Vratar Floride Sergej Bobrovski je bil junak prve tekme letošnjega finala Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters
Vratar Floride Sergej Bobrovski je bil junak prve tekme letošnjega finala Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters

Gostitelji so lepo razporedili svoje zadetke, mrežo so po enkrat zatresli v vsaki tretjini. Najprej Carter Verhaeghe, ki se je med strelce vpisal že v 4. minuti. Ta je s strelom iz zapestja z leve strani zaključil bliskovit napad za 1:0.

Hokejisti Floride so sanjsko začeli finale. Foto: Reuters
Hokejisti Floride so sanjsko začeli finale. Foto: Reuters

Florida je povišala prednost na začetku druge tretjine, ko je Evan Rodrigues po Bennettovi podaji izza gola iz bližine hladnokrvno zadel na lovilko nemočnega Stuarta Skinnerja. Edmonton je sicer igral odlično, ves čas je oblegal vrata nasprotnika, kjer pa je kraljeval Bobrovski.

35-letni veteran iz Novokuznecka je napadalce kanadskega kolektiva spravljal v obup. Ko so v zaključku tekme pritisnili na vse ali nič, je vse dvome o zmagovalcu s strelom v prazno mrežo razblinil Eetu Luostarinen.

Florida se je še drugo leto zapored uvrstila v finale Stanleyjevega pokala, kjer lovi svoj prvi naslov. V finalu je igrala dvakrat, poleg lanske sezone, ko je morala priznati premoč Vegasu (4:1) še v sezoni 1995/96, ko je bil s 4:0 boljši Colorado. V tretje gre rado. Jim bo tokrat uspelo?

Edmonton medtem v finalu igra prvič po sezoni 2005/06, ko je bila v sedmih tekmah boljša Carolina (4:3). Kanadčani so v zlati dobi, ko je barve ekipe branil legendarni Wayne Gretzky, osvojili štiri naslove (1983/84, 1984/85, 1986/87, 1987/88), enega še po tem, ko je prestopil k Los Angeles Kingsom v sezoni 1989/90.

Druga tekma finala Stanleyjevega pokala je na sporedu v noči na torek ob 2.00.


Finale Stanleyjevega pokala

Prva tekma:
FLORIDA – EDMONTON 1:0
3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Verhaeghe 4., Rodrigues 23., Luostarinen 60.

Obrambe: Bobrovski 32; Skinner 15.

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.