Veliko slavje ljubljanskih hokejistov po že tretji lovoriki v tej sezoni. Foto: BoBo
Veliko slavje ljubljanskih hokejistov po že tretji lovoriki v tej sezoni. Foto: BoBo

Zaradi prilagajanja koledarja Alpski ligi sta bili v finalu odigrani le dve tekmi, zmagovalec pa je bil odločen po skupnem seštevku teh dveh obračunov. Železarji, ki so naskakovali tretji zaporedni naslov, so na prvi tekmi slavili s 4:2. Torkova zmaga Jeseničanov je bila sicer prva na derbijih v tej sezoni. V Tivoliju so dvakrat izenačili, v zadnji tretjini pa sta za preobrat poskrbela mož odločitve v Alpski ligi, kjer je zmajem uspela izjemna vrnitev, ko so bili že skoraj v povsem izgubljenem položaju, Miha Zajc in Žan Jezovšek, ki je dosegel odločilni zadetek. Ob 16. naslovu slovenskega prvaka in Alpski ligi so Ljubljančani letos osvojili tudi slovenski pokal.

Eric Pance je v prvi tretjini ekspresno odgovoril Aljažu Chvatalu. Foto: BoBo
Eric Pance je v prvi tretjini ekspresno odgovoril Aljažu Chvatalu. Foto: BoBo

Pance po 17 sekundah izenačil

V deseti minuti so povedli zmaji, ko so imeli celo igralca manj na ledu. Dvominutno kazen si je prislužil kapetan Aleš Mušič, toda Aljaž Chvatal je na modri črti ukradel ploščico Davidu Rodmanu, zadrsal v protinapad in jo z natančnim strelom pospravil pod prečko. Toda le 17 sekund pozneje – sekundo preden se je iztekla kazen Mušiču – so železarji poravnali izid. Eric Pance je po sredini popeljal v napadalno tretjino in jo poslal na levo stran, kjer je bil Luka Bašič, ta pa jo je nemudoma podal pred vrata, kjer jo je Pance spravil za hrbet Žana Usa.

Prvak je Olimpija: odločil Jezovšek z mojstrovino

V prvi tretjini so bili sicer nevarnejši Jeseničani, ki so imeli kar trikrat igralca več na ledu, zapretili pa so že v prvi minuti, ko je Philippe Paradis po lepem preigravanju sam prišel pred Usa, a je ljubljanski vratar dobil dvoboj. Kanadski napadalec in Us sta se srečala iz oči v oči tudi šest minut pred koncem uvodne tretjine, a je tudi ta obračun, ko ga je Paradis v protinapadu skušal premagati med nogama, dobil zadnji. Vroče je bilo pred domačimi vrati tudi zatem ob jeseniškem "powerplayu", ko je Us ubranil strel Nika Pema in nato v zadnjem trenutku pokril ploščico.

Tudi v drugi tretjini 1:1

Po dobri minuti nadaljevanja je Olimpija znova povedla. Mark Čepon je udaril z modre črte. Matt Climie je strel ubranil, a mu ploščice ni uspelo zadržati. Pozoren je bil Žiga Pešut, ki jo je iz bližine spravil v mrežo. Zatem je Marcel Rodman namesto Climieja v vrata poslal Clarka Saundersa. Zmaji so v uvodnih minutah druge tretjine vršili močan pritisk, a vodstva niso nadgradili.

Kapetan Olimpije Aleš Mušič z vsemi tremi lovorikami. Foto: BoBo
Kapetan Olimpije Aleš Mušič z vsemi tremi lovorikami. Foto: BoBo

Po dobri polovici drugega dela igre se je velika priložnost na drugi strani ponudila Gašperju Glaviču, ki se je popolnoma sam znašel pred Usom, a je z bekhendom iz neposredne bližine udaril mimo vrat. V 33. minuti, ko so imeli številčno prednost na ledu znova železarji, je v protinapad sam zadrsal Nik Simšič, a priložnosti ni izkoristil. Že v naslednjem napadu so Jeseničani unovčili igralca več na ledu, ko Us ni povsem zaprl prostora ob vratnici, iz skoraj mrtvega kota z desne strani pa ga je presenetil Mathieu Gagnon.

Imenitna prodora Zajca in Jezovška

Olimpija je tretjič na tekmi povedla v 44. minuti. Zajc, ki je blestel v finalu Alpske lige, je ploščico globoko iz svoje tretjine popeljal v napad. Švignil je mimo Panceta, nato pa jo mojstrsko spustil med nogama Žige Urukala in za hrbet Saundersa. Šest minut pozneje se je Zajc podpisal pod nov zadetek, zmaji pa so izničili jeseniško prednost s prve tekme. Ob igralcu več na ledu je Gal Koren podal Zajcu, ki je iz bližine nekoliko z desne strani pospravil ploščico pod prečko.

Ljubljančani, ki so bili v drugi in tretji tretjini bistveno nevarnejši, so še naprej silovito napadali. Pet minut pred koncem je Jezovšek, ki je še lani nosil jeseniški dres, mojstrsko prodrl, premešal jeseniško obrambo in po izvrstnem slalomu matiral še Saundersa. Jeseničani so se skušali vrniti iz izgubljenega položaja, toda ko je dve minuti in pol pred koncem rednega dela na klop za kaznovane moral David Rodman, je bilo jasno, da je prvenstvo odločeno.

Povratna tekma:
SŽ OLIMPIJA - SIJ Acroni Jesenice
5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
3.752; Chvatal 10., Pešut 22., Zajc 44., 50., Jezovšek 55.; Pance 10., Gagnon 33.

Prva tekma:
SIJ ACRONI JESENICE - SŽ OLIMPIJA
4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
2.800; Glavič 18., Sodja 27., Tomaževič 38., Tavželj 44.; Pešut 14., Simšič 29.