Hokejisti Olimpije so znova navdušili in se veselili nove odmevne zmage. 21. januarja je druga ekipa Salzburga v Tivoliju zmagala kar s 5:2 v Alpski ligi, tokrat pa je udarna ekipa rdečih bikov sklonjenih glav zapuščala Celovško 25. Foto: www.alesfevzer.com
Hokejisti Olimpije so znova navdušili in se veselili nove odmevne zmage. 21. januarja je druga ekipa Salzburga v Tivoliju zmagala kar s 5:2 v Alpski ligi, tokrat pa je udarna ekipa rdečih bikov sklonjenih glav zapuščala Celovško 25. Foto: www.alesfevzer.com

V sezoni 2016/17 so zeleno-beli v celotnem rednem delu zbrali 24 točk, zdaj pa jih imajo že 19. Oba poraza so doživeli proti Innsbrucku in obakrat so zapravili vodstvo. V uvodnem krogu na Tirolskem so povedli celo z 2:0. Vseh preostalih šest tekmecev so premagali. Tri točke so prinesli iz Bolzana (2:6) in Dunaja (0:1), v nedeljo zvečer pa je na Celovški 25 klonil še Salzburg (1:0).

Po desetih letih znova na prvem mestu
Olimpija je bila zadnjič na prvem mestu Lige IceHL (nekdanje Lige Ebel) septembra 2011 po zmagi nad Jeseničani v Tivoliju s 4:3. V uvodnih treh krogih so Ljubljančani premagali Beljak, Gradec in Jesenice. V sezoni 2011/12 so se izbranci Hannuja Järvenpääja prebili vse do polfinala, kjer je bil boljši poznejši prvak Linz s 4:1 v zmagah.

Število navijačev raste iz tekme v tekmo
Pred desetimi leti leti je bila dvorana Tivoli lepo zapolnjena tudi na tekmah rednega dela, v nedeljo se je zbralo 1500 gledalcev. Odlična igra je vsekakor lepo vabilo za navijače, do konca oktobra so na sporedu še tri domače tekme (Orli Znojmo, Beljak in Linz).

V rednem delu je na sporedu 52 krogov in zdaj še ni čas za analize. Beljak, Gradec in Linz so pričakovano pri dnu lestvice, presenetljivo pa je na predzadnjem mestu Dunaj. Zmaji imajo pred enajstim mestom 11 točk prednosti, a vrstni red se lahko hitro premeša, bogati avstrijski klubi se bodo še dodatno okrepili s tujci pred koncem prestopnega roka.

Dušan Lepša je bil največji optimist
Že pred začetkom priprav je nekdanji generalni sekretar Dušan Lepša (poleti je odšel v pokoj, zamenjal ga je Mark Sever) dejal, da se bo Olimpija borila za 6. mesto, ki neposredno vodi v končnico. Trener Mitja Šivic je večkrat poudaril, da pogleduje predvsem proti 10. mestu, ki še vodi v osmino finala (dodatne kvalifikacije za končnico na dve zmagi). Večina drugih podrobnih spremljevalcev hokeja je bila precej bolj črnogleda. Napovedi so si bile zelo podobne – zadnje ali morda predzadnje mesto.

Olimpija z zmago nad Salzburgom na vrh lestvice, v torek proti Jesenicam

Odlične priprave glavni razlog za sijajen start
Kondicijske priprave so se začele že 31. maja oz. tri tedne po grenkem porazu proti Jeseničanom na odločilni tekmi za naslov državnega prvaka (2:3 po podaljšku). Že zdaj je jasno, da so igralci odlično pripravljeni in se lahko enakovredno merijo tudi z najboljšimi ekipami razširjenega avstrijskega prvenstva.

Tribune Tivolija so bile v Alpski ligi prazne, le derbi je pritegnil navijače. Navijači se vračajo v vse večjem številu. Foto: www.alesfevzer.com
Tribune Tivolija so bile v Alpski ligi prazne, le derbi je pritegnil navijače. Navijači se vračajo v vse večjem številu. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic navdušen nad disciplino v igri
42-letni Šivic je imel veliko težav predvsem na branilskih položajih. Manjkala sta junak tekme na Dunaju Aleksandar Magovac in Miha Logar, močno pa je stiskal zobe Sebastien Piche. Miha Zajc je zbolel, Wade Murphy pa je poškodovan.

"Ta teden smo imeli zares veliko težav. Manjka nam kar nekaj nosilcev igre. Fantje so se držali načrta. Dogovorjeni smo bili, da bomo predvsem obrambno naravnani. Zelo smo bili disciplinirani. Na takih tekmah odloča igra z igralcem več. Mi imamo fantastične posameznike, ko imamo igralca manj na ledu. Veliko strelov smo blokirali, igralci so se metali pod ploščke," je bil zadovoljen trener Olimpije.

Hitro je seveda sledilo vprašanje o trenutnem stanju na lestvici: "Nisem imel velikih pričakovanj. Verjamem v trdo delo. Veliko stvari je igralcem že prišlo v kri, ponavljajo jih na tekmah in absolutno bomo le še boljši. Na klopi se je že začelo čutiti, da je v dvorani vsako tekmo glasneje. Zaslužimo si tako podporo."

Liga IceHL absolutna prioriteta
Ta teden bo zelo naporen za Ljubljančane. V torek je na sporedu derbi v Podmežakli, v petek sledi gostovanje v Linzu, v nedeljo pa v Tivoli prihajajo Orli iz Znojma.

"Vsi se zavedamo, kaj pomeni derbi z Jeseničani. Naša absolutna prioriteta je Liga IceHL, potem ko smo že osvojili pokalno lovoriko. Trenutno smo na prvem mestu Lige IceHL in ne bomo se šli na Jesenice hecat. Tekma je že v torek in spoprijemamo se z zares velikimi kadrovskimi težavami. Tudi Piche in Pance sta zbolela in od petka nista trenirala. Mi ne moremo imeti 12 branilcev in 24 napadalcev, saj to popolnoma poruši ravnovesje v ekipi. Naš kader je sestavljen s 13 napadalci, osmimi branilci in tremi vratarji. Vsi drugi igralci so višek in to nikoli ne vpliva dobro na moštvo," je še dodal Šivic.

28-letni Gregor Koblar se je tri leta kalil v akademiji Salzburga. Po dveh sezonah na Poljskem se je vrnil v Tivoli in na začetku sezone je v odlični formi. Foto: www.alesfevzer.com
28-letni Gregor Koblar se je tri leta kalil v akademiji Salzburga. Po dveh sezonah na Poljskem se je vrnil v Tivoli in na začetku sezone je v odlični formi. Foto: www.alesfevzer.com

Koblar: Nismo si mislili, da bomo na prvem mestu
Junak večera Gregor Koblar, ki je v 50. minuti odločil srečanje, je prejemal čestitke z vseh strani.

"Salzburg je drsalno res izjemna ekipa. Pozna se delo v akademiji. Morali smo iztisniti maksimum. Ko je padel zadetek, so navijači ponoreli. To je bil enkraten občutek. Nismo si mislili, da bomo na prvem mestu. Ne čutimo pritiska, igramo sproščeno."

Čimžar: To so bile težko prigarane tri točke
Najboljši igralec tekme je bil Tadej Čimžar. "Brez navijačev nam ne bi uspelo ohraniti prednosti. Bilo je res fantastično vzdušje. Večji del tekme so bili Salzburžani drsalno malce boljši. Izkoristili smo priložnost za vodstvo in ohranili prednost do konca. Res blestimo z igralcem manj. To so bile težko prigarane tri točke."

"Pred začetkom sezone ne bi napovedal, da bomo po osmih krogih na prvem mestu. Nismo vedeli, kam spadamo. Spoznavamo tekmece, nismo še igrali proti vsem ekipam."

Prva ekipa bo odigrala oba večna derbija
Jeseničani so po uvodnem porazu proti Meranu po podaljšku nanizali kar devet zmag. Premagali so tudi Asiago s 5:3 v obračunu vodilnih ekip in glavnih favoritov za naslov.

"Veseli me, da so Jeseničani prvi v Alpski ligi. Slovenci vodimo v obeh ligah in to bo dober derbi. Veliko energije bo treba vložiti in seveda želimo zmago," je povedal Čimžar.

V državnem prvenstvu bodo železarji zelo verjetno osvojili prvo mesto po rednem delu, saj zmaji igrajo z mlado ekipo. Najstniki so v soboto proti Triglavu, ki je v letošnji sezoni sestavil zelo močno moštvo, izgubili z 1:7. Vodstvo kluba se je odločilo, da bodo v rednem delu državnega prvenstva igrali mladi upi, oba derbija z Jeseničani pa bo odigrala prva ekipa, saj je treba tradicijo derbija spoštovati.

Šivic: Skeptiki še vedno čakajo, da se nam zalomi