Hokejisti St. Louisa (v svetlejši opravi) so lani osvojili naslov prvaka, letos pa so se poslovili že v prvem krogu končnice. Foto: Reuters
Hokejisti St. Louisa (v svetlejši opravi) so lani osvojili naslov prvaka, letos pa so se poslovili že v prvem krogu končnice. Foto: Reuters

Večji del naloge je kanadski kolektiv opravil v prvih dveh tretjinah, ko je dosegel štiri zadetke, medtem ko je igralce St. Louisa v obup spravljal predvsem vratar Jacob Markström, ki je v prvih 40 minutah ubranil vse poskuse.

V konferenčnem polfinalu se bo Vancouver pomeril s prvim nosilcem Vegasom, ki je v prvem krogu končnice brez večjih težav izločil Chicago (4:1).

Šest usodnih minut za prvake
V vrstah St. Louisa se je na led prvič po drugi tekmi v seriji vrnil vratar Jordan Binnington, ki je moral po plošček v svojo mrežo že v četrti minuti, ko ga je s strelom iz zapestja na lovilko premagal Jay Beagle. Do konca prve tretjine sta mreži obmirovali, v petih minutah in 57 sekundah drugega dela tekme pa se je mreža St. Louisa zatresla še trikrat. Najprej je Binningtona na lovilko v 23. minuti ugnal Antoine Roussell, dobre štiri minute pozneje je s strelom iz zapestja v polno po lepi akciji iz protinapada zadel še Troy Stecher. Nalet Vancouvra ni pojenjal, v 29. minuti je igro z igralcem več izkoristil Brock Boeser. 23-letni napadalec je s strelom z dolgim zamahom zadel z leve strani za 4:0.

NHL: Vancouver izločil branilca naslova St. Louis

Schwartz ublažil poraz
Ekipa varovancev Craiga Beruba je bila razbita. Vseeno ji je uspelo v sedmi minuti zadnje tretjine le ugnati odličnega Markströma, ki je moral premoč priznati po silovitem strelu Jadena Schwartza z razdalje. Kakršen koli up po morebitni malo verjetni vrnitvi je bil razblinjen v 54. minuti, ko je za 'petardo' v mreži St. Louisa poskrbel Tyler Motte. Schwartz je slabo minuto in pol pred koncem zmanjšal zaostanek in se še drugič na tekmi vpisal med strelce, a je končni izid za +4 v 60. minuti s strelom v prazno mrežo postavil Motte.

Vancouver se je tako prvič po letu 2011, ko je proti Bostonu izgubil sedmo tekmo finala Stanleyjevega pokala, uvrstil v konferenčni polfinale, medtem ko St. Louis ne bo branil naslova prvaka. Zadnja ekipa, ki ji je to uspelo, je Pittsburgh, ki je slavil v letih 2016 in 2017.

Liga NHL, končnica. 1. krog

Vzhodna konferenca:
Montreal (8) - PHILADELPHIA (1) 2:4
2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Suzuki 11., 27.; Provorov 1., Hayes 6., M. Raffl 25.
Obrambe: Price 14; Hart 31.

Že odigrano:
Washington (3) - NY ISLANDERS (6) 1:4
TAMPA BAY (2) - Columbus (7) 4:1
BOSTON (4) - Carolina (5) 4:1

Zahodna konferenca:
VANCOUVER (5) - St. Louis (4) 4:2
6:2 (1:0, 3:0, 2:2)
Beagle 4., Roussel 23., Stecher 27., Boeser 29., Motte 54., 60.; Schwartz 47., 59.
Obrambe: Markström 34; Binnington 14, Allen 5.

Že odigrano:
VEGAS (1) - Chicago (8) 4:1
COLORADO (2) - Arizona (7) 4:1
Calgary (6) - DALLAS (3) 2:4

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrali so na štiri zmage.

IN OSTALO JIH JE OSEM ...
VZHODNA KONFERENCAZAHODNA KONFERENCA
PHILADELPHIA (1) - NY ISLANDERS (6)
TAMPA BAY (2) - BOSTON (4)
VEGAS (1) - VANCOUVER (5)
COLORADO (2) - DALLAS (3)