Kailer Yamamoto je bil veliki junak napetega večera v Crypto.com Areni, kjer je bil v zadnjih dveh tednih zelo pester spored. Poleg Kingsov so hitro izpadli tudi LA Clippersi. V igri ostajajo le še Lakersi. Foto: Reuters
Kailer Yamamoto je bil veliki junak napetega večera v Crypto.com Areni, kjer je bil v zadnjih dveh tednih zelo pester spored. Poleg Kingsov so hitro izpadli tudi LA Clippersi. V igri ostajajo le še Lakersi. Foto: Reuters

Kralji so imeli v Crypto.com Areni največjo premoč v tej seriji (streli na vrata 44:26). Zelo dobro je branil Stuart Skinner, ki pa je naredil veliko napako v 48. minuti, ko ni opazil, da ima zlomljeno palico. Ob prednosti igralca več je skušal odbiti plošček, a ga je z zlomljeno palico poslal naravnost do Phillipa Danaulta, ki je izenačil na 4:4. To ni šokiralo Naftarjev, ki so tri minute pred koncem prišli do zmagovitega zadetka.

Anže Kopitar je bil razočaran po koncu tekme. Kralji so bili blizu uspeha, na sedmi tekmi v ponedeljek pa bi bilo vse odprto. Foto: Reuters
Anže Kopitar je bil razočaran po koncu tekme. Kralji so bili blizu uspeha, na sedmi tekmi v ponedeljek pa bi bilo vse odprto. Foto: Reuters

Ključen je bil zasuk v četrti tekmi
Los Angeles je dobil prvo in tretjo tekmo v podaljšku, na četrti tekmi na domačem ledu pa je zapravil vodstvo s 3:0 in to je bila prelomnica v napeti seriji. Oilersi so dobili silovit zalet po zmagovitem zadetku Zacha Hymana v podaljšku, nato so peto tekmo dobili s 6:3 in tokrat dokončali velik preizkus v Los Angelesu.

Že lani je Edmonton izločil Kralje v napeti seriji, junak je bil na sedmi tekmi Connor McDavid. Los Angeles še ni dobil serije v končnici vse od Stanleyjevega pokala junija 2014.

Kopitar: Edmonton je bil boljše moštvo v seriji
"Odločale so malenkosti. Trud je bil vložen, energija je bila prisotna, ne morem kriviti soigralcev, da niso prinesli energije in intenzivnosti na led. Tekmeci so odigrali solidno, bili so boljše moštvo v seriji ... Težko je tole požreti takoj po tekmi, toda prepričan sem, da smo se iz tega nekaj naučili, da bomo nekaj odnesli in nadaljevali," je za spletno stran svojega kluba povedal Anže Kopitar.

Edmonton z zmago na šesti tekmi končal sezono Kraljev

Kapetan Kingsov je dodal, da so tokratno serijo odigrali bolje kot lani: "Kar precej igralcev pravzaprav ni vedelo v prejšnji sezoni, kaj je to končnica. Vidim, da gremo v pravo smer, izgraditi moramo pravo kemijo, obdržati ritem in, kot sem že dejal, nadaljevati v naslednji sezoni."

Klim Kostin je dosegel dva gola in imel še podajo, Stuart Skinner pa je ubranil 40 strelov. Premagali so ga Kevin Fiala, ki je prispeval tudi dve podaji, Sean Durzi, Adrian Kempe in Phillip Danault, vratar Kings Joonas Korpisalo je zaustavil 21 strelov gostov. Hokejisti Vegasa so izločili Winnipeg Jets s 4:1 v zmagah in se bodo v polfinalu Zahoda merili z Edmontonom.

Veliko veselje hokejistov Toronta v Amalie Areni. Zdaj jim je padlo veliko breme z ramen in tudi v polfinalu Vzhoda imajo lepe možnosti. Foto: Reuters
Veliko veselje hokejistov Toronta v Amalie Areni. Zdaj jim je padlo veliko breme z ramen in tudi v polfinalu Vzhoda imajo lepe možnosti. Foto: Reuters

Toronto prvič po letu 2004 dobil serijo v končnici
Tampa je izgubila proti Torontu z 1:2 v podaljšku. Javorjevi listi so prvič po letu 2004 dobili serijo v končnici. Vse tri tekme v Amalie Areni so dobili v podaljšku. Tokrat je odločil John Tavares v 65. minuti.

V zadnjih treh letih je Tampa igrala v finalu Lige NHL. V letih 2020 in 2021 je osvojila Stanleyjev pokal, lani pa je izgubila proti Coloradu po napetih šestih tekmah. Razočaranje je bilo seveda ogromno.

Lani je Tampa v 1. krogu izločila Toronto, potem ko je zaostajala z 1:2 in z 2:3 v zmagah. Tokrat je dobila dve tekmi v Kanadi, a izgubila vse tri na domačem ledu.

Le Steven Stamkos je v 45. minuti matiral odličnega vratarja Iljo Samsonova, ki je zbral 31 obramb.

Rangersi so se prebudili in izsilili sedmo tekmo
Bitka za reko Hudson bo odločena na sedmi tekmi. Rangersi so v izjemnem vzdušju v nabito polnem Madison Square Gardnu ugnali New Jersey s 5:2 in izenačili na 3:3 v zmagah.

Chris Kreider je dosegel že peti zadetek ob prednosti igralca več. Rekord Lige NHL ima Chris Kontos, ki je leta 1999 zadel šestkrat ob
Chris Kreider je dosegel že peti zadetek ob prednosti igralca več. Rekord Lige NHL ima Chris Kontos, ki je leta 1999 zadel šestkrat ob "power playu" v eni seriji končnice. Foto: Reuters

Veliko rivalstvo je znova postreglo z neverjetnimi zasuki v seriji. Prvi dve tekmi so dobili Rangersi s 5:1 v Prudential Centru, ko je Chris Kreider zabil štiri gole v "power playu".

Na tretji tekmi je v vrata Devilsov stopil Akira Schmid in na treh tekmah ubranil 80 od 82 strelov. V četrtek je New Jersey z odlično predstavo odpravil Rangerse s 4:0 in povedel s 3:2 v zmagah.

Navijači Rangersov, ki na naslov čakajo vse od leta 1994, so bili že pošteno zaskrbljeni, saj je Curtis Lazar v 12. minuti odbit plošček pospravil v mrežo. Igor Šestjorkin v vratih Rangersov je bil nemočen. Ko je na kazenski klopi zaradi spotikanja sedel Dawson Mercer, je izenačil 25 sekund pred koncem uvodne tretjine Kreider, Mika Zibanejad ga je zadel z močnim strelom.

Končno je stekla igra z igralcem več, na prejšnjih treh tekmah so bili Rangersi v tej prvini igre katastrofalni. Po pol ure je prvi zadetek v letošnji končnici dosegel Zibanejad po podaji Kredierja izza vrat. V 39. minuti je bil natančen še Vladimir Tarasenko, ki je pred štirimi leti že dvignil Stanleyjev pokal s St. Louisom.

Barclay Goodrow se je naslova veselil že dvakrat s Tampo, tokrat pa je v 48. minuti povišal na 4:1, ko je v zraku zadel plošček, potem ko je Schmid odbil strel Jimmyja Veseyja. Braden Schneider, ki ni zadel že od 5. januarja, je z modre črte povišal na 5:1.

Sedma tekma bo v noči s ponedeljka na torek v New Jerseyju.


Zahod, 1. krog:
Los Angeles – EDMONTON 2:4
4:5 (1:2, 2:2, 1:1)
Durzi 9., Kempe 27., Fiala 29., Danault 48.; McDavid 2., Kostin 13., 31., Draisaitl 25., Yamamoto 57.
Obrambe: Korpisalo 21.; Skinner 40.

Ponedeljek ob 3.30:
COLORADO – SEATTLE 3:3

Končani seriji:
VEGAS – Winnipeg 4:1

Minnesota – DALLAS 2:4


Vzhod, 1. krog:

Tampa Bay – TORONTO 2:4
* 1:2 (0:0, 0:1, 1:0)
Stamkos 45.; Matthews 34., Tavares 65.
Obrambe: Vasilevski 20; Samsonov 31.
* – v podaljšku

NY RANGERS – NEW JERSEY 3:3
5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Kreider 20., Zibanejad 31., Tarasenko 39., Goodrow 48., Schneider 53.; Lazar 12., Mercer 56.
Obrambe: Šestjorkin 34; Schmid 24.

Ponedeljek ob 0.30:
BOSTON – FLORIDA 3:3

Končana serija:
NY Islanders – CAROLINA 2:4

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.