s polovice igrišča ukanil Eric Pance, ki je zadrsal na menjavo in plošček z bekhendom v visokem loku poslal proti vratom Medveščaka. "Tudi tak gol se lahko prejme. Res je bil smešen gol, taki ne padejo pogosto. Meni se je to zgodilo tokrat, ne spomnim se, kdaj bi se mi to zgodilo prej. Imel sem že težave, ko nisem mogel ujeti ploščka, a mi ni padel v mrežo, tokrat pa se je zgodilo ravno to. Hitro sem pozabil na ta dogodek. Na srečo smo vodili s tremi zadetki prednosti. Če bi ta gol odločil tekmo, bi bilo težko preživeti noč, sekiral bi se. Vsi komentarji tega gola so dobrodošli," je zares nenavaden zadetek za 4:2 opisal Kristan, ki je dobil vse tri tekme v Areni (Jesenice 2:0, KAC 3:1 in Olimpija 5:2), Michael Ouzas, njegova menjava, pa ni bil uspešen proti Sapi (2:3 po podaljšku) in Beljaku (1:2 po podaljšku).
Zimska klasika na Šalati bo nov izziv
"Vsi me sprašujejo, če proti slovenskim ekipam čutim več naboja, a temu ni tako. Večkrat sem že slišal, da se "napalim" proti Olimpiji, a zame je vsaka tekma enako pomembna. V Areni igramo enkrat dobro, drugič pa slabo. Tokrat smo odigrali najboljšo tekmo, Olimpija pa ima veliko poškodovanih igralcev. Nismo se ozirali na njihove težave, zanimala nas je le naša igra, vzeli smo dve točki, kar je bil naš cilj. Dogaja se nam precej napak, iz tega se je treba naučiti. Pred končnico je treba doživeti tudi kakšno slabo tekmo in nato popraviti te stvari," je še dodal slovenski reprezentančni vratar, ki uživa na domačih tekmah v Areni in se veseli zimske klasike na Šalati: "Vsako tekmo pred polno dvorano je užitek igrati. Navija se skozi celo tekmo, tega tudi v NHL-u ni. Za vsakega igralca je posebno doživetje zaigrati pred toliko gledalci. V ZDA delajo iz zimske klasike velik spektakel. Navajen sem tekem zunaj, saj sem imel svojo zimsko klasiko večkrat v Zalogu. Prišlo bo 4.500 gledalcev in tudi to bosta posebni tekmi za vse nas." Medveščak se bo 3. februarja pomeril z zmaji na odprtem drsališču na Šalati, dva dni kasneje pa bo tam gostoval še KAC.
Hočevar: Prevečkrat slabo začnemo tretjine
Kapetan je bil tokrat Matej Hočevar, zamenjal je poškodovanega Aleša Mušiča. Järvenpää se je odločil, da Žiga Pance bolje igra, če nima bremena kapetana. "To je bila dobra izkušnja, lepa tekma pred veliko gledalci. Vsi bi si želeli več takih tekem. V ključnih trenutkih nismo bili dovolj zbrani pred našim golom. Slabi začetki tretjin so nas stali že nekaj tekem in v nadaljevanju sezone bo treba to izboljšati. Po znižanju na 2:1 smo imeli lepo priložnost za izenačenje, a je nismo izkoristili, nato pa smo hitro prejeli zadetek. Vsak igralec se pozna, saj nimamo zelo dolge klopi, a izgovorov ne smemo iskati," je poudaril Hočevar, ki je v 26. minuti dosegel prvi gol za zeleno-bele.
E. Pance: Verjetno nikoli več ne bom dosegel takega gola
"To je bila zelo težka tekma. Medveščak je bil skozi celotno tekmo boljši, narekoval je ritem igre, imel več priložnosti, velikokrat je bil pred našimi vrati. Njihova zmaga je zaslužena. S porazom se ne smemo obremenjevati, saj nas v petek čaka nova tekma, ki bo še precej bolj pomembna. Gol je bil res naključen, saj ga sploh nisem videl. Šel sem na menjavo. Verjetno nikoli v življenju ne bom več dosegel takega gola," je pojasnil Eric Pance, ki je tokrat zaigral v napadu z Boštjanom Goličičem in Davidom Sefičem.
Järvenpää upa na hitro vrnitev poškodovanih
Trener Järvenpää ni bil preveč razočaran. V svojem slogu se je pošalil: "Vzdušje je bilo izjemno, Ken Ograjenšek v Celju še ni igral pred toliko navijači. Še posebej bi se zahvalil našim navijačem, ki so nas vseskozi spodbujali. Medveščak ima eno izmed najboljših ekip v ligi. Skušali smo se jim postaviti po robu, a ni bilo dovolj. Ponosen sem na svoje izbrance, čeprav so izgubili. Izgubljena bitka še ne pomeni izgubljene vojne."
O četrtem mestu bo odločala tekma s Celovčani v petek v Tivoliju. KAC ima točko več od Olimpije, a če bosta imela ob koncu prvega dela enako število točk, bodo odločali rezultati medsebojnih tekem, pri tem pa so zmaji boljši. V petek torej šteje kakršna koli zmaga. "Upam, da se bodo Sergej Smirnov, Justin Taylor, Brock McBride in Miha Verlič vrnili v petek na tekmo proti KAC-u. Obstaja možnost, da se vsi vrnejo, potem bo to popolnoma drugačna ekipa. Želimo končati na četrtem mestu. V letošnji sezoni nam gre zelo dobro in redni del si želimo zaključiti z zmago," je še dodal finski strateg.

Raymond zadovoljen z napredkom
Nasmejan je bil tudi trener Medveščaka Marty Raymond: "Na začetku druge tretjine smo dosegli dva hitra zadetka, kar je odločilo srečanje. Iz garderobe smo prišli z veliko energije, kar me veseli. Po porazu z Beljakom sem si ogledal videoposnetek in tokrat sem že precej bolj zadovoljen. Bolje smo se gibali v napadalni tretjini, plošček smo usmerjali proti vratom in bili zbrani skoraj vseh 60 minut. Zelo sem zadovoljen. Olimpija je zelo dobra ekipa in ni se zastonj prebila med najboljših šest v Ligi Ebel. Zelo lepo je igrati v Areni, tudi nasprotniki so tu zelo motivirani."
Arena je presežek v vseh pogledih
Če bi skušali poiskati kakšno kritiko organizacije spektakla v zagrebški Areni, bi imeli zares težko delo. Hrvati so se že večkrat izkazali s pripravo vrhunskih športno-družabnih prireditev. Sljeme je hit svetovnega pokala v alpskem smučanju; na teniški turnir v Umagu večina ne prihaja le zaradi tenisa, ampak predvsem zaradi zabave. Tudi dvotedenski spektakel v Areni so pri Medveščaku skrbno načrtovali in organizatorji svetovnega prvenstva divizije I v Stožicah so se lahko marsikaj naučili. Več gledalcev si je na evropski ravni hokejsko tekmo ogledalo le v Bernu, Kölnu, Londonu in Pragi.
Že predstavitev hokejistov gledalce dvigne s sedežev v Areni, ob zatemnitvi in primerni glasbi blestita tudi oba uradna napovedovalca. Med tekmo nista vsiljiva in imata pravi občutek za dvigovanje temperature na tribunah. Tudi glasba je izbrana preudarno, številni hokejski hiti donijo iz zvočnikov. Ob zadetkih pa seveda sledi še kultni hit Tonija Leskovarja Serbus, Zagreb moj. Navija se športno in brez prestanka. Vmes smo videli tudi mehiški val, ki je pri tako velikem številu gledalcev še posebej navdušujoč.
Lep zaslužek od prodaje kart in piva
Zaslužek od prodanih vstopnic bo lep, saj je na vsaki tekmi 15.200 gledalcev, kar skupaj pomeni prek 105.000 gledalcev na sedmih tekmah. Za petkovo tekmo proti Salzburgu so vstopnice že zdavnaj pošle. Tudi zaslužek s prodajo piva bo ogromen. Pivo se toči na vsakem koraku, suhih grl pa je na hokejskih tekmah vedno veliko.
Številni navijači Olimpije dali piko na i spektaklu
Zelo lep je bil tudi pogled na tribuno za gostujoče navijače. Okoli 500 privržencev zeleno-belih je sijajno navijalo v Areni. Toliko navijačev ni imela Olimpija niti na finalnih tekmah Lige Ebel marca 2008 v Salzburgu. Na srečanjih v Tivoliju zmaje spodbuja le peščica najzvestejših navijačev, v Zagrebu pa je bilo videti ogromno zelenih dresov in šalov. Na pot je odšlo kar sedem avtobusov in navijači so lahko bili kljub porazu zadovoljni, saj so doživeli pravi športni spektakel. Teh pa v Sloveniji zares primanjkuje.

Iz Zagreba