Hokejisti Dornbirna so se veselili prve zmage po 15. oktobru. Na prejšnjih 12 tekmah so osvojili le štiri točke. Foto: www.alesfevzer.com
Hokejisti Dornbirna so se veselili prve zmage po 15. oktobru. Na prejšnjih 12 tekmah so osvojili le štiri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko so ljubljanski hokejisti dosegli zaporedni zmagi nad Gradcem (7:2) in Salzburgom (3:2 po kazenskih strelih), so se tokrat v domači dvorani mučili proti do te tekme na lestvici predzadnjemu Dornbirnu.

Avstrijsko moštvo je v skladu z uradnim imenom Dornbirn Bulldogs s čvrsto obrambo in oteževanjem prehoda v napadalno tretjino spravljalo v obup vodilno zasedbo Lige IceHL in iz Tivolija na koncu odneslo tri točke za skok na enajsto mesto lestvice.

Beck Ljubljančane spravljal v obup
Po kar 12 zaporednih porazih je to šele sedma zmaga za Dornbirn, Olimpija pa je kljub osmemu porazu ostala na vrhu razpredelnice z najboljšim koeficientom (2,00), ki odloča o razvrstitvi na lestvici po izstopu Bratislave iz lige.

20-letni Felix Beck je zadnja tri leta branil za Bregenzerwald v Alpski ligi. Letos je branil na 14 tekmah. Danes je debitiral v vratih Dornbirna in zares se je izkazal. Foto: www.alesfevzer.com
20-letni Felix Beck je zadnja tri leta branil za Bregenzerwald v Alpski ligi. Letos je branil na 14 tekmah. Danes je debitiral v vratih Dornbirna in zares se je izkazal. Foto: www.alesfevzer.com

Za Olimpijo je bil tokrat v Tivoliju nerešljiva uganka predvsem Felix Beck v vratih Dornbirna.

Antonitsch unovčil prednost igralca več
V uvodnih petih minutah so zmaji močno pritisnili. Aljoša Crnovič je imel lepo priložnost tik pred iztekom prve minute, ko je zadrsal pred vrata, a se je izkazal Beck. Težave so se za Olimpijo začele dve minuti in pol pred koncem prve tretjine, ko je bil zaradi spotikanja izključen Anže Ropret. To je bila njegova druga tekma v letošnji sezoni, potem ko si je maja poškodoval ramo. Ob prednosti igralca več je Dornbirn povedel. Plošček se je od Kristjana Čepona odbil pred vrata, kjer je Sam Antonitsch ukanil Žana Usa iz bližine. To je bil njegov prvi gol v tej sezoni.

Zmaji neučinkoviti ob prednosti igralca več
V drugi tretjini so gostje spretno branili minimalno prednost. Igrali so zelo preprosto, večkrat so podstavili palico in izbili plošček iz obrambne tretjine. Olimpija je imela dvakrat prednost igralca več, a ji ni uspelo izenačiti. Dornbirn je vseskozi prežal na protinapade. Kevin Macierzynski je imel v 39. minuti izjemno priložnost za 0:2. Iz kota je zadrsal pred vrata, obramba Olimpije je popolnoma pozabila nanj, a se je dvakrat izkazal Us.

Štebih izenačil po podaji Panceta
Olimpija je pritisnila v zadnji tretjini. Beck je klonil šele ob tridesetem strelu, ko je na začetku 53. minute po lepi akciji in enem redkih uspešnih hitrih prehodov v obrambo tekmeca za 1:1 zadel branilec Miha Štebih. Lepo mu je podal kapetan Žiga Pance.

Pöschmann odločil po protinapadu
Ko se je že zdelo, da bo domače izenačenje sprostilo, so si zmaji slabi dve minuti zatem privoščili padec koncentracije, kar je izkoristil Philipp Pöschmann. Plošček se je nesrečno odbil od linijskega sodnika. Pöschmann je ušel Niku Simšiču in prišel pred vrata po levi strani. Matiral je Usa za vodstvo in, kot se je izkazalo, zmagoviti zadetek v 54. minuti.

Že dve minuti in 20 sekund pozneje je trener Mitja Šivic vzel pol minute odmora. Poskusil je s šestimi igralci v polju. V prazen gol je minuto in 57 sekund pred koncem zadel še Kevin Macierzynski za končnih 1:3. Razmerje v strelih na vrata je bilo 34:22.

To je bil četrti poraz Olimpije v Tivoliju v tej sezoni. Trener Mitja Šivic je bil prvič vidno razočaran nad predstavo svojih izbrancev. Foto: www.alesfevzer.com
To je bil četrti poraz Olimpije v Tivoliju v tej sezoni. Trener Mitja Šivic je bil prvič vidno razočaran nad predstavo svojih izbrancev. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic: Pravo energijo smo imeli le v zadnji tretjini
"Na začetku smo imeli tri ali štiri priložnosti. Fantje so dobili občutek, da bo šlo relativno enostavno. Dornbirnu se je uspelo ubraniti, potem pa smo se mučili. Nismo igrali dobro, plošček se ni odbijal po naših željah. Pri golu v prvi tretjini se je plošček odbil k njihovemu napadalcu na palico. Pri zadetku za 1:2 se je odbil od sodnika in lahko so izpeljali protinapad dveh proti enemu," je povedal trener Šivic.

V tej ligi se ne bodo sprehajali do zmag
"Priprava na tekmo ni bila prava, izvedba tudi ni bila dobra. Ena stvar je poraz, a način je tokrat težava. V Linzu smo odpovedali in danes znova. Pravo željo in energijo smo imeli le v zadnji tretjini, in to je absolutno premalo. Zavedal sem se, da bo to težja tekma od pričakovanj. V Ligi IceHL lahko tudi zadnji na lestvici premaga prvega. Mi se v tej ligi ne bomo sprehajali do zmag," je dodal 42-letni strateg.

Vratar Triglava Trelc bo kmalu prišel
Decembra bo na sporedu serija gostovanj. Šivica najbolj skrbijo številne poškodbe. Aleš Mušič bo počival še en mesec, Miha Logar še dva tedna, Tine Klofutar mora na dodatne preglede. Tudi Joona Erving (vrnil naj bi se januarja) in Paavo Hölsa še nekaj časa ne bosta igrala. Luka Kolin bo odšel na svetovno prvenstvo do 20 let, zato bo v vlogi rezervnega vratarja kmalu Tomaž Trelc, ki je odlično branil pri Triglavu.

Naslednjo tekmo bodo Ljubljančani igrali v torek, ko bodo gostovali v Celovcu pri KAC-u, ki je na lestvici peti.


24. krog:
SŽ OLIMPIJA - DORNBIRN
1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
1454; Štebih 53.; Antonitsch 19., Pöschmann 54., Macierzynski 59.

PUSTERTAL - DUNAJ
0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

BOLZANO - GRADEC
3:0 (1:0, 1:2, 1:0)

SALZBURG - INNSBRUCK
6:3 (2:0, 2:3, 2:0)

LINZ - FEHERVAR
0:4 (0:1, 0:0, 0:3)

ORLI ZNOJMO - KAC CELOVEC
3:2 (1:1, 1:1, 0:0) - v podaljšku

                             * x      
SALZBURG               25  9 7 4  5 45
SŽ OLIMPIJA            22 13 1 3  5 44
FEHERVAR               23 12 2 3  6 43
DUNAJ                  23 11 3 1  8 40
KAC CELOVEC            23  8 5 5  5 39
BELJAK                 21  9 3 3  6 36
--------------------------------------
BOLZANO                22 10 2 1  9 35
INNSBRUCK              20  8 4 0  8 32
ORLI ZNOJMO            22  8 3 0 11 30
GRADEC                 24  8 1 3 12 29
--------------------------------------
DORNBIRN               22  5 2 5 10 24
PUSTERTAL              23  4 3 5 11 23
LINZ                   24  4 2 6 12 22
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih