Mitja Šivic, ki je v lanski sezoni z Jeseničani osvojil dvojno krono, je tudi v Tivoliju odlično začel. Pokal Slovenije je že v vitrini, po polovici Lige IceHL pa je Olimpija največje presenečenje. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic, ki je v lanski sezoni z Jeseničani osvojil dvojno krono, je tudi v Tivoliju odlično začel. Pokal Slovenije je že v vitrini, po polovici Lige IceHL pa je Olimpija največje presenečenje. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so zbrali 47 točk, prednost pred sedmim mestom pa ni velika. KAC zaostaja le pet točk in ima tekmo več. Ekipi se bosta srečali v petek zvečer v sejemski dvorani v Celovcu, kjer so zmaji prejšnji teden odnesli vse tri točke (2:3). Prvih šest ekip si bo zagotovilo neposredno uvrstitev v končnico. Moštva od sedmega do desetega mesta se bodo pomerila na dve zmagi za preostali dve mesti v končnici.

"Nisem imel velikih pričakovanj, bolj mi je bilo pomembno, da nadgradimo igro. Smo zadovoljni z izidi, a Liga IceHL je najbolj izenačena. Primerjal sem lestvice drugih evropskih lig in povsod so razlike med prvim in osmim mestom precej večje. Stvari se lahko hitro obrnejo in spremenijo, s prvo polovico smo lahko več kot zadovoljni. Zdaj prihajamo v drugo polovico, ko bo treba te igre zadržati in jih nadgraditi, če hočemo biti uspešni še naprej," je na novinarski konferenci povedal trener Mitja Šivic.

Kalan po operaciji kolena že končal sezono
Največja težava, ki jo ima uspešni strateg, so številne poškodbe. Vratar Paavo Hölsa se bo vrnil že v petek v Celovec, odlični branilec Joona Erving bo pripravljen po božičnih praznikih, Miha Logar potrebuje še 14 dni okrevanja, ikona kluba Aleš Mušič bo počival do sredine januarja. Najslabša novica je huda poškodba Luke Kalana, ki je že prestal operacijo kolena in je izgubljen za to sezono. Rehabilitacija bo trajala najmanj pol leta. Kalan in Mušič sta ključna pri igri z igralcem manj, in to se je na zadnjih tekmah že poznalo.

Luka Kalan v tej sezoni ne bo več igral zaradi poškodbe kolena. To je velik udarec za zmaje. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Kalan v tej sezoni ne bo več igral zaradi poškodbe kolena. To je velik udarec za zmaje. Foto: www.alesfevzer.com

Na obrambno taktiko Dornbirna niso imeli pravega odgovora
"Vsaki ekipi je težko serijsko zmagovati. Mi smo bili v seriji kmalu po začetku, zelo težko je imeti serijo. Bolj pomembno je, da imamo sliko vsega in gremo dan za dnevom, kar nam pomaga na tekmah," je razmišljal Šivic.

Zmaji so dvakrat ugnali Salzburg, tri točke so prinesli tudi z Dunaja in iz Bolzana, zato pa so trikrat izgubili proti Innsbrucku. Najbolj grenek je bil poraz proti Dornbirnu v Tivoliju z 1:3.

"Upam, da smo se nekaj naučili iz poraza proti Dornbirnu, ki se je postavil obrambno in čakal na naše napake. Na takih tekmah je treba imeti drugačen pristop. Nismo imeli pravega odgovora. To je bila edina taka tekma, odigrali pa smo jih 25."

Zelo je zadovoljen z vrnitvijo navijačev. Vzdušje v dvorani Tivoli je najboljše v zadnjem desetletju. Na tekme redno prihaja 1500 ljudi, več pa jih zaradi omejitev tudi ne sme biti prisotnih. To je velika škoda, saj je zanimanje veliko in zelo verjetno bi na najzanimivejše obračune prišlo tudi 3000 gledalcev.

"Vzdušja na hokeju nekaj časa ni bilo. Alpska liga gledalcev v Ljubljani ni zanimala. Zdaj se spet igra nekaj, kar vsi poznajo. Fantastično, lepo smo nagrajeni, tudi ob porazih se čuti, da stojijo za nami, ker puščamo vse atome na ledu. Obisk je najboljši v Ljubljani in eden najboljših v Sloveniji, a v Ligi IceHL smo šele na devetem mestu. Zelo se poznajo tudi ukrepi," je o prebujenem zanimanju za hokej dejal Šivic.

Sistem koeficientov najpravičnejši
Dotaknil se je tudi sistema koeficientov, ki je po izstopu Bratislave zamenjal točkovanje. "Vsi smo navajeni na točke. Neugodno je za gledalce. Ta sistem je najbolj pravičen. Smo v covidnih časih, lahko spustimo tekme za en teden, pa še vedno ostanemo tam, kjer je naš količnik. Je pa zoprno za gledalce. Tudi mi ne vemo, kaj se bo zgodilo, če jutri zmagamo, smo spet prvi ali ne. Nisem obremenjen z lestvico, vsaka tekma je priložnost za zmago. Je pa to najbolj pravično, če imaš tekmovanje z 52 tekmami."

Čimžar: Odlična je bila ideja, da se je navijaška skupina preselila v sredino dvorane
Tadej Čimžar je v tej sezoni prispeval osem golov in 12 podaj. "Imamo res dobro vzdušje v ekipi. Veselimo se vsakega dneva, ko smo skupaj, imamo neko kemijo. Gremo malo gor – dol, a smo dobra mešanica, veliko slovenskih fantov in teh nekaj tujcev, ki so se super vključili."

Zelo ga veseli vzdušje na tekmah: "Odlična je bila ideja, da se je navijaška skupina preselila v sredino dvorane. Zdaj je glasno v celi dvorani. Ko zaostajamo, je ta podpora ključna. Nočemo pustiti navijačev na cedilu."

Butara: Marsikomu gremo kar na živce
Predsednik kluba Miha Butara je poudaril, da so zelo ponosni na dosežke. Tudi v prihodnje bodo trdo delali, da bi ostali na tej ravni, čeprav se zavedajo, da imajo glede na tekmece v ligi manjši proračun: "Glavne prioritete so, da finančno pokrijemo letošnjo sezono, pridobivano nove pokrovitelje, zdaj pa smo začeli tudi s svojo novo uradno trgovino in tudi s tega vidika si obetamo dodatna sredstva."

Butara se je dotaknil tudi odmeva uspeha kluba v konkurenci Lige IceHL, kjer so bili Ljubljančani prijetno presenečenje. Avstrijci so pričakovali, da bo Olimpija znova na dnu lestvice. Tako je bilo med letoma 2013 in 2017, ko je imela ogromne finančne težave.

"Vsi so zelo presenečeni. Na sestankih lige me vsi sprašujejo, kako za vraga vam to uspeva, ker je vse pregledno in točno vedo, koliko denarja imamo. Odgovarjam jim: trdo delo, dobra ekipa in pozitivizem. Zanima jih, kakšen je recept, in marsikomu gremo kar na živce. Premagali smo klub, ki ima 20-kratni proračun našega kluba," je dejal predsednik kluba.

Guillaume Leclerc je vodilni po točkah po polovici rednega dela. Francoz je seveda zelo zanimiv za številne evropske klube. Foto: www.alesfevzer.com
Guillaume Leclerc je vodilni po točkah po polovici rednega dela. Francoz je seveda zelo zanimiv za številne evropske klube. Foto: www.alesfevzer.com

Prestopov v tujino za veliko višje zneske ne bodo ovirali
Z uspehi in dobrimi predstavami igralcev prihaja tudi skrb, da bi najboljše igralce pokupili tekmeci. Najboljši strelec lige Guillaume Leclerc (11 golov in 22 podaj) ima številne ponudbe.

"Leclerca bomo zelo težko zadržali. Že zdaj dobiva informacije, mi pa se s takimi številkami ne moremo kosati. Tržnica se je že začela odpirati. Če bi agent prišel do mene z idejo, da ima naš igralec boljšo ponudbo iz tujine za precej višje zneske, mu bomo prestop omogočili. Ne moremo fantom povedati, da pridejo v Ljubljano, igrali bodo v Ligi IceHL, se dokazovali, potem pa bi jih zaklenili s pogodbo za tri ali štiri leta. To ni pošteno. Treba je najti kompromis," je pojasnil Šivic.

Januarja večni derbi že v polfinalu DP-ja
Končan je redni del državnega prvenstva. SŽ Olimpija je večino tekem odigrala z mladinci in zasedla četrto mesto, kar pomeni, da se bo v četrtfinalu 8. in 11. januarja pomerila s Hidrio Jesenicami. Zmagovalec tega obračuna se bo nato sredi januarja v polfinalu pomeril z boljšim iz dvoboja med Sijem Acronijem Jesenicami in Mariborom. Večni derbi bo torej zelo verjetno na sporedu že v polfinalu čez mesec dni.