Kopitar bo prvi Slovenec v Ligi NHL. Foto: RTV SLO
Kopitar bo prvi Slovenec v Ligi NHL. Foto: RTV SLO
Menedžer Kingsov Dave Taylor
Menedžer Kingsov Dave Taylor verjame v Kopitarja. Foto: EPA

Obetavnega Hrušičana, najvišje uvrščenega Evropejca, je izbralo moštvo Los Angeles Kings. Kopitar bo verjetno vsaj še eno sezono igral v švedskem Södertälju, nato pa ga čaka naporna pot uveljavitve v ekipi Kraljev. Kopitar je po Marcelu Rodmanu, Juretu Penku in Edu Terglavu četrti Slovenec, ki je sodeloval na naboru Lige NHL, a prvi, ki bo v njej z veliko verjetnostjo tudi zaigral.

"Občutki so enkratni. Očitno sem nazadoval na lestvici, a moram biti kljub temu zadovoljen. Biti prvi v Evropi je sijajno. Sedaj se bo treba s Kingsi pogovoriti o moji nadaljnji karieri," je bil navdušen Kopitar.

Mladi slovenski reprezentant je bil sicer na lestvici "drafta" na šestem mestu, po mnenju komentatorjev nabora pa je bil izbran "šele" kot 11., ker prihaja iz netradicionalnega hokejskega trga - iz Slovenije.

"Kopitar ima zelo dobro tehnično znanje, je visok in močan. V njem se skriva velik potencial, verjamemo, da lahko postane prvi center NHL-a," je ob Kopitarjevem izboru dejal generalni menedžer Kingsov Dave Taylor.

Klub iz Los Angelesa je bil ustanovljen leta 1966, najdlje pa so prišli v sezoni 1992/93, ko so v finalu Stanleyjevega pokala izgubili proti Montrealu. Dres Kraljev je med leti 1988 in 1996 nosil tudi slavni Wayne Gretzky. V zadnjih dveh sezonah pred "lockoutom" se jim ni uspelo uvrstiti v končnico. Najbolj znani igralec je 39-letni veteran Luc Robitaille, levo krilo z največ zadetki v zgodovini Lige NHL.

Povezava: Liga NHL
Prvi izbor je bil po pričakovanju Kanadčan Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins).
Nabor 2005:              
 1. Sidney CROSBY  KAN  Pittsburgh 
 2. Bobby RYAN    ZDA  Anaheim   
 3. Jack JOHNSON   ZDA  Carolina  
 4. Benoit POULIOT  KAN  Minnesota  
 5. Carey PRICE   KAN  Montreal  
 6. Gilbert BRULE  KAN  Columbus  
 7. Jack SKILLE   ZDA  Chicago   
 8. Devin SETOGUCHI KAN  San Jose  
 9. Brian LEE    ZDA  Ottawa   
10. Luc BOURDON   KAN  Vancouver  
11. Anže KOPITAR   SLO  Los Angeles 
12. Marc STAAL    KAN  NY Rangers 
13. Marek ZAGRAPAN  SLK  Buffalo  
14. Sasha POKULOK  KAN  Washington 
15. Ryan O'MARRA   JAP  NY Islanders