Blaž Tomaževič je dosegel tretji gol sezone po podajah Luke Kalana in Žana Jezovška. Skromna tolažba, da Olimpija vsaj ni ostala prvič v sezoni brez doseženega zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Tomaževič je dosegel tretji gol sezone po podajah Luke Kalana in Žana Jezovška. Skromna tolažba, da Olimpija vsaj ni ostala prvič v sezoni brez doseženega zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Na koncu je bilo razmerje strelov v okvir vrat kar 30:18 v prid Olimpije, ki pa je na prvi gol čakala vse do zadnje minute. 26 sekund pred iztekom rednega dela je na 1:2 ob silovitem pritisku in igralcu več zaradi umaknjenega vratarja zadel Blaž Tomaževič.

Murphy izenačil, a predtem kapetan v ofsajdu

Še preden so se TV-kamere vključile nazaj v akcijo, je Hala Tivoli še drugič eksplodirala od navdušenja – osem sekund pred sireno je z izrednim strelom zadel Wade Murphy. A kaj ko so sodniki že piskali prepovedani položaj Žige Panceta in ostalo je 1:2 za Fehervar.

Minuta molka zaradi tragedij Bratislave

Na začetku tekme so se v Tivoliju, kjer se je zbralo 2500 gledalcev, tudi več sto iz Madžarske, z minuto molka poklonili spominu na nedavno preminula člana slovaške ekipe, igralca Borisa Sadeckega in direktorja Dušana Paška. Zaradi tragične smrti mladega igralca so Ljubljančani tudi prestavili za petek načrtovano tekmo s tekmecem iz Bratislave.

Madžarski klub je prizadejal slovenskemu drugi domači poraz, a prvič so zmaji v svojem gnezdu ostali brez točke. Skupno so varovanci Mitje Šivica šele drugič ostali popolnoma praznih rok v IceHL-u, kjer imajo zdaj s tekmo manj točko več od Fehervarja. Gostje so bili številčno oslabljeni, igrali so le na tri napade, a vseeno so fizično nadigrali zeleno-bele, ki so izgubljali večino dvobojev in naletov. Sočasno je bil razpoložen gostujoči vratar Rasmus Tirronen (29 obramb).

Usodna napaka branilca Magovca

Bálint Magosi je zadel po samostojni akciji po minuti in pol igre v 2. tretjini. Izkušeni 32-letni napadalec je ob pritisku Ljubljančanov ukradel plošček branilcu Aleksandru Magovcu in nato je madžarski reprezentant v solonapadu iz oči v oči matiral Paava Hölsä.

Vratar Fehervarja Rasmus Tirronen se je izkazal z 29 obrambami. Foto: SŽ Olimpija
Vratar Fehervarja Rasmus Tirronen se je izkazal z 29 obrambami. Foto: SŽ Olimpija

Namesto izenačenja matirani Hölsä

Ob zaostanku se je pritisk zmajev stopnjeval, izenačenje je viselo v zraku, a tedaj so gostje iz Székesfehérvárja sredi 2. tretjine podvojili prednost. Po dobljenem buliju pred ljubljanskimi vrati je branilec Josh Atkinson udaril z modre črte in plošček je ob obilici prometa pred finskim vratarjem zletel v ljubljansko mrežo.

Gol, ki si ga Hölsä težko privošči. 26-letni Finec je branil šele na tretji tekmi sezone, na prvih dveh je prejel po tri gole. Med podajalci za na koncu zmagoviti zadetek Fehervarja je bil tudi Magosi.

Dolga prekinitev po težji poškodbi Finca Ervinga

V 46. minuti se je težje poškodoval finski branilec Joona Erving, ki je bil pokošen po naletu in trku z glavo ob ogrado na sredini igrišča. Sledila je dolgotrajna oskrba 27-letnega Finca, ki je obležal na ledu, a bil vseskozi pri zavesti. Po 15-minutni prekinitvi so Ervinga na nosilih le odnesli z ledu, pri čemer je s palcem navzgor pokazal, da je kolikor toliko dobro, na prevoz za bolnišnico pa ga je pospremil aplavz celotnega Tivolija.

Hokejisti Olimpije kljub obilici strelov proti Fehervarju brez točk
Joona Erving je z trčil v ogrado v zadnji tretjini. To je bil velik šok za soigralce. Foto: www.alesfevzer.com
Joona Erving je z trčil v ogrado v zadnji tretjini. To je bil velik šok za soigralce. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic pohvalil obrambo Madžarov

"Zavedal sem se, da ne bomo dobili priložnosti iz protinapadov, saj so zelo dobro postavljeni. Skoraj 40 minut se je igralo večinoma v njihovi tretjini. Naredili smo eno veliko napako in dobili zadetek po protinapadu. Drugič smo bili premalo odločni pri sodniškem metu. Fehervar je igral odlično v obrambi, težko si je bilo priigrati velike priložnosti. Nekaj smo jih imeli," je poudaril trener Mitja Šivic.

Tomaževič: Šok je bil, ko je obležal Erving

"Madžari so odigrali zelo dobro. Veliko ekip je proti nam zelo kompliciralo, oni pa igrajo popolnoma enostavno. To je bila kakovostna tekma. Mi smo bili boljši, a naredili smo dve napaki in težko je loviti. Prepozno smo znižali in zmanjkalo je časa je izenačenje. Šok je bil, ko je obležal Erving. Skušali smo iztisniti maksimum tudi zanj," je dodal Blaž Tomaževič, ki se veseli reprezentančnega turnirja v Podmežakli od četrtka do sobote.

Constantine zelo zadovoljen, saj ima veliko poškodovanih igralcev

"Pričakoval sem napeto končnico. Ko imaš dva zadetka prednost, je jasno, da bodo gostitelji pritisnili v zadnjih minutah. Olimpija je v tej sezoni v izjemni formi. Mi imamo veliko težav s poškodbami, le 17 igralcev je bilo v kadru. Manjkajo nekateri nosilci igre in zelo sem ponosen na to predstavo," je povedal trener Madžarov Kevin Constantine.

Sledi predah za reprezentanco, nato pa v Znojmo

Doma je Olimpija predtem izgubila le v 5. krogu z Innsbruckom v podaljšku s 3:4. Zaradi premora za reprezentanco bo naslednja tekma Olimpije v torek, 16. novembra, pri Orlih v Znojmu, v petek, 19. novembra, pa v Ljubljano prihaja tretjeuvrščeni Salzburg.


17. krog:
SŽ OLIMPIJA – FEHERVAR
1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
2.343; Tomaževič 60.; Magosi 22., Atkinson 30.

KAC CELOVEC – SALZBURG
* 2:3 (2:0, 0:2, 0:0) - v podaljšku

INNSBRUCK – DUNAJ
2:3 (0:0, 0:2, 2:1)

BOLZANO – VSV BELJAK
* 3:2 (0:1, 1:0, 1:1) - po kazenskih strelih

GRADEC – DORNBIRN
4:3 (1:1, 1:0, 2:2)

LINZ – PUSTERTAL
1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Preloženo:
BRATISLAVA – ORLI ZNOJMO

LESTVICA

                              * x     
SŽ OLIMPIJA             16 11 0 3 2 36
FEHERVAR                17 10 2 1 4 35
SALZBURG                19  6 6 2 5 32
INNSBRUCK               18  8 4 0 6 32
BOLZANO                 17  8 2 1 6 29
DUNAJ                   17  7 3 1 6 28
--------------------------------------
BELJAK                  17  6 2 3 6 25
KAC CELOVEC             17  5 3 4 5 25
ORLI ZNOJMO             16  7 1 0 8 23
BRATISLAVA              14  5 2 1 6 20
--------------------------------------
GRADEC                  17  5 1 3 8 20
DORNBIRN                16  4 2 3 7 19
LINZ                    17  2 2 5 8 15
PUSTERTAL               16  2 1 4 9 12
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih