Guillaume Leclerc je dosegel že pet zadetkov v četrtfinalni seriji proti Beljaku. Foto: www.alesfevzer.com
Guillaume Leclerc je dosegel že pet zadetkov v četrtfinalni seriji proti Beljaku. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so se po porazu na četrti četrtfinalni tekmi znašli v položaju, ko si niso mogli privoščiti nobene napake več. Beljak je v torek zvečer povedel s 3:1 v zmagah, imel je zaključni plošček pred 3000 gledalci v mestni dvorani. Ljubljančani so se odzvali odlično. Niso odstopali od svojega sistema igre. Tokrat so bili zelo učinkoviti. Oba vratarja Beljaka nista imela svojega večera. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 51:36.

Zmaji v Beljaku dosegli 19 golov na treh tekmah
Po porazu na četrti tekmi z 2:5, ko so bili zeleno-beli za razred boljši tekmec, so bili igralci Olimpije vseeno optimisti. Prepričani so bili, da lahko zmagajo v Beljaku. Prvi zaključni plošček so ubranili, zdaj je čas za prvo zmago na Celovški 25, potem pa bi sledila odločilna sedma tekma v Beljaku, kjer zmaji bruhajo ogenj. Na treh gostovanjih so dosegli že 19 golov!

Čepon odprl spektakularno uvodno tretjino
Prva tretjina je bila izjemno pestra. Ljubljančani so ubrali scenarij, ki so ga že nekajkrat v tej seriji, in hitro povedli. Mark Čepon je v 4. minuti z desne strani pridrsal pred vrata in poslal plošček prek ramena vratarja Alexandra Schmidta pod prečko. V 8. minuti je Žiga Pance dobil sodniški met, plošček je poslal na modro črto, Sebastien Piche pa je z izjemnim strelom povišal na 0:2.

Beljak v treh minutah in pol od 0:2 do 3:2
A tako hitro, kot so zeleno-beli prišli do vodstva, so ga tudi zapravili. Beljačanom je v manj kot dveh minutah uspelo izenačiti. Najprej je Rick Schofield dobil sodniški met proti Tadeju Čimžarju, Scott Kosmachuk pa je z leve strani s strelom iz zapestja mojstrsko poslal plošček pod prečko. Po četrt ure igre je John Hughes ob prednosti igralca več podal do Antona Karlssona, ki je z diagonalnim strelom matiral Žana Usa za 2:2. Mitja Robar je moral na kazensko klop zaradi spotikanja in Travis Oleksuk je iz bližine potisnil plošček v mrežo. V treh minutah in pol je Beljak zadel trikrat. Na tribunah so navijači noreli, uradni napovedovalec pa jih je še podžigal.

Zajc poskrbel za novo vodstvo Olimpije
Zmaji so se hitro zbrali. Le minuto in pol po zaostanku je Guillaume Leclerc poslal plošček med nogama Schmidta v mrežo z 3:3. 48 sekund pred koncem prve tretjine je Miha Zajc spretno preusemril psmer ploščka pred vrati po strelu Nika Simšiča.

Zmaji v drugi tretjini povišali vodstvo
Štirje prejeti goli v prvi tretjini so pomenili, da so pri domačih v vratih naredili menjavo, namesto Schmidta je med vratnici zadrsal Tomi Karhunen. A vsaj kratkoročno ni pomagalo, saj so gostje nadaljevali tam, kjer so se ustavili po prvem delu. Za novo hladno prho je poskrbel razigrani Simšič, ki je po strelu Picheja plošček zadel v zraku in ga med nogama Kahunena poslal v mrežo. Že v naslednji minuti sta nekdanja zmaja Hughes in Jamie Fraser sijajno kombinirala, pred vrati pa je Karlsson je še podstavil palico za 4:5. V 33. minuti je Blaž Tomaževič lepo podal izza vrat, Zajc pa je z natančnim strelom poslal plošček tik ob vratnici v mrežo.

Koblar osmešil razglašenega Karhunena
Na prejšnji tekmi v Beljaku takšne prednosti gostje niso znali obdržati, danes pa je bilo v 43. minuti po zadetku Gregorja Koblarja na semaforju že 4:7. Z leve strani je poslal plošček med nogama Karhunena, ki je imel zelo slab večer.

Pance potrdil zmago
Še vedno pa ta prednost ni prinesla mirne končnice. VSV je namreč v 47. minuti znižal, Philipp Lindner je bil natančen od daleč. V 52. minuti je z igralcem več Kosmachuk znižal na 6:7 in znova je bilo vse bolj vroče v dvorani. Navijači so zadnje minute spremljali stoje. Us je ob pomoči obrambe nalete zdržal (na koncu tekme je imel kar 45 obramb). Zadnja minuta brez vratarja domačim tudi ni prinesla uspeha, zato pa je kapetan Pance sekundo pred koncem s polovice igrišča zadel prazna vrata in potrdili zmago.

Če bodo zeleno-beli v nedeljo izid v zmagah izenačili, bo o polfinalistu odločala zadnja tekma v torek, 22. marca. Beljaško zasedbo zmaga na naslednji tekmi že pelje v polfinale.


Četrtfinale, peti tekmi:
BELJAK - SŽ OLIMPIJA 3:2
6:8 (3:4, 1:2, 2:2)
2.950; Kosmachuk 13., 52., Karlsson 15., 29., Oleksuk 17., Lindner 47.; M. Čepon 4., Piche 8., Leclerc 18., Zajc 20., 33., Simšič 28., Koblar 43., Pance 60.

DUNAJ - KAC CELOVEC 3:2
* 2:3 (1:0, 1:1, 0:1)
5050; Meyer 19., Sheppard 25..; Schumnig 31., 55., M. Geier 66.
* - v podaljšku


Že končano:
Orli Znojmo - SALZBURG 0:4

Pustertal - FEHERVAR 0:4

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage. Morebitni sedmi tekmi bosta v torek.