Po dveh letih praznih dvoran, omejenega števila gledalcev, mask in drugih omejitev so gledalci končno dočakali hokejski praznik. Na naslednjo veliko tekmo v Tivoliju ne bo treba dolgo čakati. V torek ob 19.45 bo na sporedu četrta tekma četrtfinala. Foto: www.alesfevzer.com
Po dveh letih praznih dvoran, omejenega števila gledalcev, mask in drugih omejitev so gledalci končno dočakali hokejski praznik. Na naslednjo veliko tekmo v Tivoliju ne bo treba dolgo čakati. V torek ob 19.45 bo na sporedu četrta tekma četrtfinala. Foto: www.alesfevzer.com

Navijači so prišli s tremi avtobusi iz Koroške in po koncu tekme so še pol ure glasno proslavljali zmago s 4:3 in si želeli, da njihovi ljubljenci pridejo nazaj na ledeno ploskev.

Collins doživel epileptični napad
Vzdušje pred garderobo Beljaka je bilo komorno, saj so vsi razmišljali le o poškodbi Chrisa Collinsa, ki so ga po 17 sekundah zadnje tretjine odpeljali z ledu na nosilih. Po pravilnem naletu Tadeja Čimžarja je z glavo trčil v ogrado. Doživel je epileptični napad in noč je preživel v bolnišnici.

Hughes: Ljubljana je pravo hokejsko mesto
Srečali smo starega znanca Johna Hughesa. V sezoni 2011/12 je bil najkoristnejši igralec Lige Ebel, bil je ljubljenec navijačev na Celovški 25. Vedno je bil nasmejan in dobre volje, tokrat pa je bil zelo zaskrbljen. Poškodba prijatelja in partnerja v napadu Collinsa ga je zelo potrla.

"Težko najdem kakšno pravo besedo. Vsi mislimo le na Collinsa. Njegovo zdravje je na prvem mestu. Vse ostalo trenutno ni tako pomembno."

Vseeno smo ga uspeli prepričati, da je podal oceno uvodnih 120 minut četrtfinala. Beljak je doživel pravi šok na domačem ledu v sredo, ko je zaostajal že z 1:5 in nato na koncu izgubil s 4:6. Tudi v Tivoliju se je že v 4. minuti znašel v zaostanku, a na koncu je z golom Scotta Kosmachuka dve minuti in pol pred koncem uspel izenačiti serijo na 1:1 v zmagah.

Anton Karlsson, nekdanji zmaj Jamie Fraser in Alexander Rauchenwald se veselijo zmage v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Anton Karlsson, nekdanji zmaj Jamie Fraser in Alexander Rauchenwald se veselijo zmage v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com

"Olimpija je zadela trikrat ob prednosti igralca več. Ima zelo dobre igralce, vsaka tekma bo težka. To smo vedeli že pred začetkom končnice. Slovenski fantje so zagrizeni, imajo zmagovito miselnost. Mi imamo lepo priložnost za preboj v polfinale, če bomo disciplinirani, v igri petih proti petim smo bili boljši. Olimpija stavi na hitrost, mi pa na izkušnje številnih tujih hokejistov. Prednost domačega ledu ni ključna, potovanje z avtobusom je zelo kratko," je poudaril Hughes, ki je med letoma 2010 in 2012 blestel v Tivoliju. 33-letni Kanadčan je nato dve sezoni igral za Beljak, sedem pa za Salzburg. Poleti se je vrnil in skušal bo koroške orle popeljati v polfinale.

Zelo rad igra v Tivoliju in vzdušje ga je tudi tokrat navdušilo: "Ljubljana je pravo hokejsko mesto. Stvari so se poklopile v tej sezoni in navijači so napolnili dvorano. Dobro se jih spomnim. Eni izmed najboljših v ligi so."

Šivic: Lep hokejski večer z grenkim koncem
Olimpija je imela v rednem delu velike težave ob prednosti igralca več. V petek zvečer je vse tri zadetke dosegla prav v tej prvini igre. Beljak je prejel pet kazni, zmaji pa le eno, ko je v 50. minuti moral na kazensko klop Wade Murphy zaradi spotikanja.

"Lep hokejski večer z grenkim koncem. Igrali smo proti lačnemu tekmecu. Pripravljeni smo bili na tako tekmo. Ni majhna stvar, da smo se vrnili po zaostanku z 1:3. Dobili smo energijo, leteli smo po ledu. Večji del tekme smo bili boljši tekmec, vendar so nas pokopale napake posameznikov in slabe menjave v drugi tretjini. Izgubili smo po sodniškem metu. Upam, da se bo Collins hitro vrnil. Nalet je bil čist," je vtise strnil trener Mitja Šivic.

V nedeljo gredo znova na glavo
Vse misli je že obrnil proti nedelji, ko bo ob 17.30 na sporedu tretja tekma v mestni dvorani v Beljaku: "Zdaj ni časa za razočaranje. V nedeljo gremo na glavo. Če jih pritisnemo, imajo velike težave. Mislim, da so v zadnji tretjini težko dohajali naš ritem. Ta serija bo še dolga."

"Beljak stavi na najboljših šest napadalcev, ki znajo izkoristiti vsako našo napako. V drugi tretjini so iz dveh protinapadov povedli. Mi smo trenirali "power play" in to se je zdaj obrestovalo. V končnici nam je steklo. Seveda na vsaki tekmi ne bo šlo tako dobro," je še dodal 42-letni strokovnjak, ki je s svojimi izbranci že presegel vsa pričakovanja pred začetkom sezone.

Po zmagi Beljaka v Tivoliju serija izenačena na 1:1

Kapel: Vsi smo verjeli, da se lahko vrnemo po zaostanku z 1:3
Rok Kapel še naprej navdušuje. Mnogi poznavalci hokeja so bili skeptični, ko je 13. januarja iz druge ekipe KAC-a prišel v Tivoli. Alpska liga se ne more primerjati z Ligo IceHL, a hitro se je vklopil v ekipo in bil zelo zaslužen za ključni zmagi ob koncu rednega dela. Proti Dunaju je zadel dvakrat (5:2), odločil pa je tekmo proti Bolzanu pred dvema tednoma (3:2) za potrditev končnice. Tokrat je izenačil na 3:3 v 43. minuti.

"Škoda, da smo prejeli odločilni zadetek po sodniškem metu. Naredili smo napako. Vsi smo verjeli, da se lahko vrnemo po zaostanku z 1:3 v drugi tretjini. Uspelo nam je izenačiti na 3:3. Igralca z igralcem več nam je stekla v končnici. Poškodba Collinsa se je prav gotovo poznala pri gostih. Prevzeli smo pobudo in uspeli smo zadeti. Zdaj je treba analizirati tekmo in dobre stvari prenesti na nedeljsko tretjo tekmo, ki jo seveda želimo dobiti," je povedal Kapel.

Simšič: Plošček se v ključnih trenutkih ni odbil po naših željah
"Imeli smo veliko več priložnosti od Beljaka. Nismo bili učinkoviti pred vrati. Plošček se nekajkrat v ključnih trenutkih ni odbil po naših željah. Vzdušje je bilo odlično in navijači so nas ponesli od zaostanka 1:3 do 3:3. V nedeljo moramo znova zmagati v Beljaku," je dodal Nik Simšič, ki je dosegel prvi zadetek v 4. minuti.

Beljačani bi lahko izbrali tudi Pustertal ...
Beljak je končal redni del na drugem mestu. Izbiral je med Olimpijo, Pustertalom in KAC-em. Celovčani so trn v njihovi peti, v tej sezoni so jih trikrat povozili (9:1, 6:0 in 4:0). Pustertal je prvič v končnici razširjenega avstrijskega prvenstva in proti Fehervarju je na dveh tekmah prejel že 14 golov.

Olimpija je drsalno precej boljša ekipa in vsekakor bodo imeli Beljačani težave tudi na naslednjih tekmah. Pet tekem bo zagotovo na sporedu, morda tudi šesta v Tivoliju naslednjo nedeljo. Prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi odločala sedma tekma 22. marca v Beljaku.