Miro Cerar je izpostavil predvsem Kopitarjevo osebnost. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Miro Cerar je izpostavil predvsem Kopitarjevo osebnost. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Ulaga
Primož Ulaga je spoznal Anžeta Kopitarja že pri desetih letih, saj je treniral z njegovim sinom Nikom. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Petra Majdič
Petra Majdič: Taki uspehi nas dajejo na zemljevid. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rašo Nesterović
Rašo Nesterović je osvojil naslov prvaka Lige NBA v sezoni 2004/2005. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar je bil vesel za izjemen uspeh Anžeta Kopitarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veselje in izjava Anžeta Kopitarja

Olimpionik Miroslav Cerar, dobitnik tridesetih odličij na velikih tekmovanjih v gimnastiki, je pri dosežku izpostavil predvsem Kopitarjevo osebnost: "S čestitkami se pridružujem mnogim našim športnikom in preostalim. Njegov uspeh je dokaz več, kako športni uspeh promovira našo Slovenijo. Toda pri tem bi rad poudaril, da ne gre zgolj za njegove športne uspehe, ampak tudi za njegov pravi športni odnos. Mislim, da je včasih to celo pomembnejše kot rezultat."

Primož Ulaga, nekdanji smučarski skakalec z devetimi zmagami v svetovnem pokalu in ekipnim olimpijskim srebrom (1988), ima sina Nika, ki je v mladosti igral s Kopitarjem: "Poznam Kopitarjev razvoj, saj je igral v mladosti v istih letnikih, ko je hokej treniral tudi moj sin Nik. Že ko je bil deset, enajstletnik, je bil za dva razreda boljši od drugih. Ko so Jesenice igrale s Kopitarjem, so zmagale z 10:0, če so bile na ledu brez njega, pa je bilo 1:0. Že tedaj je bil izjemen. Je lep dokaz, da ni pomembno, iz katerega kraja prihajaš. Če si pravi, če v nekaj veliko vlagaš, lahko tudi iz majhnega naroda pride tak superšampion."

Veslač Iztok Čop, zlati olimpionik in štirikratni svetovni prvak, zaradi priprav na olimpijske igre v Londonu tekem ni mogel spremljati v neposrednem prenosu: "Ponoči tekem enostavno nisem mogel spremljati, čeprav bi sicer rad dal prednost hokeju pred svojo sezono. Toda spremljal sem Kopitarjeve predstave prek medijev. Imel je zelo vidno, če ne celo najpomembnejšo vlogo pri prvakih lige, in to je vse pri nas še toliko bolj pritegnilo k spremljanju končnice lige NHL. Težko ocenjujem vlogo posameznikov v ekipnih športih. V individualnih je lažje določiti vrednost dosežka. V ekipnih je drugače. Nekateri pravijo, da se je v ekipi težje dokazati, drugi pa, da te v slabih trenutkih lahko drugi zamenjajo. Toda NHL je najboljša hokejska liga na svetu. Zmaga v njej je eden izmed mejnikov in velik uspeh slovenskega športa."

Petra Majdič, najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov, je poudarila, da uspeh Kopitarja in njegove ekipe ni bil naključen: "Prav veliko komentarja ni treba, kapo dol. To se bo zapisalo v zgodovino. Slovenci bi morali biti posebej ponosni na uspehe, ki se dogajajo v tujini, ker nas to daje na zemljevid. Američani so zaradi tega dodatno slišali za Slovenijo. Kralji niso zmagali na eni tekmi, morali so se boriti in zmagovati iz tekme v tekmo. Zmagati v finalu končnice na štirih tekmah je zahteven projekt. Ni dovolj le dober dan, ampak je bistveno drugače. Upam, da bo še kdo od Slovencev ponovil takšen rezultat. Želim si, da bi bilo podobnih dosežkov čim več."

Veliko navdušenje in veliki medijski cirkus povezan ob osvojitvi naslova prvaka je že izkusil slovenski košarkar, nekdanji kapetan slovenske državne reprezentance Rašo Nesterović, ki je v sezoni 2004/2005 s San Antoniem postal prvak Lige NBA. "Kopitarjevih tekem sicer nisem spremljal v živo, spremljal sem jih prek medijev, definitivno pa gre za velik dosežek in mislim, da ne gre spregledati še enega dejstva, da so športniki najboljši promotorji države v svetu. V San Antoniu je bilo veliko evforije, čeprav je San Antoniu majhno mesto v primerjavi z Los Angelesom in smo bili pravzaprav v tem mestu edini veliki profesionalni klub. Prepričan pa sem, da ne glede na to, kako veliko mesto je, da bo vse v Los Angelesu prevzela evforija. Kopitarja so že do zdaj vsi ljubitelji hokeja dodobra spoznali, zdaj ga pa bodo še tisti ljudje, ki se prej sploh niso zanimali za hokej. Prepričan sem, da bodo vsi vedeli, kdo je Kopitar, in da bo njegova priljubljenost samo še rasla."

Slovenski hokejski reprezentant Tomaž Razingar, nekdanji hokejist Acroni Jesenic, kjer je hokejsko pot začel tudi Kopitar, je bil zelo vesel težko pričakovanega uspeha in je prepričan, da gre za sijajen dosežek: "Fenomenalno. Anže si je to zaslužil. Ogromno trenira, ogromno vlaga v hokej, zdaj pa je prišla nagrada za ves vloženi trud. Želja vseh nas, ki smo igrali hokej, je, da bi bili na tej ravni tako uspešni kot on. Ampak uspelo je samo njemu. Iskrene, iskrene čestitke. On gara, trenira in tudi njegovo življenje je podrejeno enemu in edinemu cilju, biti uspešen v hokeju. Kapo dol, Fantastično." Razingar je zadnjo tekmo velikega finala spremljal doma: "Bil sem doma na Bledu in zelo navdušen. Enkratno je bilo videti, ko je Anže vzdignil pokal, ogromno trdega, trdega dela je pustil tam notri, kar ve najbolje sam. Vemo, kako trdo trenita, zelo malo ima prostih dni in res si je to zaslužil."

Čestitke Kopitarju sta izrazila tudi predsednik Slovenije Danilo Türk in premier Janez Janša.

Veselje in izjava Anžeta Kopitarja