Za Vladimirjem Krutovim, čigar vzdevek je bil 'tank' (zaradi močnejše postave in zlobnih pogledov), žaluje vsa Rusija. Foto: Reuters
Za Vladimirjem Krutovim, čigar vzdevek je bil 'tank' (zaradi močnejše postave in zlobnih pogledov), žaluje vsa Rusija. Foto: Reuters

"Izgubili smo zelo dobrega prijatelja. Človeka, s katerim bi šli brez najmanjšega dvoma v katero koli vojno," je dejal predsednik Ruske hokejske zveze Vladislav Tretjak. Krutova žena Nina je še dodala: "Sem popolnoma v šoku! Obiskala sem ga v bolnišnici, imela sva se lepo. Potem pa sem prišla domov in prejela klic, da je umrl." Krutov je bil v bolnišnico pripeljan zaradi domnevnih notranjih krvavitev v želodec.

Zlato nabirali kot za stavo
Na začetku 80. let prejšnjega stoletja je sovjetski trener Viktor Tihonov ustvaril izjemno navezo petih hokejistov, ki so vsakemu nasprotniku nagnali strah v kosti. Krutov, Larionov, Makarov ter branilca Vjačeslav Fetisov in Aleksej Kasatonov so bili strah in trepet na ledenih ploskvah po svetu. Dvakrat so osvojili olimpijsko zlato (1984, 1988) in pet naslovov svetovnih prvakov (1981, 1982, 1983, 1986 in 1989).

Krutov je večji del kariere igral za CSKA iz Moskve, bil pa je tudi eden izmed prvih ruskih hokejistov, ki se je preizkusil v najmočnejši ligi na svetu, ligi NHL, kjer je igral za Vancouver Canucks. Igral je še za Zürich, Ostersund in Brunflo.

Krutov - hokejski Maradona (vir: Youtube)