Miha Butara (levo) in Mitja Šivic sta se 13. januarja v Podmežakli veselila naslova državnega prvaka. Po novi lovoriki nihče ni pričakoval, da bo Šivic tako hitro odstopil. Vodil je le še tekmi na Madžarskem in v Beljaku. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Butara (levo) in Mitja Šivic sta se 13. januarja v Podmežakli veselila naslova državnega prvaka. Po novi lovoriki nihče ni pričakoval, da bo Šivic tako hitro odstopil. Vodil je le še tekmi na Madžarskem in v Beljaku. Foto: www.alesfevzer.com

43-letni Šivic je v sezoni 2020/21 osvojil dvojno krono z Jeseničani. Po napeti peti tekmi finala je bil zelo čustven. Že tri tedne zatem je vodil prvi trening Olimpije. Izkazal se je za velikega strokovnjaka, ki je popolnoma predan hokeju. Profesionalec od glave do pete. Tekmece je po številnih analizah podrobno poznal.

Po grenkem porazu na začetku januarja proti zadnjeuvrščenemu Vorarlbergu z 0:4 je priznal, da ga igralci ne poslušajo več. Zagotovo to ne velja za vse, a nekateri posamezniki se poleg hokeja ukvarjajo še z veliko drugimi stvari. V tako močni ligi uspejo le tisti, ki so tudi v prostem času z mislimi pri hokeju.

Niz porazov v Ligi IceHL je pustil posledice tudi pri Šivicu, ki je imel v nedeljo po tekmi v Beljaku vsega dovolj. Predsednik Butara ima zdaj težko nalogo, saj je do konca rednega dela le še enajst tekem. Na voljo je le še 33 točk, zaostanek za Gradcem znaša devet točk, ekipi pa se bosta v petek srečali v dvorani Merkur.

Šivic je v zadnjih treh sezonah osvojil dvojno krono v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Šivic je v zadnjih treh sezonah osvojil dvojno krono v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Kralj: To je težka sezona za nas
V torek zvečer so zmaji izgubili proti Salzburgu z 1:5. Pomočnik Matic Kralj je bil v vlogi glavnega trenerja.

"To je bil naporen dan za vse nas. Energijsko smo potolčeni, nenavadni dogodki se vrstijo že kar nekaj časa. To je težka sezona za nas. Ne bomo kar tako odnehali. Plošček se nikakor ne odbije po naših željah, a to ne sme biti izgovor. Verjamem, da se to lahko obrne. Treba bo spremeniti treninge, fantje morajo zadihati in se tudi zabavati. Poudarek bo v obrambnih nalogah. Preslabi smo, ko nimamo posesti ploščka," je po porazu s Salzburgom povedal 40-letni Kralj.

"Proti Jeseničanom v finalu DP-ja smo bili veliko boljši, a tekmeci v Ligi IceHL so veliko močnejši," je dodal Kralj, ki bi z veseljem sprejel izziv in vodil ekipo tudi v prihodnjih tednih.

Predsednik Butara je bil zelo zaposlen. Telefon mu je ves čas zvonil, sestanki so se vrstili. Vseeno si je vzel četrt ure časa in razločil trenuten položaj v klubu.


Kaj se je dogajalo po porazu v Beljaku, kjer je bil izid še v 54. minuti izenačen na 3:3? Igrali ste dobro in bi si zaslužili točko, sledil pa je odstop trenerja Šivica na dan tekme proti Salzburgu.
Mitja Šivic je izjemen človek in za naš klub je naredil ogromno. Skupaj smo osvojili štiri lovorike in se uvrstili v četrtfinale Lige IceHL v lanski sezoni. Vsaka sezona ne more biti nadpovprečno uspešna, saj nimamo toliko denarja kot tekmeci.

Vas je njegova odločitev presenetila?
Njegova odločitev me je presenetila. Zelo mi je bilo žal, v svoji odločitvi je bil zelo trden. Skušal sem ga prepričati, naj prespi in vse skupaj dobro premisli. Presodil je, da njegova odločitev najboljša za moštvo. Zelo mi je žal, da se je tako odločil. V ponedeljek sem prvič izvedel, da razmišlja o odstopu, v torek pa ga je dokončno potrdil.

Olimpija je pred desetimi dnevi na Jesenicah ubranila naslov državnega prvaka. Odstop je sledil ob zelo nenavadnem trenutku.
Po naslovu državnega prvaka na Jesenicah je ekipo vodil še na dveh tekmah. Po temeljitem premisleku se je odločil, da je za ekipo najbolje, če ga ni več zraven.

Ste pričakovali, da bo ta lovorika dala zalet tudi za Ligo IceHL?
Vsaka lovorika je pomembna za nas. Pričakoval sem, da bomo dobili zagon. Igralci se morajo vprašati, kako bodo našli to iskrico.

Navijači so po nekaterih grenkih porazih v Tivoliju zahtevali menjavo trenerja. Ste kdaj resno pomislili na to potezo?
Niti enkrat. Naš projekt se dela na daljši rok. Ne moremo ga zgraditi z danes na jutri. Na podlagi slabših izidov ne bomo sprejemali impulzivnih odločitev. Tudi Innsbruck in Gradec se dolga leta nista uvrščala v končnico, pa so nadaljevali delo.

Do konca sezone v Ligi IceHL je še enajst krogov. Možnosti za preboj na 10. mesto so majhne.
Želim si, da fantje znova dobijo iskrico, ki so jo že imeli. Na voljo je še 33 točk in še vedno imamo možnosti za dodatne kvalifikacije.

Je veliko kandidatov za novega trenerja?
Pogovarjamo se s številnimi kandidati. Večina je iz tujine. Gre za uveljavljena imena, ki so pripravljena priti v Ljubljano takoj in voditi tekmo. Vse je povezano s financami. Želimo, da bo novi trener vodil ekipo tudi v prihodnji sezoni.

Iščemo rešitev na dolgi rok. Pogovarjali se bomo z vsemi kandidati, med njimi je tudi Matic Kralj, ki je vodil ekipo v torek proti Salzburgu. Ne iščemo le gasilca za to sezono. Kandidati prihajajo iz Finske, Kanade in tudi iz Slovenije. Večina kandidatov je iz tujine. Moja želja je, da že do petkove tekme dobimo novega trenerja. Na pogovorih bo prisoten tudi direktor Anže Ulčar, imamo pa v klubu tudi nekaj zvenečih imen, ki so veliko dosegla v hokeju, in skupaj se bomo posvetovali.

Klub sta zapustila Joseph Garreffa in Carl Neill. Garreffa je zabil že hat-trick v slovaški Extraligi, Neill pa bo igral za Schwenninger Wild Wings v močnem nemškem prvenstvu.
Velika razlika je med tema odhodoma. Garreffa je odšel, ker ni izpolnil pričakovanj. Vseeno smo se razšli na lep način. Carla Neilla so imeli naši navijači veliko v zobeh. Imel je štiri resna povpraševanja in dve konkretni ponudbi za nemško ligo DEL. Prosil nas je, da mu pustimo odhod, saj je to zanj velika priložnost, in mi ga seveda ne bomo ovirali. Za druge tujce nismo dobili ponudb.

Razjezil vas je članek v avstrijskih medijih o finančnih težavah Olimpije. Vedno znova poudarjate, da so plače redne. To so nam potrdili tudi igralci. Finančne težave niso tema pogovorov na hodnikih Tivolija.
Prvo informacijo je dal Kleine Zeitung. Ne vem, kje so dobili informacije. V petih sezonah nismo niti enkrat zamujali s plačami in z drugimi obveznostmi. Morda so nas skušali dodatno potisniti na tla pred odločilnimi tekmami v boju za 10. mesto.

Potrdili smo nastop v Ligi IceHL v prihodnji sezoni. Direktor Christian Feichtinger je javno povedal, da smo oddali prijavo. Nimamo nobenih neplačanih obveznosti. V petih sezonah smo vedno vse plačali. Govorice so eno, dejstva so pa nekaj drugega. Naj mi nekdo pokaže, česa nismo plačali. Slovenske železnice verjamejo v ta projekt in pogodba je veljavna.

Za Ligo IceHL v prihodnji sezoni so se prijavili tudi Jeseničani. Je realno, da bosta že jeseni v tej močni ligi zaigrali dve slovenski ekipi?
Jeseničani so plačali prvo prijavo, naslednja je 25.000 evrov, nato pa še razlika do 150.000 evrov, sledi pa še 100.000 evrov bančne garancije. Ko izpolnijo vse pogoje, se naredi revizija. Klubi se morajo izreči, ali se bo liga širila. 11 klubov ima polnopravno članstvo in lahko glasujejo, Asiago in Vorarlberg ga še nimata. Potrebna je dvotretjinska večina za sprejem novega kluba v ligo. Jesenice v Ligi IceHL – to je lahko le pozitivna stvar za slovenski hokej.

Po koncu finala državnega prvenstva je trener Jesenic Gaber Glavič izjavil, da imamo v Sloveniji dovolj igralcev za dve ekipi v Ligi IceHL. Kakšen je vaš pogled?
To je realno, a vse je povezano s financami. V tem trenutku je veliko mladih fantov v tujini.