Žan Us je zbral 25 obramb. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je zbral 25 obramb. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so proti velikemu tekmecu iz Alpske lige igrali oslabljeni, saj Mitja Šivic ni mogel računati na Wada Murphyja, Miho Logarja, Kristjana Čepona, Miho Zajca in Aleksandra Magovca. Zmaji so zaigrali le s petimi branilci, manjkal je tudi rezervni vratar Paavo Hölsa, ki je zbolel.

Prek 1000 gledalcev se je zbralo na Celovški 25 in zares so lahko uživali v sijajni predstavi velikih tekmecev, ki sta se pomerila v finalu Alpske lige aprila 2019, ko je Olimpija po zaostanku z 1:3 v zmagah prišla do naslova.

Olimpija, ki je najprijetnejše presenečenje uvoda sezone, je srečanje začela zelo spodbudno in je pritisnila na nasprotna vrata. Kljub napadom zmajev pa se je najprej zatresla domača mreža. Prvič v sezoni so zmaji prvi prejeli zadetek.

Pustertal je povedel po prvi priložnosti. Žan Us je bil pokrit, po samostojni akciji pa ga je premagal Jasse Ikonen. Finec je dosegel svoj prvi gol v sezoni. Čeprav si je Olimpija v prvi tretjini pripravila več priložnosti, pa je bila južnotirolska zasedba zelo nevarna ob izključitvi Žige Panceta v 14. minuti. To je bila sicer ena od le dveh dvominutnih kazni domačih hokejistov, ki so imenitno odigrali v drugi tretjini.

Tadej Čimžar je povišal na 3:1. Olimpija je blestela v drugi tretjini. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar je povišal na 3:1. Olimpija je blestela v drugi tretjini. Foto: www.alesfevzer.com

Po dobrih dveh minutah nadaljevanja je ob igralcu več na ledu z modre črte natančno streljal Sebastien Piche. Tomas Sholl, ki ga je uspešno oviral Pance, je bil brez moči. Dobre štiri minute pozneje je Ljubljančane v vodstvo popeljal Aleš Mušič. Dolgoletni član tivolskega kolektiva je priboril ploščico na levi strani, nato pa jo spretno s pomočjo vratnice spravil za Shollov hrbet. Zatem gostitelji niso izkoristili minute igre z dvema igralcema več na ledu, so pa v 36. minuti izpeljali lepo akcijo, ki jo je začel Joona Erving, Guillaume Leclerc in Tadej Čimžar pa sta uspešno zaključila protinapad za 3:1.

Po 66 sekundah zadnje tretjine je Emil Kristensen znižal zaostanek. Streljal je z razdalje, plošček pa se je nesrečno od Usa odbil v mrežo. Devet minut pred koncem je Jaka Sodja z lepim prodorom po desni strani, ko je zadel med nogama Sholla, povišal na 4:2, vendar je manj kot tri minute pozneje Johan Harju kaznoval nepozornost ljubljanske obrambe in vlil nekaj upanja Pustertalu. Gostje so minuto in pol pred koncem zaigrali brez vratarja, z golom v prazno mrežo pa je zmago zmajev potrdil Žan Jezovšek.

Mušič: Zasluženo smo na vodilnih mestih
Za najboljšega igralca tekme je bil izbran 39-letni Mušič. "Zelo dobro smo odigrali. Začetek je bil res vrhunski, priigrali smo si ogromno priložnosti, a jih nismo realizirali. Iz prve priložnosti gostov smo prejeli gol. Še naprej smo nadaljevali z našo igro, vršili pritisk na njihove branilce. Nismo spreminjali taktike. Na vrsti je bilo še 40 minut in zaostanek z 0:1 ni velik," je tekmo ocenil ljubljenec občinstva v Tivoliju.

Vratar Tomas Joshua Sholl je v prvi tretjini ubranil vseh 17 strelov. Dolgo časa je držal goste v igri. Foto: www.alesfevzer.com
Vratar Tomas Joshua Sholl je v prvi tretjini ubranil vseh 17 strelov. Dolgo časa je držal goste v igri. Foto: www.alesfevzer.com

"Pozna se, da imamo precej igralcev poškodovanih, nekaj jih je tudi zbolelo. V zadnji tretjini smo malce popustili in Italijani so hitro kaznovali naše napake. Vedno smo uspeli odgovoriti in imeli smo dva zadetka priložnosti. V Ligi IceHL takoj prejmeš zadetek, če si malo ležeren. Zelo temeljito smo se pripravili na sezono, Nismo pričakovali, da bomo blizu vrha. Zelo težko je zmagovati proti nam. Naše trdo delo julija je obrodilo sadove. Zasluženo smo na vodilnih mestih," je še dodal Mušič.

Sodja: Odličen štart je tudi za nas presenečenje
Navdušen je bil tudi Jaka Sodja, ki je dosegel ključen zadetek v zadnji tretjini: "Zelo lepo je podal Pance, na srečo ni bilo prepovedanega položaja na modri črti. Držali smo se načrta. Veliko igralcev je manjkalo, a ne iščemo izgovorov. Odličen štart je tudi za nas presenečenje. Pred začetkom lige smo že vedeli, da smo prava "klapa". Sezona je še dolga, v rednem delu je 52 tekem. Odigrali smo jih le sedem. Prepričan sem, da bomo odigrali zelo dobro sezono."

Šivic pričakuje težko tekmo proti Salzburgu

Šivic: V zadnjih 20 minutah nam je zmanjkalo energije
"Za nami je res težek teden. Erving, Piche, Simšič in Leclerc so se vrnili šele v četrtek. Bolezen je precej zdesetkala naše vrste. Magovac in Logar lahko odigrata več kot 30 minut na visokem nivoju. Brez teh branilcev je težko. Zares dobro smo odigrali v prvi tretjini, a smo se znašli v zaostanku. Njihovo vodstvo je bilo res nezasluženo. V drugi tretjini se je nato vse nekako izravnalo. V zadnjih 20 minutah nam je zmanjkalo energije. Res dobro se branimo z igralcem manj. To je bilo ključno," je srečanje analiziral 42-letni Šivic.

Disciplina v igri krasi ekipo
V sezoni 2016/17, ko je Olimpija zadnjič igrala v Ligi Ebel, je v 44 krogih zbrala 21 točk. Zdaj jih ima po sedmih krogih že 16. Poln izkupiček je prinesla tudi iz Bolzana in Dunaja.

"Na Dunaju smo bili res dobro, vrhunsko smo odigrali vseh 60 minut in morali bi zmagati s precej višjo razliko. Naša odlika je disciplina v igri."

Salzburg bo velik izziv v nedeljo
Olimpija bo tudi naslednjo tekmo igrala na domačem ledu, saj v nedeljo v Tivoli prihaja Salzburg, ki je na lestvici tik za Ljubljančani na tretjem mestu.

SŽ Olimpija še naprej navdušuje v Ligi ICEHL

7. krog:
SŽ OLIMPIJA - PUSTERTAL
5:3 (0:1, 3:0, 2:2)
1043; Piche 23., Mušič 27., Čimžar 36., Sodja 51., Jezovšek 59.; Ikonen 5., Kristensen 42., Harju 54.

ORLI ZNOJMO - BRATISLAVA
5:3 (3:0, 1:3, 1:0)

DORNBIRN - DUNAJ
3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

SALZBURG - BELJAK
4:3 (2:1, 2:1, 0:1)

FEHERVAR - GRADEC
3:1 (0:0, 0:0, 3:1)

KAC CELOVEC - LINZ
5:6 (2:1, 1:2, 2:2) - v podaljšku

BOLZANO - INNSBRUCK
2:5 (0:1, 0:2, 2:2)


Lestvica:                     * x     
FEHERVAR                 7  6 0 0 1 18
SŽ OLIMPIJA              7  5 0 1 1 16
SALZBURG                 7  4 1 0 2 14
ORLI ZNOJMO              7  4 0 0 3 12
KAC CELOVEC              7  3 0 2 2 11
BOLZANO                  6  3 1 0 2 11
--------------------------------------
DORNBIRN                 7  2 2 1 2 11
INNSBRUCK                8  2 2 0 4 10
PUSTERTAL                7  2 1 1 3  9
BRATISLAVA               6  2 1 0 3  8
--------------------------------------
GRADEC                   7  2 0 2 3  8
BELJAK                   6  2 0 0 4  6
DUNAJ                    7  2 0 0 5  6
LINZ                     7  0 1 2 4  4
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih