Veselje hokejistov Olimpije po zmagi na uvodni tekmi četrtfinala v mestni dvorani v Beljaku. Foto: SŽ Olimpija
Veselje hokejistov Olimpije po zmagi na uvodni tekmi četrtfinala v mestni dvorani v Beljaku. Foto: SŽ Olimpija

Beljačani so dobili 12 od zadnjih 13 tekem v rednem delu sezone, a so bili v uvodnih 40 minutah v podrejenem položaju. Olimpija je bila drsalno precej boljša ekipa, tokrat pa je bila tudi zelo učinkovita. Šele v zadnjih desetih minutah so gostitelji pritisnili in znižali na 4:5, a je Miha Zajc zatresel prazno mrežo za potrditev velike zmage.

V mestni dvorani se je zbralo 2430 gledalcev, kar je največ v zadnjih dveh letih. Za vrati je bilo tudi lepo število navijačev zeleno-belih.

Leclerc zadel že v 18. sekundi
Ljubljančanom je uspel sanjski start. V 18. sekundi je Sebastien Piche streljal z leve strani, Guillaume Leclerc pa je spetno spremenil smer ploščka pred vrati. Veselje se še ni poleglo, ko je Philipp Lindner v 28. sekundi izenačil na 1:1. Žan Us je bil pokrit in mu ni uspelo posredovati.

Tadej Čimžar in soigralci so blesteli v uvodnih dveh tretjinah. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar in soigralci so blesteli v uvodnih dveh tretjinah. Foto: www.alesfevzer.com

Jezovšek unovčil prednost igralca več
Gostitelji so v 3. minuti naredili napako pri menjavi, imeli so šest igralcev na ledu. Prednost igralca več so zmaji unovčili v 5. minuti, ko je Žan Jezovšek poslal plošček pod prečko. Beljak je bil šokiran, nikakor ni našel prave igre, zmaji so bili precej boljši tekmec, a jim ni uspelo še tretjič ukaniti Tomija Karhunena.

V 17. minuti sta bila izključena Wade Murphy in Aleš Mušič. Beljak je imel kar minuto in 22 sekund prednost dveh igralcev več. Večkrat je bilo zelo vroče pred vrati, a je bil Us vedno na pravem mestu.

Maia po srečnem odbitku povišal na 1:3
Tudi v drugi tretjini so bili Ljubljančani precej boljši tekmec. V 26. minuti je nekdanji zmaj Jamie Fraser zadel sodnika v drsalko, plošček se je odbil naravnost do Bastiena Maie. Francoz, ki je konec januarja prišel v Tivoli, je povišal na 1:3. Us se je izkazal v 28. minuti, ko je zaustavil poskus Chrisa Collinsa po samostojnem prodoru.

Učinkoviti zmaji leteli po ledu
Gostitelji so delovali kot razbita vojska. V 33. minuti sta v isti akciji prekrška naredila Fraser in Scott Kosmachuk. Olimpija je imela dve minuti prednost petih proti trem. V 35. minuti je Leclerc iz bližine potisnil plošček v mrežo. Minuto pred koncem druge tretjine je Aleš Mušič odvzel plošček in podal do Gregorja Koblarja, ki je presenetil vratarja Karhunena s strelom od daleč. Pol minute pred drugim odmorom je Collins s samostojno akcijo po levi strani znižal na 2:5.

Gol Lindnerja razveljavljen
V zadnji tretjini je Beljak močno pritisnil. Lindner je zatresel mrežo že v uvodni minuti, vendar zadetek ni veljal, saj je bil Kosmachuk v prepovedanem položaju. Trener Mitja Šivic je zahteval ogled posnetka. Sodniki so si ogledali posnetek in upravičeno razveljavili zadetek. Zmaji so bili še vedno nevarni, dvakrat so tudi zadeli okvir vrat. Marco Richter in Mark Čepon sta se zapletla v pretep v 48. minuti, ki je še bolj razgrel vzdušje na tribunah.

Ekipi sta se srečali štirikrat v rednem delu. Prvi dve srečanji je dobila Olimpija (6:0 in 4:3), nato pa je bil boljši Beljak dvakrat s 4:2. Foto: www.alesfevzer.com
Ekipi sta se srečali štirikrat v rednem delu. Prvi dve srečanji je dobila Olimpija (6:0 in 4:3), nato pa je bil boljši Beljak dvakrat s 4:2. Foto: www.alesfevzer.com

Schofield znižal prepozno, Zajc zatresel prazno mrežo
V 51. minuti je Benjamin Lanzinger podstavil palico pred vrati po strelu Lindnerja za 3:5. Beljak je vse moči usmeril v napad, tudi Karhunen je v predzadnji minuti zapustil vrata, Rick Schofield je 32 sekund pred koncem z leve strani matiral Usa. Zmajem je uspelo odbiti zadnji nalet gostiteljev brez vratarja in Žiga Pance je sekundo pred koncem postavil končni izid s strelom v nebranjeno mrežo. Razmerje v strelih na vrata v zadnji tretjini je bilo 14:2.

Šivic: Bili smo bolje pripravljeni na tako pomembno tekmo
"V Beljak smo prišli po zmago. Borili smo se za vsak plošček. Večji del tekme smo bili boljši in zasluženo smo zmagali. V prvih dveh tretjinah se je absolutno videlo, da smo bolje pripravljeni na tekmo. Bili smo bolj ostri. Zelo dobro smo se branili z igralcem manj. Ključno je bilo, da smo se ubranili z dvema igralcema manj," je po tekmi povedal trener Mitja Šivic.

"V lanskem finalu državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami so sodelovali številni naši igralci. Ko se je ena ekipa po zmagi malce sprostila, je takoj izgubila. Serija je postregla s številnimi preobrati in upam, da so se igralci iz tega finala veliko naučili. Upam, da bodo navijači v petek napolnili Tivoli," je dodal strateg zmajev, ki je še dodal, da ima Žan Jezovšek zlomljen nos.

Zadnje minute so pokazale, da se obeta še zelo napeta serija. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 36:29. Druga tekma bo v petek ob 19.45 v Tivoliju. Obeta se rekorden obisk v letošnji sezoni, prišli bodo tudi navijači Beljaka.


Četrtfinale, prve tekme:
BELJAK – SŽ OLIMPIJA
4:6 (1:2, 1:3, 2:1)
2431; Lindner 1., Collins 40., Lanzinger 51., Schofield 60.; Leclerc 1., 35., Jezovšek 5., Maia 26., Koblar 40., Pance 60.

SALZBURG – ORLI ZNOJMO
3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
1733; Järvinen 7., Schneider 12., Raffl 60.; Svoboda 44.

FEHERVAR – PUSTERTAL
8:1 (5:0, 1:0, 2:1)
1954; Jacobs 10., 24., Nemeth 10., Atkinson 14., 56., Magosi 17., Kuralt 18., Erdely 42.; Gerlach 46.

DUNAJ – KAC CELOVEC
* 1:2 (0:0, 0:1, 1:0)
3400; Hartl 59.; Postma 39., Fraser 69.
* - v podaljšku

Igrajo na štiri zmage. Druge tekme bodo v petek, tretje v nedeljo, četrte pa 15. marca.