Jan Muršak se je odlično vklopil v ekipo Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Muršak se je odlično vklopil v ekipo Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jerry Kuhn
Jerry Kuhn je zbral 34 obramb, pri zadetku Thomasa Kocha za 3:3 pa bi lahko posredoval bolje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Chris D'Alvise
Chris D'Alvise je dosegel že sedem zadetkov. Foto: MMC RTV SLO
Tyler Spurgeon
Tyler Spurgeon je bil dvakrat natančen pri izvajanju kazenskih strelov. Foto: MMC RTV SLO
Navijači Telemach Olimpije
Vzdušje na tribunah je bilo daleč najboljše v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tivoli videl Jana Muršaka in točko Olimpije

njkala je le pika na i, saj je KAC slavil po kazenskih strelih.

Zeleno-beli so osvojili prvo točko na domačem ledu, potem ko so gladko izgubili prve tri tekme. Po odhodu nepriljubljenega trenerja Heikkija Mälkiäja se je marsikaj spremenilo na bolje. Finec je paral živce večini igralcev, pa tudi novinarji in boljši poznavalci na tribunah so ga imeli do vrha glave.
Muršak je prišel na led ob velikem navdušenju na tribunah, potem pa dokazal, da ima izjemne odlike. Podal je za vse tri zadetke, prvi napad je postal zares udaren, Mariborčan blesti v navezi s Chrisom D'Alvisom in Brockom McBridom.
Tudi s točko je zadovoljen
"Začeli smo zelo dobro, v prvi tretjini smo bili boljši, v drugi tretjini pa je prevladoval KAC. V zadnjih 20 minutah je bila igra izenačena, Celovčani so bili zelo nevarni v napadu, krožili so po kotih in ni se bilo lahko braniti. Lahko smo zadovoljni s točko. Ne spomnim se, kdaj bi odločal tekmo pri kazenskih strelih. Zadovoljen sem, da mi je trener zaupal in sem si lahko nabral tudi te izkušnje. Občutki so zelo dobri, gledalci so bili neverjetni. Vseskozi so nas spodbujali in zares upam, da bomo na naslednji domači tekmi dosegli prvo zmago," je povedal 24-letni napadalec, ki je v pretekli sezoni zaradi zloma gležnja odigral le 31 tekem, 25-krat je obelkel dres Detroit Red Wingsov.

Prvi napad deluje sijajno

"V prvi in drugi tretjini sem imel dovolj moči, v zadnji pa sem šel malce prej na menjave, saj sem bil že zelo utrujen. Nisem navajen igrati tako veliko. Naš napad igra zelo dobro, dopolnjujemo se med seboj. Vse nam gre odlično od rok. Upam, da nam bo šlo tako dobro tudi na naslednjih tekmah. Trener mi je dal veliko priložnosti za igranje, zato sem tudi prišel v Ljubljano," je poudaril Muršak, ki se zaveda, da zmaje v nedeljo čaka res težka naloga: "Znojmo ima letos zelo dobro ekipo in v nedeljo jih bo težko premagati. Če bomo ponovili tako igro kot proti KAC-u, nam lahko uspe."
V garderobi Olimpije zabavneje kot v Detroitu
Muršak se ne obnaša zvezdniško, čeprav so vse oči uprte vanj v zadnjih dveh tednih. Upa, da bo "lock-outa" konec čim prej, saj je njegova velika želja uspeti v najboljši ligi na svetu. "V Ligi Ebel je veliko več prostora kot v Ligi NHL. Več je drsanja in kroženja, ni pa toliko zaustavljanja. Ne igra se toliko na silo, v tej ligi se igra lepši hokej, v NHL-u pa je igra predvsem fizična. Evropski slog hokeja mi bolj odgovarja, a želim si uspeti v Ligi NHL. Po koncu "lockouta" se vračam nazaj v ZDA. Olimpija ima veliko mladih igralcev, veliko se družimo med seboj in v garderobi je precej bolj zabavno kot v Detroitu, kjer imajo starejši igralci že družine," je še dodal Muršak, ki si tudi v Ligi NHL želi predvsem igrati. Če v Detroitu ne bo prostora zanj, bi si želel zamenjati klub.

Zajc bo imel znova naporen konec te
dna
Trener Bojan Zajc ni bil najbolj zadovoljen, saj so njegovi izbranci prikazali zelo dobro igro in bi si zaslužili obe točki. "Skušamo zmanjšati število napak pred svojimi vrati. Tokrat nam je kar dobro uspelo. Treba je igrati enostavno. Imeli smo le tri kazni, kar je zelo dobro. To je ena od poti k uspehom. Obe ekipi sta igrali zelo previdno. Dva zadetka smo prejeli tik pred koncem tretjin, pri prvem smo imeli igralca manj na ledu. Zadovoljen sem z borbenostjo, razočaran pa zaradi poraza po kazenskih strelih. KAC je močan nasprotnik in resen kandidat za letošnji naslov," je razmišljal 46-letni začasni trener zmajev, ki bi lahko zelo kmalu podpisal pogodbo do konca sezone.
V soboto ob 19.00 bo Zajc vodil mlado ekipo Olimpije v Celovcu, potem pa ga čaka vožnja na Češko, kjer se bo Telemach Olimpija v nedeljo ob 17.30 pomerila z Orli. "Čehi igrajo odlično, trenutno so v samem vrhu. Nizajo odlične izide in so vroči. Mi bomo skušali igrati disciplinirano. Pomembno bo, da bi nam uspelo zelo dolgo časa zadržati ugoden izid," je dejal Zajc.

D'Alvise poudaril velik napredek v igri

Prva dva gola na petkovi tekmi je dosegel Chris D'Alvise, ki je po prihodu Muršaka prerojen: "Igrali smo zelo dobro, zato sem tako jezen zaradi poraza. Vsako tekmo igramo bolje. Če pomislim, kako smo bili slabi na začetku sezone, smo naredili že izjemen napredek v igri. To je bila naša najboljša tekma doma, saj je KAC izjemna ekipa. Vse bi se lahko obrnilo tudi drugače, v ključnih trenutkih nismo imeli sreče. Tudi v obrambi smo se izboljšali, prejeli smo tri zadetke in prepričan sem, da bi morali zabiti še kakšnega več."

Na začetku sezone vse skupaj navadno sranje

26-letni Kanadčan ni našel nobene dobre besede za prejšnjega trenerja Mälkiäja, ki se je do igralcev vedel popolnoma neprimerno, kletvice so letele ena za drugo, njegovo znanje angleškega jezika pa je bilo prav tako pomanjkljivo. "Trener Zajc ima precej bolj pozitiven pogled na vse stvari, tega pri prejšnjemu trenerju ni bilo čutiti. Vsi smo zdaj precej bolj motivirani, tudi tekme začenjamo precej bolje. Na začetku sezone smo bili popolnoma razglašeni. Vse skupaj je bilo navadno sranje," je odločno povedal D'Alvise.

Na treningih so bili pravi roboti

Nobena skrivnost ni, da tuji hokejisti zares niso marali Mälkiäja, ki je vodil treninge le po pol ure. "Treningi so se zdaj popolnoma spremenili, posvečamo se podrobnostim. Zelo dobro se pripravimo na tekme. Pri prejšnjem trenerju smo vsi že vnaprej vedeli, kakšen bo trening. Vseskozi smo delali isto, prav neverjetno monotono je bilo vse skupaj. Bili smo pravi roboti, gledali smo na uro, kdaj se bo že končala ta muka. Težko bi izpostavil samo eno stvar, ki je šla narobe v prvem mesecu. Prav nič nam ni šlo, vse je bilo narobe. Z novim trenerjem se je vse spremenilo na boljše," je pojasnil D'Alvise, ki je v letošnji sezoni dosegel že sedem golov.

A. G.

Tivoli videl Jana Muršaka in točko Olimpije