Strelec dveh zadetkov Boštjan Goličič v zadnji tretjini in v podaljšku zaradi poškodbe stegenske mišice ni igral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Strelec dveh zadetkov Boštjan Goličič v zadnji tretjini in v podaljšku zaradi poškodbe stegenske mišice ni igral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kristan
V slovenskih vratih je bil Robert Kristan. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Risi po kazenskih strelih strli Italijane

Dvoboj je odločil 23-letni Luka Bašič. Tekma ni bila prav kakovostna, kar je tudi razumljivo, saj sta obe reprezentanci še oslabljeni. Slovenija je bila neučinkovita pri igri z igralcem več (izkoristek 0/5), je pa zlasti v drugi tretjini pokazala dobro igro v obrambi. Dva zadetka je dosegel Boštjan Goličič, ki zaradi poškodbe v zadnji tretjini in v podaljšku ni igral. Že v soboto se bosta tekmeca spet srečala.
Italijani dvakrat izenačili
Risi so povedli že po prvi priložnosti. Gregor Koblar je ušel branilcu in učinkovito končal akcijo. Toda sledilo je hitro izenačenje. Simon Kostner je bil strelec, pri čemer vratar Robert Kristan ni najbolje posredoval. Novo napako italijanske obrambe je v sedmi minuti kaznoval Boštjan Goličič, pred prvim odmorom, ko so imeli Italijani na ledu dva igralca več, pa je izenačil Vincent Rocco.
Odlična druga tretjina in gol Goličiča
Slovenija v prvi tretjini ni bila disciplinirana (osem kazenskih minut), razmerje v strelih pa je bilo 6:12 v korist gostov. V drugi tretjini je bila igra risov v obrambi veliko boljša, privoščili pa so si le eno izključitev. Nasprotnika so pokrivali že v srednji tretjini in mrežo ohranili nedotaknjeno. Edini zadetek je dosegel Goličič. Italijanski branilec mu je podaril plošček, kar je član Briancona z natančnim strelom znal izkoristiti.
Iannone priboril podaljšek
Zadnja tretjina je bila manj zanimiva, morda so se Slovenci prehitro zadovoljili z minimalnim vodstvom, kar so Italijani, ki jih sredi aprila že čaka SP v diviziji I, kaznovali v 58. minuti. Matic Podlipnik za golom ni znal počistiti ploščka, Simon Kostner je našel prostega Patricka Iannoneja, ki je priboril podaljšek. Gledalci v dvorani Tabor so se ustrašili, ko je Rok Lebar priletel ob ogrado in obležal, a na srečo ni bilo nič hujšega.

V polno Sabolič in Bašič
V petminutnem dodatku so varovanci Matjaža Kopitarja močno pritisnili in tekmecu skorajda niso pustili, da pride v napadalno tretjino. Vseeno zadetka ni bilo, zato so zmagovalca odločili kazenski streli. Za Slovenijo sta zadela Robert Sabolič in na koncu Luka Bašič, ki je izkušeno preslepil italijanskega vratarja. Razmerje v strelih je bilo na koncu 26:28. Slovenci niso izkoristili niti enega od petih "power playev", izkoristek Italijanov pa je bil 1/5.

"Malo je bilo raztrgane igre, a glede na to, da je bila to prva tekma, lahko rečem, da je bila dobra. Zdaj bo samo še bolje," je dejal strelec dveh golov Boštjan Goličič.

Pripravljalne tekme Slovenije:
SLOVENIJA - ITALIJA 4:3 (2:2, 1:0, 0:1) *
400; Koblar 4., Goličič 7., 25.; Kostner 5., Egger 19., Iannone 58.
* - po kazenskih strelih

Postava slovenske reprezentance
Vratarji: Robert Kristan (Medveščak Zagreb/Hrvaška), Gašper Krošelj (Herlev/Danska).

Branilci: Sabahudin Kovačevič (Poprad/Slovaška), Matic Podlipnik (Dukla Jihlava/Češka), Klemen Pretnar (VSV Beljak/Avstrija), Maks Selan (Caen/Francija), Miha Štebih (Dukla Jihlava/Češka), Luka Tošič (Alleghe/Italija).

Napadalci: Luka Bašič (Amiens/Francija), Peter Bizalj (Mladi Jesenice), Boštjan Goličič (Briançon/Francija), Luka Kalan (Mora/Švedska), Gregor Koblar (Salzburg/Avstrija), Gašper Kopitar (Mora/Švedska), Gal Koren (Medveščak Zagreb/Hrvaška), Anže Kuralt (Herning/Danska), Rok Leber (Pantern/Švedska), Rok Pajič (Val Pusteria Brunico/Italija), Jan Urbas (Växjö/Švedska), Robert Sabolič (Ingolstadt).

Sobota ob 18.00:
SLOVENIJA - ITALIJA

Torek ob 18.30:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN

Sreda ob 18.30:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN

Petek, 19. aprila, ob 18.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

Sobota, 20. aprila, ob 17.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

Risi po kazenskih strelih strli Italijane