Miha Zajc je v četrtfinalu prispeval tri gole in tri podaje. Pred tremi leti ni dobro začel finalne serije Alpske lige proti Pustertalu, ki je vodil že s 3:1 v zmagah. Na odločilni sedmi tekmi v Brunicu je bil neustavljiv. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc je v četrtfinalu prispeval tri gole in tri podaje. Pred tremi leti ni dobro začel finalne serije Alpske lige proti Pustertalu, ki je vodil že s 3:1 v zmagah. Na odločilni sedmi tekmi v Brunicu je bil neustavljiv. Foto: www.alesfevzer.com

Trenerja Mitja Šivic in Rob Daum se že ponavljata v ugotovitvah, da bo kmalu na vrsti tudi tekma z nizkim končnim izidom. Oba napada sta v sijajni formi, vratarji in branilci pa ne blestijo. 3000 gledalcev je uživalo v pravem spektaklu, po porazu s 6:8 pa se koroški orli zavedajo, da bo pot do polfinala še trnova.

Olimpija je izgubila obe tekmi v Tivoliju (3:4 in 2:5), v nedeljo ob 17.30 pa si novega spodrsljaja ne sme več privoščiti. Če bodo Ljubljančani izsilili sedmo tekmo, bo Beljak v velikih težavah. Prednost domačega ledu v tej seriji ne obstaja. Obe ekipi imata glasno podporo s tribun, potovanja z avtobusom pa so zelo kratka.

Šivic: Ni pomembno, če je 0:1 ali 15:16
Šivic je bil nasmejan po koncu tekme. Velik pritisk je bil pred začetkom srečanja in po treh prejetih zadetkih sredi prve tretjine ni kazalo najbolje. Beljak je bil le 87 sekund polfinalist, potem pa sta Guillaume Leclerc in Miha Zajc še pred koncem prve tretjine poskrbela za novo vodstvo Olimpije, ki ga do konca tekme ni več izpustila.

"Zelo dobro smo odprli tekmo, a Beljak ima odlično napadalno ekipo. Če se malo sprostimo, takoj pridejo težave. Hitro smo se znašli v zaostanku, a smo na srečo hitro dvakrat zabili za vodstvo po prvi tretjini. Seveda kljub vodstvu nisem bil zadovoljen z disciplino v igri. V drugi tretjini smo igrali zelo dobro. Beljak se je vrnil v zadnjih 20 minutah. Igrali smo na tri napade, v zadnjih minutah pa le na dva. To je bil velik boj do konca. Ni pomembno, če je 0:1 ali 15:16. Pričakujem nabito poln Tivoli in na krilih navijačev gremo po sedmo tekmo," je razlagal 42-letni strokovnjak.

Beljak izjemen ob prednosti igralca več
Skrbi ga igra z igralcem manj, v kateri je Olimpija blestela v rednem delu. Na zadnjih treh tekmah je Beljak kar šestkrat zadel ob "power playu": "Beljak se je vedno sposoben vrniti, nikoli se ne preda. Nekaj bo treba narediti, da popravimo igro z igralcem manj, ki nam je šla tako dobro v rednem delu. Imam občutek, da vedno prejmemo gol, ko ima Beljak igralca več. Želim si disciplinirano igro. Vso sezono se nismo soočali s takimi težavami, a Beljak je res izjemna napadalna ekipa. Zdaj je ključno, da bomo imeli dovolj energije."

Scott Kosmachuk je že petkrat zatresel mrežo zmajev. Foto: www.alesfevzer.com
Scott Kosmachuk je že petkrat zatresel mrežo zmajev. Foto: www.alesfevzer.com

Psihološko najtežja tekma za Šivica
Junak četrte tekme v Ljubljani Renars Krastenbergs je zbolel, a se je vrnil John Hughes (v tej seriji je zbral že 11 točk, čeprav na četrti tekmi v Tivoliju ni igral). V sijajni formi je Scott Kosmachuk, ki je v tem četrtfinalu zbral že pet golov in tri podaje.

"Trener sem že šest let. To je bila psihološko najtežja tekma. Beljak lahko ekspresno doseže nekaj zadetkov. Kosmachuk ima neverjeten strel. Ko dobi plošček pred vrati, že cinglja v kotu našega gola."

"Vsako tekmo smo podrobno analizirali. Vprašanje za milijon dolarjev je, zakaj še vedno prejemamo toliko zadetkov. Dogovorili smo se, kako se je treba odzvati v takem položaju. Velikokrat so res zadeli tik pod prečko. Prepričan sem, da sva oba trenerja v tej seriji vseskozi govorila o obrambi. Obe ekipi sta vroči v napadu," je še dodal Šivic.

Beljak v Tivoliju igra bolj taktično
Beljačani so na treh domačih tekmah prejeli že 19 golov. Pred glasnimi navijači se skušajo kosati z zmaji, a drsalno niso na isti ravni. V Tivoliju prepustijo narekovanje ritma Ljubljančanom, dobro se postavijo v obrambni tretjini in čakajo na napake Olimpije, ki pa jih je v tej seriji preveč.

Daum ni pričakoval takih tekem v končnici
"To je bila nora tekma. Nisem pričakoval takih tekem v končnici, a v tej seriji smo jih videli že nekaj. Prevečkrat smo se hitro znašli v zaostanku. Ekspresno nam je uspel preobrat, a smo pred koncem prve tretjine prejeli dva zadetka in nismo se več mogli pobrati v nadaljevanju. Vseskozi smo bili v zaostanku in tako je težko igrati," je povedal trener Daum, ki tretjo sezono vodi Beljak.

Alexander Schmidt je branil le v prvi tretjini, saj je prejel štiri zadetke. Zamenjal ga je Tomi Karhunen, ki je tudi klonil trikrat. Foto: www.alesfevzer.com
Alexander Schmidt je branil le v prvi tretjini, saj je prejel štiri zadetke. Zamenjal ga je Tomi Karhunen, ki je tudi klonil trikrat. Foto: www.alesfevzer.com

Pance: To so vaterpolski izidi
Kapetan Žiga Pance je potrdil zmago ob pisku sirene s strelom s polovice igrišča v prazno mrežo. To je bil že njegov četrti zadetek v tej seriji.

"V Beljak smo prišli z jasnim ciljem. Na vsak način smo želeli pripeljati serijo nazaj v Ljubljano. Tekma s toliko zadetki je lepa za navijače, za nas pa ne. Delamo preveč napak v obrambi. Tokrat se je izšlo, a lahko kmalu zmanjka sreče. Zdi se mi, da igramo vaterpolo, če sodimo po končnih izidih."

"Treba bo igrati bolj mirno. Zdaj je čas za polne tribune v Tivoliju. Potrebujemo šestega igralca. Zame je lažje igrati v Beljaku. V naši dvorani se Beljak postavi bolj obrambno, ne drsa veliko in le čaka na naše napake. Mislim, da lahko podaljšamo serijo do odločilne tekme v torek," je poudaril kapetan Olimpije.

Zajc: Psihološko smo zdaj v boljšem položaju
Miha Zajc je petek zadel dvakrat. Pred vrati je veliko bolj spreten od očeta Bojana, ki pa je precej bolj zgovoren in bo v nedeljo znova prišel na Celovško 25.

"Delamo veliko neumnih napak. Prevečkrat se odmikamo. Dopustimo jim, da razvijejo svojo igro. Treba jih bo odpraviti v nedeljo in pred polno dvorano izenačiti na 3:3 v zmagah. Če bomo popravili obrambo, jih bomo povozili. Psihološko smo zdaj v boljšem položaju. Pravi hokej v končnici se igra na nizek končni izid," je odločno napovedal Zajc.

Končnica za navijače peti letni čas
Covid-19 je preteklost tudi v Avstriji. Maske v dvorani so preteklost, navijači so stali drug ob drugem, prostih sedežev ni bilo. Dobri stari časi so se vrnili na tribune. Za hokejske navdušence je končnica peti letni čas in po treh letih so znova prišli na svoj račun.