Vzdušje v Tivoliju je bilo najboljše v letošnji sezoni. Če bi se zmaji prebili v četrtfinale, bo dvorana zelo verjetno polna. Vsekakor bo že na naslednji domači tekmi še več gledalcev, saj bo na sporedu še finale državnega prvenstva z Jeseničani. Foto: www.alesfevzer.com
Vzdušje v Tivoliju je bilo najboljše v letošnji sezoni. Če bi se zmaji prebili v četrtfinale, bo dvorana zelo verjetno polna. Vsekakor bo že na naslednji domači tekmi še več gledalcev, saj bo na sporedu še finale državnega prvenstva z Jeseničani. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so se pred obračunom v Tivoliju znašli v položaju, ko so morali za podaljšanje sezone nujno zmagati. Na prvi tekmi v nedeljo so v Brunicu klonili z 0:3 in še en poraz bi pomenil slovo.

Karhula premešal napade in poslal Ronkainena na tribuno
Trener Antti Karhula je presenetil, saj je premešal napade. V udarnem napadu je poleg ostrostrelca Trevorja Goocha in Marisa Bičevskisa zaigral Žiga Pance, medtem ko se je Miha Zajc preselil v tretji napad. Priložnost je dobil branilec Jan Ćosić, potem ko je Taneli Ronkainen večkrat razočaral in tokrat sploh ni bil v kadru. Manjkal je tudi Žiga Mehle, zaradi poškodbe pa sta sezono že končala Rok Kapel in Jaka Šturm.

Odlično je znova branil Lukaš Horak, ki je zbral 28 obramb. Trener Pustertala Kasper Vuorinen se ni odločil za Jacoba Smitha, ki je v nedeljo zaklenil vrata. Branil je Andreas Bernard.

Marcel Mahkovec je z dvema zadetkoma nagnil tehtnico na stran Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Mahkovec je z dvema zadetkoma nagnil tehtnico na stran Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Gostje odbili začetni nalet zmajev in povedli prek Catenaccija
Začetek zmajev je bil silovit, ob glasni podpori s tribun, prvič v letošnji sezoni se je zbralo več kot 3000 gledalcev na Celovški 25, so v prvih petih minutah stisnili tekmece pred njihov gol, lepi priložnost pa sta imela Miha Zajc in Žiga Pance. A zadetka ni bilo, potem pa so imeli gostje dva zaporedna "power-playa".

Najprej je moral na kazensko klop Aljoša Crnović zaradi igranja z visoko palico, nato pa še Gooch, ki je poslal plošček na tribuno. Daniel Catenacci, ki je že v nedeljo dvakrat zadel ob prednosti igralca več, je znova unovčil podajo Alexa Petana v 8. minuti.

Mahkovec izenačil ob koncu prve tretjine
Ko je na kazenski klopi sedel Mats Frycklund, je Marcel Mahkovec ob številčni premoči izenačil na 1:1 v 18. minuti, kar je bil sploh prvi gol slovenskih prvakov v seriji. Z leve strani je potisnil plošček v mrežo po podaji Charlieja Dodera.

Najlepšo akcijo večera je izpeljal Nik Simšič. Foto: www.alesfevzer.com
Najlepšo akcijo večera je izpeljal Nik Simšič. Foto: www.alesfevzer.com

Izjemna predstava zmajev v drugi tretjini
Sledila je odlična druga tretjina, ko so Ljubljančani popolnoma nadigrali volkove z Južne Tirolske. Mahkovec je popeljal Olimpijo v vodstvo v 27. minuti. Zadel je iz bližine po podaji Panceta z leve strani. Nik Simšič je pet minut zatem s slalomom med branilci gostov in natančnim strelom pod prečko poskrbel za 3:1. V letošnji sezoni mu ni steklo v napadu, tokrat pa je poskrbel za potezo večera.

Pustertal je deloval kot razbita vojska. Ko je bil v 35. minuti izključen Catenacci, je Ville Leskinen z močnim strelom z desne strani povišal na 4:1 po natančni podaji Aljaža Predana. Vsi trije goli so padli v dobrih osmih minutah.

Morley vlil nekaj upanja gostom
Italijani so v drugi minuti zadnje tretjine znižali zaostanek. David Morley je spretno podstavil palico pred vrati po podaji Jasona Akseona. V nadaljevanju so gostje močno pritisnili, vendar je bila Olimpijina obramba na čelu z vratarjem Horakom (28 obramb) vselej na mestu. Zmaji so zelo trpeli, več minut niso uspeli priti iz obrambne tretjine, a uspeli so ohraniti lepo prednost.

Sodja in Zajc potrdila zmago
Bernard je že tri minute in pet sekund pred koncem zapustil vrata. V predzadnji minuti je s strelom v prazno mrežo na 5:2 povišal Miha Zajc, končni izid pa je 34 sekund pozneje postavil Jaka Sodja.

Odlični napadalec Owre popeljal Vorarlberg v četrtfinale
V drugem kvalifikacijskem paru je udeleženec končnice že znan. V izločilne boje se je uvrstil Vorarlberg, ki je ugnal Innsbruck s 5:2.

Tirolci so bili sicer sedmi po rednem delu in so si lahko izbrali kvalifikacijskega tekmeca. Odločili so se za ekipo iz Feldkircha, kar pa se je izkazalo za slabo potezo, saj so dvakrat izgubili. V nedeljo na domačem ledu s 3:6.

Znova je blestel MVP rednega dela Steven Owre, ki je tudi najboljši strelec Lige IceHL. Zbral je že 68 točk (34 golov in 34 podaj).

Četrtfinale se bo začel v nedeljo
Četrtfinalna serija se bo začela v nedeljo, igrali bodo na štiri zmage. Prvi bo tekmeca izbiral KAC, saj so Celovčani zbrali največ točk v rednem delu. Drugi bo izbiral Fehervar, tretji pa Salzburg.

SŽ Olimpija po zmagi ohranja upanje na uvrstitev v končnico

Kvalifikacije za končnico, drugi tekmi:
SŽ OLIMPIJA – PUSTERTAL 1:1
6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
3017; Mahkovec 18., 27., Simšič 32., Leskinen 35., Zajc 59., Sodja 60.; Catenacci 8., Morley 42.

VORARLBERG – Innsbruck 2:0
5:2 (2:1, 3:0, 0:1)
3122; Owre 1., 28., van Nes 12., Woger 26., Pastujov 29., Halbert 5., 52.

Igrajo na dve zmagi. Tretja tekma bo v četrtek ob 19.30.