Prihodnje leto na Slovaškem bo v elitni skupini igrala tudi Slovenija, ki se bo v prvem delu pomerila z Rusijo, Slovaško in Nemčijo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Prihodnje leto na Slovaškem bo v elitni skupini igrala tudi Slovenija, ki se bo v prvem delu pomerila z Rusijo, Slovaško in Nemčijo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Dvorana Stožice
Bo dvorana v Stožicah gostila tudi velike mednarodne hokejske tekme? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Pobudnici predloga sta Švedska in Finska, gostiteljici SP-jev 2012 in 2013, ki zahtevata odpravo drugega kroga tekmovanja.

Negotovosti pred drugim delom tekmovanja
Predstavniki različnih hokejskih zvez so prvič "glasno" razmišljali o spremembi SP-ja že letos maja v Nemčiji, saj so imele udeleženke, pa tudi organizatorji prvenstva, težave pri drugem krogu tekmovanja, saj so v zadnjem trenutku glede na uvrstitve na lestvici morali opraviti velik organizacijski zalogaj. Po drugi strani pa so prireditelji prodali precej manj vstopnic od načrtovanih, glavni razlog pa naj bi bil enak kot pri organizaciji, saj so tudi gledalci šele v zadnjem trenutku zvedeli za derbije drugega kroga tekmovanja in igranje svojih reprezentanc, včasih manj kot 24 ur pred tekmo.

Dve skupini po osem moštev?
Novi predlog predvideva predtekmovanje v dveh skupinah s po osmimi moštvi. Prve štiri ekipe bi se prebile v četrtfinale, zadnja ekipa skupine bi izpadla v nižji rang tekmovanja. "Za navijače je precej lažje, saj bodo vsi poznali urnik vseh sedmih predtekmovalnih tekem svoje ekipe," je v zvezi s tem povedal predsednik IIHF-ja Švicar Rene Fasel, ki je priznal pomanjkljivosti prejšnjega urnika SP-ja.

Povečanje tekem s 56 na 64
Naslednje SP, na katerem bo zaigrala tudi Slovenija, bo prihodnje leto gostila Slovaška. Tam se bo igralo še po starem, zdaj veljavnem sistemu. Prve tri ekipe iz štirih predtekmovalnih skupin se bodo prebile v drugi del, zadnjeuvrščene ekipe posameznih skupin pa bodo igrale za obstanek med najboljšimi. Pomembna razlika novega predloga je tudi število tekem, ki bi z zdajšnjih 56 naraslo na 64.

Predsednik v soboto v Stožicah
Predsednik IIHF-a Fasel bo v soboto skupaj z generalnim sekretarjem Horstom Lichtnerjem in članom sveta IIHF Ernestom Aljančičem obiskal dvorano Stožice in se na lastne oči prepričal, ali dvorana ustreza standardom za organizacijo velikih mednarodnih hokejskih tekem. Ogled bo potekal pod vodstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića.