Risi do 18 let so ponovili dosežek risov do 20 let, ki so pred njimi prav tako napredovali iz tretjega v drugi razred reprezentančnega hokeja v svoji starostni skupini. Foto: Organizator/HZS PR
Risi do 18 let so ponovili dosežek risov do 20 let, ki so pred njimi prav tako napredovali iz tretjega v drugi razred reprezentančnega hokeja v svoji starostni skupini. Foto: Organizator/HZS PR

Po uvodnem porazu so mladi Slovenci premagali gostiteljico Estonijo s 6:2, nato na tesni tekmi ugnali Italijo s 4:3, nakar so Litvo nadigrali s 5:2, za piko na i pa prikazali neverjetno učinkovitost proti na papirju favorizirani Franciji.

Na sobotni tekmi so varovanci Sabahudina Kovačevića uvodno tretjino dobili s kar 6:0, tri gole so zabili v drugi tretjini, po vodstvu z 10:0 pa le stopili s plina in dopustili Francozom dva častna gola, nakar so postavili piko na i z 11:2.

Petrovič in Goličič zaznamovala turnir

Branilec Jan Goličič je končal tekmo s šestimi točkami (2 + 4), napadalec Nik Christan Petrovič s petimi (3 + 2), napadalec Tevž Žbert pa s štirimi (1 + 3). Petrovič je s 13 točkami (7 + 6) tudi najučinkovitejši igralec turnirja, točko manj je zbral Aljaž Hrobat Plemelj (3 + 9), deset točk pa je prispeval Goličič (4 + 6). Prvi slovenski vratar Bor Glavič je prvenstvo končal z 90,4 odstotka obramb in 2,36 prejetega gola na tekmo.

Zanimivo, da se Južnim Korejcem napoveduje izpad, razen če na večerni tekmi ne premagajo Italijanov.

18-letni Petrovič, otrok Slavije, se zadnje tri sezone kali v Švici pri slovitem Zugu. 17-letni Goličič, sicer sin nekdanjega reprezentanta Jurija Goličiča, je z matičnega Bleda za dve sezoni odšel h KAC-u v Celovec, lani pa se je preselil čez lužo. V quebeški mladinski ligi igra za Gatineau in je pritegnil pozornost oglednikov tudi iz Lige NHL.

Goličič in Sitar kandidata za NHL-nabor

Na NHL-ovi osrednji skavtski lestvici je Jan Goličič uvrščen na 106. mesto med igralci v Severni Ameriki. Ob obetavnem branilcu je od Slovencev med razvrščenimi hokejisti še 18-letni center Filip Sitar, ki je blestel na SP-ju do 20 let. Otrok Bleda je zadnjih pet sezon preživel na Švedskem, tudi pri AIK-ju in Malmöju, drugo leto pa bo zaigral v elitni študentski ligi v ZDA za Northeren Michigan University. Sitar je na NHL-ovi skavtski lestvici uvrščen na 65. mesto med igralci v Evropi.